Courgettelasagne met kippenworst

Paleo courgettelasagne

Een lekker romige courgettelasagne met een “kaassaus” die je maakt door cashewnoten een nacht te weken en dan te vermalen met wat smaakmakers.

Het schijnt dat we de komende week weer wat beter weer gaan krijgen. Ik zit momenteel wel in de fase van ‘eerst zien dan geloven. Sinds mijn prachtige nieuwe tuin af is heb ik er nog maar een paar keer in kunnen zitten. Hahaha. Gelukkig is de tuin ook mooi vanuit het raam, maar een beetje jammer is het natuurlijk wel.

Ovenschotel

Omdat ik dit weer vooral associeer met lekker comfortfood heb ik vandaag een courgettelasagne op het menu staan. Ik maakte er een soort kaassaus bij die gemaakt is met cashewnoten, dus er zit geen kaas in. De kaassaus voor de courgettelasagne is vegan, maar het gerecht zelf is dat niet. Er zit namelijk ook kippenworst in.

Dat gezegd hebbende; wil je het een vegan gerecht maken dan kan dat wel heel makkelijk door de kip weg te laten. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld wat extra uitgebakken paddenstoelen kunnen toevoegen. Dan heb je zomaar een compleet vegan courgettelasagne of probeer eens deze vegetarische lasagne.

“Kaassaus”

Om te beginnen moet je voor deze courgettelasagne de cashewnoten even goed weken. Liefst een hele nacht, maar als je – zoals ik – dat nogal eens vergeet dan kun je hetzelfde effect bereiken door de cashews voor een minuut of 20 te weken in heet water.

De courgettelasagne is in dit geval glutenvrij, lactosevrij en paleo, maar eet jij wel kaas dan doet een lekker krokant korstje van kaas het hier ook heel erg goed. Ik bedoel maar te zeggen.

Kippenworst

Ik gebruikte voor de courgettelasagne kippenworst die ik van zijn velletje ontdeed en in stukken sneed. Je kunt hier natuurlijk ook kipgehakt voor gebruiken en zelf kruiden. Of je kunt zelf kipgehakt maken door kipdijfilet te malen. Ik doe dit laatste ook vaak. Dat heeft als voordeel dat je helemaal zelf kunt bepalen wat voor smaken je aan je gehakt toevoegt.

Vega courgettelasagne

Omdat de courgettelasagne zo makkelijk om te toveren is tot een vegetarisch gerecht gebruik ik dat bijna net zo vaak als de niet vega variant. Heel lekker dus met uitgebakken paddenstoelen naar keus. Zeker nu de herfst er weer aankomt is dat ook heerlijk. Denk eens aan bijvoorbeeld cantharellen als die weer in het seizoen zijn. Heerlijk hierbij!

Courgettelasagne

Courgette lasagna met worst

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een heerlijke lasagne maar dan zonder de pasta. Hou rekening dat je de cashewnoten voor dit gerecht moet weken
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 50 minuten
totaal 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

Kaas saus

  • 250 gr cashewnoten geweekt
  • 180 ml amandelmelk
  • 2 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 60 ml citroensap
  • 2-3 el gistvlokken
  • 1,5 tl zout

lasagne:

  • 4-5 courgette medium
  • 4 kipworsten vel verwijderd, in stukken
  • 1 kleine ui gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • Zeezout en zwarte peper
  • 1 tl italiaanse kruiden
  • 1 tl chilivlokken
  • 300 gr verse spinazie
  • 500 ml tomatensaus
  • 1 bosje verse basilicum en peterselie gehakt

  • Voor de kaassaus combineer je alle ingrediënten en draai dit glad in een high speed blender

lasagne:

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Haal de uiteinden van de courgette en snij in de lengte in dunne plakken. Besprenkel met zeezout en spreid uit in een enkele laag over twee bakblikken. Sprinkle met zeezout en laat even staan. Dit haalt het vocht uit de courgette. Dep ze droog en bak dan in de oven voor 10-12 minuten of tot de bovenkant droog aanvoelt.
  • Je kunt dit overslaan maar dan is de lasagne wateriger.
  • In de tussentijd maak je de mix voor de worst.
  • Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Voeg olie toe, voeg de worst toe en bak tot deze bruin is. Ongeveer 3-5 minuten.
  • Zet het vuur laag en voeg de uien toe en roer tot deze glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe, roer, voeg dan de zout, peper, Italiaanse kruiden en chiliflakes.
  • Bak alles even door en voeg dan de spinazie toe en laat deze slinken. Voeg de helft van de tomatensaus toe en roer om het door te warmen. Haal dan van het vuur.
  • Verdeel de helft van de overgebleven tomatensaus over de bodem van de ovenschaal
  • Leg een laag courgetteplakken hierbovenop. Op de courgette komt de helft van het worst mengsel en verdeel hier 1/3 van de kaassaus over. Bestrooi met 1/3 van de kruiden.
  • Herhaal de lagen en laat genoeg courgette over voor de eindlaag.
  • Verdeel hier de courgette over en de overgebleven kaassaus en de laatste kruiden.
  • Bak in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten of tot heet en bubbelend. Garneer met basilicum voor je het serveert.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 685kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 32g | Vet: 47g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 21g | Cholesterol: 53mg | Natrium: 2448mg | Kalium: 1892mg | Vezels: 10g | Suiker: 16g | Vitamine A: 8394IU | Vitamine C: 75mg | Calcium: 225mg | Ijzer: 9mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.