Lasagne van geroosterde bietjes
Lasagne van geroosterde bietjes
Bietjes; ik hou er enorm van. En je kunt ze op zoveel verschillende manier bereiden! Langzaam roosteren in de oven, rauw verwerken in salades of door een sapcentrifuge halen. Dat laatste doe ik eigenlijk alleen als ik weer eens teveel bietjes heb gekocht en ze moet gebruiken voor ze verleppen.
Slowwww
Dit is zeker geen snelle lasagne, al kun je het proces wel versnellen door kant- en klaar geroosterde bietjes te gebruiken. Maar heb je wat meer tijd dan is het de moeite waard om de bieten eerst zelf in de oven te roosteren. Kun je ook meteen diverse bietjes gebruiken, want de kant- en klare variant heb ik tot nu toe alleen in het rood kunnen ontdekken.
Niet glutenvrij
Ondanks dat er hier geen pastabladen zijn gebruikt om de lasagne van geroosterde bietjes te maken is het gerecht niet glutenvrij doordat ik een bechamelsaus heb gemaakt op basis van bloem. Ik heb daar eigenlijk nog nooit een glutenvrije variant voor gebruikt maar als iemand een tip daarvoor heeft hoor ik het graag.
Voor de oplettende kijker: dit is een recept uit mijn boek Heerlijke Chaos, welke je nog steeds voor het kleine prijsje van € 15,- kunt bestellen in de shop! Koopje!
Lasagne van geroosterde bietjes met geitenkaas
Benodigdheden
- ovenschaal
- steelpan
- Oven
Ingrediënten
- 8 bieten van verschillende kleur
- 3 el olijfolie
- 3 uien fijngesnipperd
- 60 g roomboter
- 60 g bloem
- 500 ml slagroom
- peper en zout
- snufje nootmuskaat
- 1 el rozemarijn fijngehakt
- 1 el tijm fijngehakt, alleen de blaadjes
- 100 gr geitenkaas
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
- rucola om te serveren
- bieslook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225˚C. Borstel de bieten schoon onder de kraan, droog af en verpak per stuk in aluminiumfolie. Rooster in een ovenschaal circa 45-60 minuten. Prik met de punt van een mes in een bietje om te zien of het gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Fruit de uien met de olijfolie in een pannetje langzaam, tot ze zacht en glazig zijn
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 180˚C. Smelt de roomboter in een steelpannetje, voeg bloem toe en roer tot er een papje ontstaat. Laat even garen en voeg dan al roerend beetje bij beetje de slagroom toe. Laat nog even indikken en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
- Snijd de afgekoelde bieten in dunne plakken en bouw de lasagne op in een kleine ovenschaal. Begin met een laagje biet, daarna een schepje uien en vervolgens een scheut saus. Ga door met het maken van laagjes tot alles op is en je vorm vol zit.
- Strooi wat fijngehakte rozemarijn en tijm over de lasagne, verdeel er brokjes geitenkaas over en eindig met de parmezaanse kaas. Bak de bietjeslasagne in 30 minuten en serveer met een handje rucola en verse bieslook.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ben je ook fan van biet? Probeer dan zeker eens deze heerlijke bietenhummus of de pannenkoeken met bietjes!
Hoi Simone, Ik ben nu met deze schotel bezig, maar kan ik hem helemaal afmaken en morgen pas afbakken. Ik hoor t graag. Met vriendelijke groet, Marian
He Marian,
Nou beetje laat antwoord denk ik. Haha. Ik was een paar dagen weg. Is het gelukt met de bietjesschotel?
Jazeker en wij en onze eters vonden het erg lekker. Uiteindelijk had ik de ene dag alle voorbereiding gedaan en hoefde ik alleen nog de bechamelsaus te maken, dat heb ik de volgende ochtend gedaan en daarna de schotel opgebouwd. ‘S middags afgebakken. Ga hem zeker nog vaker maken. Maar dankjewel nog voor je antwoord
In Paleo Magazine 1-2018 staat op blz. 82 een recept voor Paleo lasagne met een bechamelsaus.
Ja die bechamelsaus, kun je daar misschien cashewnoten voor gebruiken i.p.v. melkproducten?
Ik eet geen al tijden geen pasta, zoals lasagne meer, was wel erg lekker.
Deze bietenlasagne lijkt mij wel lekker!
Fijne dag nog, groetjes Ans
O dat is een goed idee Ans! Dat kan prima inderdaad!
Ricotta of Griekse yoghurt kunnen de saus vervangen. Ik vind het ook echt lekker.
He Marleen. Dankjewel, maar ik was meer op zoek naar een zuivelvrije variant… Maar inderdaad ricotta of Griekse yoghurt zijn ook erg lekker! 🙂