Drie feitjes over bier die je nog niet wist

Drie dingen over…

In de rubriek “3 dingen die je nog niet wist over…” vertel ik je, nou ja, 3 dingen die je nog niet wist. Over veel uiteenlopende onderwerpen. Het eerste slachtoffer: bier! Ik heb jaren in een biercafĂ© gewerkt, dus daar pik je wel eens wat leuke feitjes op. Hier komt ‘ie: 3 dingen die jij nog niet wist over bier.

1. Vrouwenwerk.

Het brouwen van bier was oorspronkelijk vrouwenwerk. Het werd namelijk in de oudheid voornamelijk gedaan door priesteressen. De mythe ging dat vrouwelijke godinnen waakten over het brouwproces, waardoor werd geloofd dat alleen vrouwen dit mochten doen.

Het werd gezien als een van de huishoudelijke taken die de vrouw op zich moest nemen. Er is zelfs een godin voor het bier in het leven geroepen. Al heeft niemand ooit een afbeelding van haar gezien. 

2. Verschrikkelijke kater.

De langste kater ooit duurde 4 weken. Oké, als je een kater hebt kan dat voelen als het ergste ooit. Máár bedenk je dat het altijd erger kan: in 2015 meldde een man uit Schotland zich in het ziekenhuis.

Hij had last van een onrustig bewegend zicht en een verschrikkelijke chronische hoofdpijn. De dokters deden wat tests bij de man, waar eigenlijk niks geks uitkwam. Zijn bloeddruk en lichaamstemperatuur waren normaal, en hij had ook geen geheugenverlies of zijn hoofd keihard gestoten. Tot hij bij een oogarts kwam wist niemand wat er met de man aan de hand was.

Deze oogarts kwam erachter dat de man gewoon een verschrikkelijke kater had. Hij bekende namelijk aan de oogarts dat hij in 4 dagen ruim 28 liter bier had gedronken! Het duurde ruim 4 weken tot hij volledig van zijn klachten af was. 

3. Bier-wet.

In Duitsland bestaat een wet voor het maken van zuiver bier: het Reinheitsgebot. Het is de oudste nog bestaande warenwet ter wereld. Volgens deze wet uit 1516 mocht bier alleen worden gebrouwen met gerst, water en hop. Pas later is hier gist aan toegevoegd.

De wet werd aangebracht als middel om bier zuiver en puur te houden, maar gold eigenlijk ook om het gebruik van tarwe en rogge in het brouwproces te minimaliseren omdat deze granen duur en schaars waren in deze tijd. Al is het niet meer verplicht om tegenwoordig volgens het Reinheitsgebot te brouwen, toch doen veel Duitse brouwerijen dit nog altijd. 

20200904 Bier 3

Fabels

Tot slot nog wat fabels over bier die hoog nodig ontkracht dienen te worden: 

  • Een glas bier staat gelijk aan een boterham met kaas. Een glas bier zit, afhankelijk van het soort bier natuurlijk, rond de 100 calorieĂ«n, waar een boterham met kaas al snel 160 calorieĂ«n bevat. Een glas bier bevat overigens ongeveer net zo veel calorieĂ«n als een glaasje wijn. Dan is dat ook meteen ontkracht. 
  • Bruin bier is goed om te drinken als je borstvoeding geeft. Niet doen! Het is sowieso niet goed om alcohol te drinken als je borstvoeding geeft, en dus ook geen bruin bier. 
  • Bier is veel minder goed met eten te combineren dan wijn. ZĂ©ker niet waar. Wijn heeft in principe heerlijke smaken, maar bier heeft een extra dimensie door de vaak bittere tonen die in wijn ontbreken. Hierdoor is bier juist perfect met eten te combineren. Ook komen er steeds meer (kleine) brouwerijen die met smaken experimenteren, er is dus een ruim smaakpalet te ontdekken binnen bier. Uitstekend bij je eten, dus. 

Oh en, wist je dat je met bier ook uitstekend kunt koken? En dan bedoel ik niet om te drinken terwijl je aan het koken bent. Kijk maar eens naar dit recept voor stoof met bier en koffie. Zo combineer je meteen mijn twee favoriete drankjes! 

Pin deze post

Weetjes over bier

Delen is fijn!