Zoete aardappelrijst met gehaktballetjes en asperge 1

Zoete aardappelrijst met gehaktballetjes

De bloemkoolrijst kennen we inmiddels allemaal wel, evenals de broccolirijst, maar wist je dat je met nog veel meer groente een soort ‘rijst’ kunt maken? Daar moet ik dan wel meteen bij zeggen dat ik bloemkoolrijst wel het meest neutraal vindt en het meest op “echte rijst” vind lijken. Dat kan ook door de kleur komen. Haha.

Deze zoete aardappelrijst lijkt natuurlijk in niks op rijst. Ook niet qua smaak, dus in dit geval gaat het om de vorm. Bovendien is het bijkomend voordeel dat het supersnel gaar is. En het ziet er gewoon leuk uit. Het oog wil tenslotte ook wat.

Pittige wasabimayonaise

De zoete aardappelrijst met gehaktballetjes gaat dit keer gepaard met een lekker pittige mayonaise. Ik hou van wasabi. Dat gevoel in je neus als je net even teveel wasabi hebt gegeten… Hoe pittig de wasabi is die je gebruikt heeft natuurlijk mega veel invloed op het eindresultaat dus doe niet in een keer twee eetlepels wasabi door de mayonaise. Beter is het om dit in kleine beetje toe te voegen, te proeven en dan weer te proberen.

Nu hoef je natuurlijk geen wasabi te gebruiken hier als je niet van pittig houdt. De zoete aardappelrijst met gehaktballetjes is ook lekker in combinatie met een citroenmayonaise bijvoorbeeld. Check hier voor nog wat alternatieve mayonaise variaties. Of bestel een potje habanero mango aïoli in onze webshop.

Die is trouwens echt verslavend lekker. Heel pittig maar je kunt het echt overal bij gebruiken!

Zoete aardappelrijst met gehaktballetjes

Snotneus

Ken je dat snotneus gevoel als je heel pittig hebt gegeten? Nou dat heb je dus ook bij de habanero mango aïoli. Die doet het niet alleen goed bij zoete aardappelrijst met gehaktballetjes, maar is ook perfect voor bij een lekker stukje vis, bij vlees, bij krokant gebakken patatjes.

Dat snotneus gevoel krijg ik trouwens ook van hooikoorts op het moment. Ook niet zo heel handig gezien de situatie, maar ja daar is dan weer weinig aan te veranderen. 🙂

zoete aardappelrijst met gehaktballetjes

Zoete aardappelrijst met gehaktballetjes

3.34 van 3 stemmen
GangDiner
Keukenpaleo

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr groene asperges in stukjes van 2 cm
  • 1 zoete aardappel
  • 300 gr gehakt
  • Peper
  • Zout
  • Kruiden naar smaak
  • Tuinkers om te serveren
  • 1 el kokosolie
  • 2 el cashewnoten geroosterd

Wasabi-mayonaise dressing

  • 3 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • 1-2 tl wasabipasta

  • Schil de zoete aardappel in haal deze door een spiraalsnijder. Of gebruik een juliennesnijder. Vervolgens snij je de slierten in hele kleine blokjes zodat je een soort rijst krijgt. Kook deze voor 2-3 minuten tot gaar. Giet af en kook de asperges ook beetgaar.
  • Draai gehaktballetjes door het gehakt te mengen met peper, zout en kruiden naar smaak. Draai er kleine balletjes van en bak deze in een koekenpan met kokosolie gaar en goudbruin.
  • Maak de wasabidressing door de ingredienten te mengen. Check even hoe heet de wasabi is voor je er meteen twee theelepels in doet. Eerst een beetje en daarna meer naar smaak.
  • Verdeel de zoete aardappel, asperge en gehaktballetjes over een kom en bestrooi met cashewnoten en tuinkers.
  • Serveer met de pittige mayonaise

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 716kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 31g | Vet: 57g | Verzadigd vet: 21g | Cholesterol: 115mg | Natrium: 271mg | Kalium: 892mg | Vezels: 5g | Suiker: 6g | Vitamine A: 9978IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 71mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.