Sushi in een glaasje met zalm en pittige avocado
Dit gerecht is eigenlijk sushi in een glaasje geserveerd met lekker pittige avocado, wasabi en blokjes verse zalmfilet.
Sushi in een glaasje
Wil je graag met de feestdagen sushi serveren, maar heb je geen zin in gewikkeld gedoe met rolletjes en plakkerige rijst? Dan is dit recept voor sushi in een glaasje op je lijf geschreven. Het bevat alle elementen van een lekkere rol sushi maar dan geserveerd in kleine glaasjes. Niet alleen makkelijk maar het ziet er ook nog eens super feestelijk uit.
Dit recept komt uit het boek Hemels van Alexandra en Ria. Het boek was ooit uitgebracht in eigen beheer, maar is inmiddels al niet meer verkrijgbaar. Ik deed de fotografie voor dit project met allemaal hemels lekkere recepten. Waaronder deze sushi in een glaasje dus.
Bereiding
Het enige kookmomentje wat je voor dit gerecht nodig hebt is het maken van de sushirijst. Hoeveel je precies nodig hebt ligt een beetje aan het formaat van de glaasjes die je gebruikt. Ik zou niet te grote glaasjes nemen als je dit als voorgerecht wilt serveren. Te klein is ook weer niet handig want dan wordt het een enorm gepriegel om alles erin te krijgen. Iets ertussen in is dus de beste oplossing, maar probeer het desnoods even uit. Dan weet je wat je kunt verwachten. De 200 gram sushirijst (ongekookt gewogen) is aan de ruime kant.
Wasabi
Om de avocadocreme lekker pittig te maken gebruik je wasabi. Breng de avocado ook goed op smaak met peper en zout. De rest van de ingredienten in je sushi in een glaasje hebben niet uitgesproken veel smaak dus het mag wel wat hebben. Bestrooi eventueel de zalm voor het in het glaasje gaat ook met een beetje peper en zout.
Niet teveel want je druppelt ook nog wat sojasaus over de zalm vlak voor serveren. Dat voegt natuurlijk ook een zout elementje toe.
Sushi in een glaasje met zalm en pittige avocado
Ingrediënten
- 200 gram sushi rijst
- 300-400 ml water afhankelijk van de rijst
- 2-3 el rijstazijn
- 1 avocado eetrijp
- 2 tsp wasabi of meer naar smaak
- 2 vellen vellen nori
- 200 gram verse zalmfilet in blokjes van 1 x 1 cm gesneden
- 1 tl zwart sesamzaad
- sojasaus
- peper en zout
Instructies
- Kijk op de verpakking welke verhouding rijst-water je moet nemen. Kook de rijst in een kookpan volgens de aanwijzingen op de verpakking in ca 15 minuten gaar. Laat de rijst nog tien minuten staan met de deksel op de pan. Roer de rijstazijn door de rijst. Laat de rijst helemaal afkoelen.
- Schil en prak de avocado en roer er minimaal 2 tl wasabi doorheen of meer naar smaak. De avocadocreme mag best wat pit hebben, want de rest van de ingredienten zijn niet uitgesproken gekruid. Knip de norivellen met een schaar tot kleine vierkante stukjes.
- Pak een glaasje en begin met een laagje nori. Maak je handen een beetje nat en leg een laagje rijst op de nori. Met een lepeltje leg je een laagje avocado op de rijst. Daarop komt een laagje zalm. En dan herhaal je weer alle laagjes – nori, rijst, avocado, zalm – todat het glas vol is. Eindig met de zalm bovenop. Strooi wat zwart sesamzaad erover om het af te maken. Serveer direct of zet in de koelkast totdat je alle glazen serveert. Druppel wat sojasaus naar smaak over het gerecht voor je het opeet.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hi Simone, ik wil dit heerlijke gerechtje maken voor mijn familie voor Kerst. Ik kan alleen niet in het recept vinden voor hoeveel personen het is?
He Nelleke, nee dat klopt inderdaad. Het ligt er heel erg aan hoe groot de glaasjes zijn waarin je het gaat serveren. Als je het als voorgerechtje wilt maken denk ik dat het zeker genoeg is voor 6-8 personen mits je het in kleine glaasjes doet. Grotere glazen dan vier personen. (maar het is een schatting hoor!)
MMMMMMMMM!
Hmm…dat klinkt echt super goed! Ben gek op zalm en avocado!
Het is dan ook een super lekkere combinatie!