Gember

In de rubriek “3 dingen die je nog niet wist over…” vertel ik je, nou ja, 3 dingen die je nog niet wist. Over veel uiteenlopende onderwerpen. Vandaag aan de beurt: Gember! Want buiten een lekkere thee maken of die roze plakjes bij de sushi valt er nog veel meer te weten over dit fijne ingrediënt.

Gezondheidsvoordelen 

Gember heeft meerdere bewezen gezondheidsvoordelen. Zo heeft het een positief effect op de insulinewaarden in je lichaam, is het goed voor je stofwisseling en kan het helpen tegen menstruatie- en buikkrampen. Ook kan het helpen tegen misselijkheid en zit het vol antioxidanten. Een echt superfood, dus! 

Smaak veranderen

Warmte heeft invloed op de smaak van gember. Rauw is het scherp en pittig van smaak, zoals we allemaal kennen. Maar door gember te koken, stoven of bakken verandert de smaak. Met bakken behoudt gember zijn scherpte het meest. Door te koken wordt deze aromatisch en zacht. En stoof je gember heel lang, dan kan deze zelfs romig zoet smaken! Stoof bijvoorbeeld eens gember voor een compote, heerlijk bij kaas! 

Gember close up

Wortelknol 

Gember is eigenlijk niks anders dan de wortel van de gemberplant. De gemberplant is familie van planten zoals geelwortel (kurkuma) en kardemom. In de middeleeuwen was gember een kostbaar specerij dat zeevaarders meebrachten uit het Verre Oosten. Monniken in kloosters ervoeren als eersten de heilzame werking van gember.
Grappig feitje: 500 gram gember was in de middeleeuwen evenveel waard als een schaap. 

Na al deze feitjes zin gekregen om aan de slag te gaan met gember? Deze garnalenbowl met gember-sinaasappel dressing is een aanrader! Of natuurlijk gewoon een kopje stomend hete gemberthee. 

Delen is fijn!