Salie gehaktballetjes in (paleo) kaassaus
Het is lente ik voel het aan mijn instrumenten…
Waar komt die gekke uitdrukking eigenlijk vandaan? Ik heb geen idee. Maar wat een heerlijk weekend is het geweest qua weer! Echt geweldig en voor het eerst dat je buiten kon zitten en ook op gegeven moment dacht; ik kan beter naar binnen gaan anders gaat het te hard!
Vitamine D
Een beetje extra vitamine D kunnen we wel gebruiken momenteel.
Ik hoorde afgelopen vrijdag voor het eerst dat iemand die ik goed ken corona had. Dan komt het ineens wel heel dichtbij. Ze ligt al twee weken op de IC en wordt in slaap gehouden. En nee ze is geen 80 maar 28. Ik geloof dat het inmiddels heel langzaam ietsje beter gaat maar heftig is het wel.
Ironisch genoeg heb ik de laatste weken echt niet heel gezond gegeten. Maar ik heb bedacht dat ik daar vanaf deze week maar eens echt serieus verandering in moet gaan brengen. Want die weerstand moet weer omhoog. En mijn darmen willen vezels. Ik hoor het ze bijna roepen. En niet zoveel witte koolhydraten. Die zijn überhaupt nergens goed voor maar op het moment minder dan anders.
Gehaktballetjes met salie
Met dit recept wilde ik wel eens een paleo kaassaus maken. Dat had ik nog niet eerder gedaan. En nee, het lijkt niet echt op kaassaus maar komt qua smaak wel een heel eind in de goede richting. En hoe je het ook noemt, het is gewoon erg lekker. En serveer je deze balletjes met lekker veel geroosterde broccoli dan is het een prima avondmaaltijd.
Hier best een druk weekje voor de boeg en ik realiseer me dat dat een luxe positie is op het moment. Dus voor iedereen een fijne week en probeer waar mogelijk van het lekkere weer te genieten!
Stay safe
Gehaktballetjes met salie en paleo kaassaus
Ingrediënten
- 300 gr gehakt half om half
- 1 bosje salie
- Peper en zout
- 1 stronk broccoli in roosjes
- 2 el olijfolie
- 1 bosuitje in ringetjes
Kaassaus
- 300 ml bouillon
- 60 ml olijfolie
- 1,5 el tapioca
- 10 gr edelgistvlokken
- 2 el citroensap
- 60 ml coconut aminos
- 80 ml amandelmelk
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl knoflook
- 50 gr amandelmeel
- Zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Verdeel de broccoliroosjes over een bakplaat en besprenkel deze met wat olijfolie, peper en zout. Rooster voor ongeveer 20 minuten in de oven terwijl je de rest klaarmaakt.
- Snij een blaadje of 6 heel fijn en meng dit met de gehakt. Doe er peper en zout naar smaak bij. Draai er kleine balletjes van. Bak de balletjes gaar en goudbruin in de olijfolie.
- Voor de kaassaus doe je eerst de bouillon, de olijfolie en de tapioca in een steelpannetje. Roer met een garde goed tot het een egaal geheel is geworden. Breng aan de kook en zodra het begint te binden haal je het van het vuur af. Je zult zien dat het behoorlijk indikt.
- Voeg nu de edelgistvlokken, citroensap, coconut aminos, amandelmelk, uienpoeder, knoflookpoeder en amandelmeel toe. Is het te dun dan zet je het nog even terug op het vuur maar is het de juiste dikte dan is alleen doorroeren genoeg. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe een dun laagje van de saus onderin een kom en serveer de gehaktballetjes en de geroosterde broccoli daarop. Bestrooi desgewenst met nog wat extra bosuitjes.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Het is lente, (het is lente, ) ik voel het aan mijn instrumenten…
Is een uitdrukking die door Frank Deboosere , de meest bekende Belgische weerman, voor het eerst gebruikt werd. Wat ook graag gebruikt wordt is het refrein van
“Een vrolijk lentelied ” een lied van
Jan De Wilde
;
Daar is de lente, daar is de zon
– Bijna – maar ik denk dat ze weldra zal komen-,
De fallus impudicus staat al in bloei
– En de blaadjes krijgen bomen!…