Boerenkool pizza | simoneskitchen.nl

Het was natuurlijk de hoogste tijd dat ik weer eens verder ging met mijn missie om alle gerechten uit een van de tijdschriften van Donna te maken. Mijn zogeheten Donna Hay Challenge… Dus… De laatste die ik had gemaakt was in september (een lekkere quinoa salade met feta en uitjes) en in dat tempo ben ik ergens in 2018 klaar met alle recepten. Langer als een jaar gaat het toch wel worden gok ik zo maar het moet geen dramatisch lang evenement worden. Tijd dus om weer even de keuken in te duiken met Donna’s tijdschrift onder de arm. Gelukkig zijn veel van de gerechten in het tijdschrift gezond en passen dus prima in onze nieuwe levensstijl.

Boerenkool pizza met champignons | simoneskitchen.nl

Een van de gerechten was een pizza van volkoren meel met boerenkool en champignons. Niet direct mijn keuze maar ik was wel nieuwsgierig hoe dat uit zou pakken. Voor ik de supermarkt in rende, nog even snel in de kast gekeken. Ja hoor, volkoren meel was er nog. De rest van de spullen gehaald en aan de slag. Deeg zit binnen no time in elkaar dus kon niet fout gaan… Dacht ik… Het deeg zou een half uur moeten rijzen maar na een half uur lag er nog net zo’n bolletje deeg in de kom als voorheen…. Ik begon lont te ruiken toen ook na een uur nog geen beweging in het deeg was gekomen. Ik pakte met lood in de schoenen het pak volkoren meel uit de kast en keek eens wat beter naar de houdbaarheids datum… December… 2012…. Oops…. Ik ben echt niet zo dat ik een pak meel direct wegknikker als het een maandje over datum is maar meel dat twee jaar over datum is… Is dus simpelweg dood meel. Doet nada noppes niks meer..

Pizza met boerenkool en champignons | simoneskitchen.nl

Daar zat ik dan met mijn goede gedrag en een boerenkool pizza die waarschijnlijk nooit meer wat zou worden…. Ik was echter al zover gekomen, dan wil ik ook weten wat er gebeurd als ik het toch in de oven doe. Zodoende gezegd, zodoende gedaan. Uitgerold, belegd en hop in de oven… Nou ja, ik hoef denk ik niks uit te leggen als je de foto’s ziet toch? Volledig droge korst, kraak nog smaak aan. Helaas pindakaas. Voor het avondeten heb ik hem natuurlijk overnieuw gemaakt, met wel goed deeg en een lekker crispy bodem die mooi bruin is geworden. En ja het is een beetje vreemd maar wel lekker…

Het pak meel? Is een roemloze dood gestorven in de prullenbak!

Boerenkool pizza met champignons | simoneskitchen.nl

Boerenkool pizza met champignons

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd

4 -6

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 300 gram kleine kastanje champignons in plakjes
  • zeezout en verse zwarte peper
  • 150 gr boerenkool
  • 1/2 tl gedroogde chili vlokken
  • 1 el geraspte citroenschil
  • 180 gr ricotta
  • geraspte pecorino

Voor het deeg:

  • 1/2 tl actief droge gist
  • 1 tl suiker
  • 125 ml lauwwarm water
  • 185 gram volkoren meel
  • 1 tl zeezout vlokken
  • 1/2 el olijfolie

  • Om het deeg te maken, doe je de gist, suiker en het lauwwarme water in een kommetje. Roer het door en laat ongeveer 5 minuten staan tot het bubbels gaat vormen.
  • Doe de bloem en het zout in een mengkom en maak in het midden een kuiltje. Giet hier het gistmengsel en de olie bij en meng alles goed door tot je een deeg hebt. Kneed dit voor ongeveer 4-5 minuten of tot het glad en elastisch is. Doe het deeg over in een licht ingevette grote kom en dek af met een schone vochtige doek. Zet weg op een warme plek en laat ongeveer 30 minuten rijzen tot verdubbeld in volume.
  • Verwarm de oven voor op 200 C en zet een grote bakplaat of een pizzasteen in de oven. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 20 x 40cm en leg dit op een stuk bakpapier.
  • Verwarm de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de kastanje champignons toe en zout en peper. Bak dit voor ongeveer 6 minuten. Haal van het vuur en voeg de boerenkool, chli vlokken en citroenrasp toe en schud even om om het te combineren.
  • Smeer de ricotta over de bodem van het pizzadeeg. Doe er vervolgens het champignon mengsel op. Haal de hete bakplaat uit de oven en schuif de pizza daarop. Bak voor 10-15 minuten of tot het deeg gaar is en goudbruin. Bestrooi met de pecorino om te serveren.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

 

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.