Op zoek naar een vegetarische lasagne waarbij je het vlees geen moment mist? Check dan zeker hieronder het recept voor deze overheerlijke schaal vol met lekkers!

Vegetarische lasagne | simoneskitchen.nl

Lasagna zonder vlees

Stel; je krijgt vrienden op bezoek en je had bedacht dat je een lasagne ging maken. Echter blijkt dat de helft van het gezelschap vegetarische eet en de andere helft daar niks van wilt weten. Wat nu? Deze vegetarische lasagne is perfect voor beiden. Ik heb het getest met de dude himself. Die toch echt eigenlijk wel elke avond vlees op tafel zou willen, maar zelf hij vond deze vleesloze lasagne zo lekker dat hij twee keer opschepte. Dat is een goed teken lijkt me.

Bereiden van de vegetarische lasagne

Een paar aandachtspuntjes als je de vegetarische lasagne wilt gaan maken. Ten eerste de aubergine. Hoewel je in theorie gerust de aubergine ongebakken in de lasagne zou kunnen verwerken heeft dat niet mijn voorkeur. Aubergine wil nog wel eens taai worden als je het niet goed genoeg bereidt. En niets zo onaantrekkelijk als taaie aubergine.

Dus omdat te voorkomen bak ik de aubergine eerst kort in een grilpan of koekenpan. Dat zorgt ervoor dat het al gegaard is en de resterende garing kan dan in de oven afgemaakt worden.

Ook de champignons bak ik aan in de pan. De structuur van champignons veranderd als je ze goed bakt in boter, dus dat vind ik wel echt lekkerder. Bovendien is het handig om de tomatensaus voor de lasagne goed op smaak te brengen voor je die overal overheen giet.

Spinazie uitknijpen

Er gaat flink wat spinazie in de vegetarische lasagne en zoals je weet heeft spinazie altijd veel vocht. Wat je niet wilt is dat je lasagne straks gaat drijven in een plas vocht, dus om dat te voorkomen knijp je de spinazie uit alsof je leven er vanaf hangt.

Ik doe dat meestal door het eerst te laten slinken, dan even te laten afkoelen en vervolgens knijp ik het met de hand uit boven de gootsteen. Vandaar dat even laten afkoelen. Overigens kan het ook wel door met een lepel in een vergiet het vocht eruit de knijpen maar ik vind het beter werken met de hand.

Maar als jij een andere methode hebt om het vocht uit de spinazie te halen dan hoor ik dat graag.

Vegetarische lasagna | simoneskitchen.nl

Verdelen in de ovenschaal

Het voordeel overigens is dat de lasagne bladen ook nog het nodige vocht opnemen maar alsnog verstandig om de spinazie goed uit te knijpen. Je mengt het vervolgens met de ricotta en de parmezaanse kaas. Overigens kun je ervoor kiezen om de aubergine in plakken te snijden en daarmee te eindigen zoals op de foto. Of je kunt de aubergine klein snijden en door de rest van de groentes verwerken. Qua smaak maakt het niet uit, maar qua looks is het wel mooi om de aubergine plakken bovenop de laatste laag te leggen en dan af te dekken met geraspte kaas en pijnboompitjes.

Van tevoren

Heb je de vegetarische lasagne van tevoren klaar gemaakt dan kun je het makkelijk 1 a 2 dagen bewaren in de koeling tot je het nodig hebt. Ideaal als je van tevoren al je avondeten wilt klaarmaken voor jezelf of voor je gasten.

Lekker om de lasagne vervolgens te serveren met een grote groene salade en nog wat verse kruiden over de lasagne heen.

Vegetarische lasagna | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Vegetarische lasagna

Een heerlijke vegetarische lasagne die vol zit met groente
Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal 20 x 30 cm

Ingrediënten

  • 1 aubergine in stukjes gesneden
  • 1 tl harissa
  • 150 gr kastanje champignons in plakjes
  • 4 geroosterde paprika vers of uit pot,
  • 800 gr tomatenblokjes 2 blikjes
  • 1 tl oregano gedroogde
  • 1 tl tijm gedroogde
  • 1 tl chilivlokken
  • peper
  • zout
  • 8-10 bladen lasagna
  • 400 gr spinazie verse
  • 250 gr ricotta
  • 75 gr walnoot gehakt
  • 50 gr pijnboompitjes
  • 50 gr parmezaanse kaas geraspte
  • paar blaadjes basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190˚C.
  • Verhit olie in een grote pan. Bak de aubergine voor een minuut of vijf of tot het zacht is en doe dan over in een kom. Bak de champignons in dezelfde olie en meng alles dan samen met de aubergine en de geroosterde paprika. Doe de helft van het groentemengsel in een ovenschaal.
  • Breng de tomatenblokjes op smaak met zout, peper, gedroogde oregano, harissa en tijm en als je van pittig houdt de chili vlokken. Schep de helft van je tomatenmengsel over de groente, de helft van de walnoten en dek dan af met een laag lasagna bladen.
  • Verdeel de rest van de groente over de pasta, dek weer af met je tomatenmengsel, de walnoten en nog een laag pasta.
  • Bak je spinazie tot geslonken en knijp dan al het vocht eruit. Doe hier goed je best op!
  • Meng de spinazie samen met de ricotta en doe hier de helft van de parmezaanse kaas doorheen. Verdeel over de bovenkant van de pasta, doe hier de rest van de parmezaanse kaas over en bestrooi met de pijnboompitjes.
  • Dek af met folie en bak zo voor 20 minuten. Haal dan het folie eraf en bak nog eens tien minuten of tot goudbruin.
  • Serveer met een groene salade
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, champignons, spinazie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 704kcal, Koolhydraten: 77g, Eiwit: 32g, Vet: 34g, Verzadigd vet: 9g, Cholesterol: 40mg, Natrium: 1114mg, Kalium: 1988mg, Vezels: 14g, Suiker: 17g, Vitamine A: 10401IU, Vitamine C: 67mg, Calcium: 511mg, Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Probeer ook eens deze glutenvrije en paleo lasagne

Delen is fijn!