Heerlijke bietenhummus (zonder kikkererwten!)
Heerlijke bietenhummus maar dan zonder de kikkererwten
Eigenlijk zou je deze bietenhummus geen hummus mogen noemen. Het woord hummus betekent namelijk ‘puree van kikkererwten’. Dus als je een prutje maakt zonder die kikkererwten, hoe noem je het dan? Bietenprut? Bietensaus? Bietenpuree? In alle gevallen klinkt het niet zo lekker en bovendien geeft het niet direct aan wat de smaak is.
Ik maak vaak hummus en vind het dan ook erg lekker. Nu is er niks mis met kikkererwten, sterker nog: ik ben best fan van kikkererwten maar niet iedereen eet die kleine ronde dingetjes en soms is het ook gewoon leuk (en lekker) om iets anders te doen.
Deze bietenhummus (blijf het maar gewoon zo noemen) bevat dus geen peulvruchten en is daardoor paleo, maar ook vegan. En heerlijk met wat groentesticks om te dippen.
Ik maakte al eens eerder een hummus zonder kikkererwten met deze pompoenhummus. Doordat er in dit recept ook cashewnoten zijn gebruikt wordt de hummus wat romiger. En lijkt het eigenlijk nog meer op het origineel. Qua smaak doet het zeker niet onder. En kun je meteen mooi je eigengemaakte tahini gebruiken. Natuurlijk is het ook prima om de tahini gewoon te kopen in de winkel. Je hebt tegenwoordig goede merken zonder gekke toevoegingen.
Augustus
En het is tevens alweer bijna augustus. Ik vind het redelijk onvoorstelbaar dat het jaar alweer ruim over de helft heen is. En het blijft maar mooi weer ook. Nu hoorde ik gisteren op het journaal dat de tijgermug hier ook vaste grond onder de voeten begint te krijgen (of vloeibaar water onder de vleugeltjes) wat natuurlijk allemaal wat minder is van warm weer. Volgens Tom kruipen hier binnenkort de schorpioenen onder de bloempotten vandaan. Hmm, ik weet het niet, maar dat mag van mij nog wel even duren zeg maar.
Deze bietenhummus is natuurlijk ook een heerlijke dip bij warm weer!
Bietenhummus
Let qua bereiding even op het feit dat je de cashewnoten moet voorweken
Ingrediënten
- 70 gr rauwe cashewnoten geweekt en uitgelekt
- 200 gr gekookte bietjes in stukken
- 70 ml citroensap
- 60 ml olijfolie
- 2 el tahini
- 1 tl zout
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- verse peper
Instructies
- Doe alle ingredienten in de keukenmachine en draai tot je een gladde hummus hebt. Als het nog te dik is kun je iets meer olie toevoegen.
- Serveer de hummus met rauwe groente sticks of gebruik het om een tortilla mee te besmeren
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Makkelijke crackers van tahini (glutenvrij en paleo) | Simone's Kitchen