havermout

In de rubriek “3 dingen die je nog niet wist over…” vertel ik je, nou ja, 3 dingen die je nog niet wist. Over veel uiteenlopende onderwerpen. Vandaag aan de beurt: havermout. Het wordt vaak als gezond bestempeld, een superfood en een te gek vullend ontbijtje. Hier lees je 3 dingen die jij nog niet wist over havermout.

1. Volkoren. 

Havermout is een volkorenproduct. Dat betekent dat het complete graan wordt gebruikt. Waar bij sommige granen de buitenste vliezen eraf worden gehaald, is havermout nog ‘heel’. Dit maakt dat havermout bomvol zit met vezels. Volkoren producten verlagen de kans op hart- en vaatziekten, doordat ze het LDL-cholesterolgehalte in je bloed verminderen. Ook behoudt het zijn vitamines en mineralen. 

doet met havermout

2. Havermelk. 

Dat havermelk van havermout wordt gemaakt dat begrijpen we wel. Maar wist je ook dat je super makkelijk zelf havermelk kunt maken van havermout? Combineer simpelweg havervlokken met water, draai fijn in de blender, haal door een fijne zeef of theedoek en voilà! Kind kan de was doen. Oh, en het is een stuk goedkoper. Een pak havervlokken kost vaak minder dan €1,-! Wil je de smaak iets aanpassen? Voeg dan bijvoorbeeld een paar dadels toe aan de blender of een klein lepeltje honing.

3. Havermout is goed voor je huid. 

Havermout is super goed voor je huid. Daarom worden haver en havermout steeds vaker verwerkt in beautyproducten. Je kunt zelf makkelijk een gezichtsmasker maken door een half kopje havermout te mengen met een half kopje heet water en 3 eetlepels honing. Even draaien in de blender en smeren maar! Even laten intrekken en dan afspoelen met lauwwarm water. Klaar is je babyhuidje.

En behalve al die extra voordelen van dit fijne graan kun je er natuurlijk ook nog heerlijke dingen mee maken om te eten. Laten we dat ook vooral niet vergeten. Check hier alle recepten met havermout

Delen is fijn!