Boerenkool pizza of hoe je die niet maakt…. DH #20
Het was natuurlijk de hoogste tijd dat ik weer eens verder ging met mijn missie om alle gerechten uit een van de tijdschriften van Donna te maken. Mijn zogeheten Donna Hay Challenge… Dus… De laatste die ik had gemaakt was in september (een lekkere quinoa salade met feta en uitjes) en in dat tempo ben ik ergens in 2018 klaar met alle recepten. Langer als een jaar gaat het toch wel worden gok ik zo maar het moet geen dramatisch lang evenement worden. Tijd dus om weer even de keuken in te duiken met Donna’s tijdschrift onder de arm. Gelukkig zijn veel van de gerechten in het tijdschrift gezond en passen dus prima in onze nieuwe levensstijl.
Een van de gerechten was een pizza van volkoren meel met boerenkool en champignons. Niet direct mijn keuze maar ik was wel nieuwsgierig hoe dat uit zou pakken. Voor ik de supermarkt in rende, nog even snel in de kast gekeken. Ja hoor, volkoren meel was er nog. De rest van de spullen gehaald en aan de slag. Deeg zit binnen no time in elkaar dus kon niet fout gaan… Dacht ik… Het deeg zou een half uur moeten rijzen maar na een half uur lag er nog net zo’n bolletje deeg in de kom als voorheen…. Ik begon lont te ruiken toen ook na een uur nog geen beweging in het deeg was gekomen. Ik pakte met lood in de schoenen het pak volkoren meel uit de kast en keek eens wat beter naar de houdbaarheids datum… December… 2012…. Oops…. Ik ben echt niet zo dat ik een pak meel direct wegknikker als het een maandje over datum is maar meel dat twee jaar over datum is… Is dus simpelweg dood meel. Doet nada noppes niks meer..
Daar zat ik dan met mijn goede gedrag en een boerenkool pizza die waarschijnlijk nooit meer wat zou worden…. Ik was echter al zover gekomen, dan wil ik ook weten wat er gebeurd als ik het toch in de oven doe. Zodoende gezegd, zodoende gedaan. Uitgerold, belegd en hop in de oven… Nou ja, ik hoef denk ik niks uit te leggen als je de foto’s ziet toch? Volledig droge korst, kraak nog smaak aan. Helaas pindakaas. Voor het avondeten heb ik hem natuurlijk overnieuw gemaakt, met wel goed deeg en een lekker crispy bodem die mooi bruin is geworden. En ja het is een beetje vreemd maar wel lekker…
Het pak meel? Is een roemloze dood gestorven in de prullenbak!
Boerenkool pizza met champignons
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 300 gram kleine kastanje champignons in plakjes
- zeezout en verse zwarte peper
- 150 gr boerenkool
- 1/2 tl gedroogde chili vlokken
- 1 el geraspte citroenschil
- 180 gr ricotta
- geraspte pecorino
Voor het deeg:
- 1/2 tl actief droge gist
- 1 tl suiker
- 125 ml lauwwarm water
- 185 gram volkoren meel
- 1 tl zeezout vlokken
- 1/2 el olijfolie
Instructies
- Om het deeg te maken, doe je de gist, suiker en het lauwwarme water in een kommetje. Roer het door en laat ongeveer 5 minuten staan tot het bubbels gaat vormen.
- Doe de bloem en het zout in een mengkom en maak in het midden een kuiltje. Giet hier het gistmengsel en de olie bij en meng alles goed door tot je een deeg hebt. Kneed dit voor ongeveer 4-5 minuten of tot het glad en elastisch is. Doe het deeg over in een licht ingevette grote kom en dek af met een schone vochtige doek. Zet weg op een warme plek en laat ongeveer 30 minuten rijzen tot verdubbeld in volume.
- Verwarm de oven voor op 200 C en zet een grote bakplaat of een pizzasteen in de oven. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 20 x 40cm en leg dit op een stuk bakpapier.
- Verwarm de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de kastanje champignons toe en zout en peper. Bak dit voor ongeveer 6 minuten. Haal van het vuur en voeg de boerenkool, chli vlokken en citroenrasp toe en schud even om om het te combineren.
- Smeer de ricotta over de bodem van het pizzadeeg. Doe er vervolgens het champignon mengsel op. Haal de hete bakplaat uit de oven en schuif de pizza daarop. Bak voor 10-15 minuten of tot het deeg gaar is en goudbruin. Bestrooi met de pecorino om te serveren.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: 5x boerenkool zonder stamppot | Wendy
Is toch mooi dat jij zelfs mislukte gerechten zo op de foto legt dat ik er alsnog honger van krijg 🙂
O hahahaha… Nou ja dat is dan toch weer een beetje mazzel dan he… 😉
Ik ben gek op pizza´s (ik heb zelfs een houtgestookte oven) en ben ook altijd op zoek naar nieuwe toppings maar shoarma boerenkool, en ja ook zuurkool heb ik ook al ergens voorbij zien komen, begrijp ik echt niet. Daarmee doe je de pizza echt tekort vind ik. Verder complimenten voor je site.
Haha! Ik ben het met je eens hoor. Hetzelfde heb ik met een pizza pannenkoek. Of die idiote nieuwe waar ze een hotdog in de korst stoppen… Bah!
Hahaha herkenbaar! Het herinnert me eraan dat ik af en toe de houdbaarheid in m’n vooraadkast moet checken.
Het klinkt niet heel aantrekkelijk, een pizza met boerenkool, dus ik geloof je op je woord dat het wel lekker is. 😉
De foto’s zijn wel heel mooi inderdaad! Die zien er wonder boven wonder erg smakelijk uit. 😉
Dankjewel Linda!
Hahaha, aaah, en dan maar denken wat doe ik toch fout!? Oeps… de pak meel. Dat herken ik wel. Soms ga ik enthousiast aan de slag.. om vervolgens toch nog naar de winkel te kunnen grrrr. De foto’s zien er wel erggg lekker uit.. Of nouja.. de foto’s ;-)!
Hahahaha… Ja als je die foto’s nou nog kon eten dan werd het nog eens wat 🙂
Gelukkig zijn de foto’s weer prachtig 😉
Hahaha… Dat is dan weer een beetje mazzel 😉
Ooooh! Hahahaha Simone! Dat vind ik wel typisch iets voor jou…..
Ja he… Hahaha… Ach je probeert eens wat… Enne niet dat ik nu nog een keer boerenkool pizza ga maken hoor… 🙂