Lasagne met broccoli en kip
Deze heerlijke lasagne met broccoli en kip is weer eens een totaal andere versie dan de lasagne die je misschien gewend bent met tomaat en bechamelsaus. Je eet deze verrassende lasagne met kikkererwten en natuurlijk ook lekker veel kaas.
Delicious
Toen Charlotte een paar weken geleden bij mij was om een dagje te koken, viel haar oog op deze lasagne met broccoli in de Delicious special “Pasta“. Typisch zo’n special waarvan je alles wel zou willen maken, maar we kozen dus voor de broccolilasagne.
Nu heb ik al aardig wat lasagnerecepten op de site staan. Zo was er laatst de (paleo) courgettelasagne, maar ook de pompoenlasagne is populair en de vega lasagne. O en vergeet ook niet de bietenlasagne en de aubergine lasagne! Goedbeschouwd heb ik van alles op de site maar geen klassieker. Haha.. Nou ja, misschien komt die ook nog een keer.
Verrassend
Behalve dat de lasagne met broccoli echt heel lekker is, is ie vooral ook heel verrassend. Er zit kipgehakt doorheen maar dit zou ook een ideale kandidaat zijn om hem vegetarisch te maken. In dat geval vervang je de kipgehakt voor vegetarisch gehakt en gebruik je in plaats van de kippenbouillon natuurlijk groentebouillon.
En zoals vaak met dit soort gerechten is de lasagne met broccoli de volgende dag eigenlijk nog lekkerder. Want ja we maakten met zijn tweeën een enorme schaal vol dus Charlotte had eten mee voor de volgende dag en ik had ook nog meer dan genoeg.
Hoe vaak heb jij al een lasagne gegeten met kikkererwten? Niet zo vaak denk ik. Een gedeelte van de kikkererwten gaat in de lasagne zelf en een ander gedeelte wordt geroosterd en serveer je over de lasagne heen. De broccoli wordt fijngemalen in de keukenmachine.
Pittig
Door de toegevoegde chili is de lasagne met broccoli ook nog eens lekker pittig. Of net een tikkie aan de te pittige kant als je uitschiet met de chilivlokken zoals hier gebeurde. Haha.
Onze lasagne oogt misschien een tikkeltje aan de droge kant, maar dit kwam doordat we niet het recept helemaal gevolgd hadden voor de ricotta en melk. Er is minder melk gebruikt omdat het nogal veel leek, maar achteraf dus niet zo is.
In het oorspronkelijke recept wordt broccolini gebruikt maar broccoli leek ons ook prima. En in plaats van de parmezaanse kaas over de bovenkant gebruikten wij gewone geraspte kaas. Die smelt veel lekkerder, maar dat is een persoonlijke keus.
Lasagne met broccoli
Benodigdheden
- Ovenschaal met inhoud 2,5-3 liter
Ingrediënten
- 1 stronk broccoli
- 500 gr kipgehakt
- 1 sjalot fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 1 bosje oregano blaadjes geplukt de helft fijngesneden
- 1 flinke chilipeper zonder zaad, fijngesneden
- 6 el extra vergin olijfolie
- 500 ml kippenbouillon
- 70 gr tahini
- 350 gr kikkererwten afgespoeld en uitgelekt (=1 blik)
- 650 gr stevige ricotta
- 125 ml melk
- 50 gr parmezaanse kaas of gebruik gewone geraspte kaas voor een extra krokant laagje
- 400 gr gedroogde lasagnevellen
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- rasp van 1 biologische citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Hak de broccoli fijn in de keukenmachine, pas op dat het niet te fijn wordt. Schep in een kom.
- Maak in een kom het gehakt aan met de sjalot, knoflook, de fijngesneden oregano en de chilipeper, 3 el olie, 1 tl grof zeezout en 1 tl grof gemalen zwarte peper
- Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en schep hierin het kipgehakt in 2 delen 3-4 minuten om tot het lichtbruin kleurt.
- Schep al het gehakt in de pan en voeg de bouillon, tahini en 135 gr van de kikkererwten toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe roeren in 5 minuten licht inkoken. Schep de broccoli erdoor en laat afkoelen.
- Meng in een kom de ricotta met de melk en de helft van de parmezaan.
- Verdeel 1/3 van het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal. Dek af met op maat gebroken lasagnevellen. Verdeel hierover een laag van het ricottamengsel en denk af met lasagnevellen. Herhaal met nog twee laagjes en eindig met de rest van het ricottamengsel. Dek de ovenschaal af met bakpapier en omwikkel met aluminiumfolie. Bak de lasagne 40-50 minuten in de oven tot hij gaar en door en door heet is. Haal de folie en het bakpapier eraf, strooi de rest van de parmezaan over de lasagne, verhoog de oventemperatuur tot 230˚C en laat boven in de oven nog eens 10 minuten gratineren.
- Dep intussen de resterende kikkererwten droog tussen vellen keukenpapier.
- Verhit de rest van de olie in de koekenpan op matig tot laag vuur. Bak hierin de kikkererwten met de chilivlokken onder af en toe omscheppen in 6-8 minuten knapperig en goudbruin. Schep het paprikapoeder en de rest van de oregano erdoor. Schep vlak voor het serveren de kikkererwten op de lasagne en bestrooi met citroenrasp.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.