Dit heerlijke gerecht met bloemkoolrijst en curry gehaktballetjes is lekker pittig, makkelijk om te maken en ideaal als snel doordeweeks gerecht

Curry gehaktballetjes met bloemkoolrijst

Curry gehaktballetjes

Doordeweeks sta ik meestal niet veel langer dan 30 minuten in de keuken. Ten slotte ben ik vaak al de hele week in de keuken en dan is het ’s avonds soms wel even genoeg. Hoe leuk ik koken ook vind, ik vind af en toe op mijn gat zitten ook best fijn. Dus zoek ik gerechten die niet te lang duren. Deze curry gehaktballetjes met bloemkoolrijst zijn ideaal als snelle avondmaaltijd.

Wat gaat erin de gehaktballetjes?

Het maken van de gehaktballetjes is in dit geval het meeste werk. Ik gebruik meestal half-om-half gehakt omdat ik dat lekkerder vind dan rundergehakt. Minder snel droog. Maar je kunt uiteraard elke soort gehakt gebruiken die je maar wilt.

Ik meng het gehakt met een flinke eetlepel van de curry pasta en breng het verder op smaak met zout en peper. Om zeker te zijn dat de balletjes pittig genoeg zijn maak ik vervolgens een mini gehaktballetje en dit bak ik even in de kokosolie. Proeven en eventueel nog extra curry en/of peper en zout toevoegen.

Het is ook lekker om bijvoorbeeld nog wat extra gember en knoflook door de balletjes te doen.

Bereiden van de curry

Om de curry zelf te maken begin je met het aanbakken van de curry pasta. Hierdoor komen de smaken goed vrij en wordt je curry straks extra lekker.

Voeg dan je gehaktballetjes toe en bak deze goudbruin. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, want ze bakken nog verder in de kokosmelk. Voeg de kokosmelk toe en een beetje arrowroot als je de saus wat dikker wilt hebben. Laat het geheel nog even pruttelen tot alles goed gaar is en je saus lekker stevig is geworden.

Bloemkoolrijst

Ik serveer de curry gehaktballetjes graag met bloemkoolrijst. Dat is meteen extra groente en ik voeg er bovendien nog meer groentes aan toe. In dit geval gebruik ik courgette, paprika, wortel en rode peper. Die bak ik goed aan in de pan en voeg op het laatste de bloemkool toe.

Ik hou er niet van om de bloemkool te lang te bakken. Ik bak het hooguit een paar minuutjes tot het rauwe eraf is maar het nog wel bite heeft. Je kunt het wel langer bakken maar let op dat het niet te papperig wordt. Dat is zonde en niet lekker.

Als alternatief kun je dit natuurlijk ook maken met gewone rijst. In dat geval kook je eerst de rijst en je laat dit even goed uitlekken en uitstomen. Je bakt de groentes zoals hierboven aangegeven en je voegt als laatste de rijst toe. Dit bak je dan even op hoog vuur mee en je serveert de rijst met de curry gehaktballetjes.

Probeer ook eens deze pittige bloemkoolcouscous!

Curry gehaktballetjes met bloemkoolrijst

Curry gehaktballetjes met bloemkoolrijst

3.36 van 17 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Lekker pittige gehaktballetjes in een romige saus en geserveerd met bloemkoolrijst
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt runder of half- om half
  • 1 el kokosolie
  • 3 el rode of gele currypasta
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 lente-ui in ringetjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd, in kleine stukjes
  • 1 punt paprika in blokjes
  • 75 gr geraspte wortel
  • Verse peterselie of koriander

Optioneel

  • 1 el arrowroot

  • Meng het gehakt met één flinke eetlepel van de curry pasta en peper en zout. Wil je de smaak testen voor je alles rolt, bak dan een mini gehaktballetje in de pan en proef. Voeg eventueel nog extra peper en zout of curry toe. Rol kleine balletjes van het mengsel.
  • Verhit een flinke koekenpan en met de kokosolie. Voeg hier nog twee el van de currypasta aan toe en bak tot dit begint te geuren. Let op want het gaat waarschijnlijk flink spatten!
  • Voeg de balletjes toe en bak deze goudbruin en gaar. Voeg de kokosmelk toe en roer tot er een currysaus ontstaat. Proef even en voeg waar nodig nog extra peper en zout toe. Is de saus te dun? Los dan een eetlepel arrowroot op in een beetje water en roer tot de klontjes eruit zijn. Voeg dit toe aan het kokosmengsel en kook even door tot de saus indikt. Doe de balletjes en de saus in een kom.
  • Gebruik dezelfde pan om de bloemkool en groente (rode peper, courgette, wortel, lente-ui, te bakken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit balletjes en bloemkoolrijst apart en serveer samen

Bewaren:

  • Bewaar de gehaktballetjes in een afgesloten bak en de bloemkoolrijst apart in een andere bak in de koeling

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 416kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 25g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 13g | Cholesterol: 89mg | Natrium: 133mg | Kalium: 923mg | Vezels: 4g | Suiker: 7g | Vitamine A: 6071IU | Vitamine C: 114mg | Calcium: 74mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.