Wasabi wortels
Verse wasabiwortels op de markt

Wat is echte wasabi?

Hoogstwaarschijnlijk heb je nog nooit echte wasabi gegeten. Want wist jij dat de wasabi die je in bijna alle sushi-restaurants krijgt helemaal geen echte wasabi is? Maar wat is het dan wel? En wist jij dat het sinds kort wel mogelijk is om in Nederland echte wasabi te eten? Dit en meer leuke weetjes over wasabi vertel ik je in dit artikel. 

Mierikswortel-pasta

Wasabi wordt gemaakt van de wortel van de Wasabia Japonica plant. Deze plant groeit alleen in zeer bijzondere omstandigheden. Japan is een van de enige plekken ter wereld waar de grond perfect is voor het groeien van wasabiwortel. Daarbij komt ook nog eens kijken dat, als de wortel ‘geplukt’ is, deze snel bederft. Dus het vervoeren van echte wasabi gebeurt eigenlijk nooit. 

Maar wat eet jij dan, als je in een restaurant lekker sushi gaat eten? Deze groene wasabipasta is helaas geen echte wasabi, maar een mengsel van mierikswortel, mosterd en kleurstof (groen, uiteraard). Mierikswortel is wel familie van de wasabiwortel, en komt qua smaak dicht in de buurt van echte wasabi. Maar er is dus een grote kans dat je nog nooit echte wasabi hebt gegeten. 

Echte wasabi

Dutch Wasabi

Maar, hier komt verandering in. Want er bestaat sinds kort Dutch Wasabi. Wasabi die in Nederland wordt gekweekt. Oprichter Sander van Kampen startte in 2016 met zijn droom om Nederlanders kennis te laten maken met de smaak van echte wasabi. Hij kweekte een aantal testplanten, en nu – een aantal jaar later heeft hij zijn droom waargemaakt. In het Westland kweekt hij namelijk wasabi die door verschillende kieskeurige chefs is goedgekeurd. 

Eetbare plant 

Niet alleen de wortel, maar ook de blaadjes en bloemen van de wasabi plant zijn eetbaar. Die zijn minder heftig van smaak dan de wortel zelf, maar nog altijd lekker pittig! 

Houdbaarheid 

Verse wasabi is niet lang houdbaar. Binnen 20 minuten is de geraspte wortel zijn kleur, geur en ook veel van zijn smaak kwijt. Dat is ook de reden dat echte sushi-chefs in Japan de wortel ter plekke voor je neus raspen, zodat deze altijd lekker vers is. 

Zin gekregen om te koken met wasabi? Maak dan deze heerlijke zoete aardappelrijst met gehaktballetjes. De pittige wasabimayonaise maakt het helemaal af!

Delen is fijn!