Ken je dat? Het inschatten van hoe veel pasta je moet koken kan nogal eens lastig zijn. Ik persoonlijk kook bijna altijd te veel pasta. Want ik ben dan ook weer bang dat het anders te weinig zou zijn. Als ik weer eens voor een heel weeshuis pasta heb gekookt vind ik het altijd erg zonde om de restjes weg te gooien. En waarom zou je? Er zijn namelijk voldoende dingen die je met overgebleven pasta kunt doen. 

restjes pasta

Salade.

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar koude pasta kan uitstekend in een salade. Maak je ‘m ook meteen lekker vullend mee. En eigenlijk kan pasta gecombineerd worden met zo’n beetje álle smaken, dus je kunt hier ook niet echt de mist mee in gaan. Lekker en verrassend is bijvoorbeeld deze pastasalade met koolrabi en geitenkaas.

Frittata

Maak eens een frittata van overgebleven spaghetti. Huh? Ja echt! Fruit een uitje en wat knoflook in een goede scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de pasta en wat groenten naar keuze (of de saus die bij de pasta hoorde) kort mee en giet dan een paar losgeklopte eieren, peper, zout en geraspte parmezaan bij de pasta. Doe een deksel op de pan en laat koken tot het ei is gestold. Serveren met wat meer parmezaan en rucola, en je hebt een heerlijke maaltijd gemaakt van de leftovers! 

Fritatta met boerenkool | simoneskitchen.nl

Ovenschotel

Elke pasta is eigenlijk heerlijk met een flinke laag gesmolten kaas uit de oven. Heb je pasta over? Vet een ovenschaal in, doe de pasta hierin, top af met flink wat mozzarella en parmezaanse kaas en bak in een loeihete oven bubbelend en gaar. Frisse groene salade erbij, en klaar! Neem eens deze bacon-courgettepasta uit de oven als voorbeeld!

Restjes pasta in de Soep

Restjes pasta is ook een uitstekende opvulling voor hartige stevige soep. Zorg hiervoor wel dat je pasta zonder saus gebruikt, anders heeft het heel veel invloed op de smaak van je soep (wat ook een keuze kan zijn). Tortellini’s bijvoorbeeld zijn uitstekend als vulling, maar ook penne of zelfs fijngesneden spaghetti. 

 

Delen is fijn!