Simone's Kitchen

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne | simoneskitchen.nl

Lasagna zonder vlees

Deze heerlijke vegetarische lasagne zit bomvol met smaak en het vlees zul je gegarandeerd geen minuut missen als je dit fijne ovengerecht maakt.

Volgens de dude is een lasagne zonder vlees geen lasagne. Maar ik vond deze echt heel erg lekker (en aangezien hij ook twee keer opschepte, zal het echt wel in de smaak zijn gevallen!) en dat vlees heb ik echt geen seconde gemist. Maar goed, als je niet zonder kunt, is het zo erbij aangevuld zeg ik.

Bereiden van de vegetarische lasagne

Een paar aandachtspuntjes als je de vegetarische lasagne wilt gaan maken. Ten eerste de aubergine. Hoewel je in theorie gerust de aubergine ongebakken in de lasagne zou kunnen verwerken heeft dat niet mijn voorkeur. Aubergine wil nog wel eens taai worden als je het niet goed genoeg bereidt. En niets zo onaantrekkelijk als taaie aubergine.

Dus omdat te voorkomen bak ik de aubergine eerst kort in een grilpan of koekenpan. Dat zorgt ervoor dat het al gegaard is en de rest kan dan in de oven afgemaakt worden.

Niet zonder bakken ook overigens, even voor de goede orde. Want voor de vegetarische lasagne bak je ook de champignons aan in de pan. Bovendien is het cruciaal dat je de tomatensaus goed op smaak brengt

Spinazie uitknijpen

Er gaat flink wat spinazie in de vegetarische lasagne en zoals je weet heeft spinazie altijd veel vocht. Wat je niet wilt is dat je lasagne straks gaat drijven in een plas vocht, dus om dat te voorkomen knijp je de spinazie uit alsof je leven er vanaf hangt.

Ik doe dat meestal door het eerst te laten slinken, dan even te laten afkoelen en vervolgens knijp ik het met de hand uit boven de gootsteen. Vandaar dat even laten afkoelen. Overigens kan het ook wel door met een lepel in een vergiet het vocht eruit de knijpen maar ik vind het beter werken met de hand.

Maar als jij een andere methode hebt om het vocht uit de spinazie te halen dan hoor ik dat graag.

Vegetarische lasagna | simoneskitchen.nl
Vegetarische lasagna | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Vegetarische lasagna

Een heerlijke vegetarische lasagne die vol zit met groente
Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal 20 x 30 cm

Ingrediënten

  • 1 aubergine in stukjes gesneden
  • 1 tl harissa
  • 150 gr kastanje champignons in plakjes
  • 4 geroosterde paprika vers of uit pot,
  • 800 gr tomatenblokjes 2 blikjes
  • 1 tl oregano gedroogde
  • 1 tl tijm gedroogde
  • 1 tl chilivlokken
  • peper
  • zout
  • 8-10 bladen lasagna
  • 400 gr spinazie verse
  • 250 gr ricotta
  • 75 gr walnoot gehakt
  • 50 gr pijnboompitjes
  • 50 gr parmezaanse kaas geraspte
  • paar blaadjes basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190˚C.
  • Verhit olie in een grote pan. Bak de aubergine voor een minuut of vijf of tot het zacht is en doe dan over in een kom. Bak de champignons in dezelfde olie en meng alles dan samen met de aubergine en de geroosterde paprika. Doe de helft van het groentemengsel in een ovenschaal.
  • Breng de tomatenblokjes op smaak met zout, peper, gedroogde oregano, harissa en tijm en als je van pittig houdt de chili vlokken. Schep de helft van je tomatenmengsel over de groente, de helft van de walnoten en dek dan af met een laag lasagna bladen.
  • Verdeel de rest van de groente over de pasta, dek weer af met je tomatenmengsel, de walnoten en nog een laag pasta.
  • Bak je spinazie tot geslonken en knijp dan al het vocht eruit. Doe hier goed je best op!
  • Meng de spinazie samen met de ricotta en doe hier de helft van de parmezaanse kaas doorheen. Verdeel over de bovenkant van de pasta, doe hier de rest van de parmezaanse kaas over en bestrooi met de pijnboompitjes.
  • Dek af met folie en bak zo voor 20 minuten. Haal dan het folie eraf en bak nog eens tien minuten of tot goudbruin.
  • Serveer met een groene salade
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, champignons, spinazie

Voedingswaarde

Calorieën: 704kcal, Koolhydraten: 77g, Eiwit: 32g, Vet: 34g, Verzadigd vet: 9g, Cholesterol: 40mg, Natrium: 1114mg, Kalium: 1988mg, Vezels: 14g, Suiker: 17g, Vitamine A: 10401IU, Vitamine C: 67mg, Calcium: 511mg, Ijzer: 8mg

Probeer ook eens deze glutenvrije en paleo lasagne

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.