Heerlijke bietenhummus (zonder kikkererwten!)

Bietenhummus zonder kikkererwten | simoneskitchen.nl

Heerlijke bietenhummus maar dan zonder de kikkererwten

Eigenlijk zou je deze bietenhummus geen hummus mogen noemen. Het woord hummus betekent namelijk ‘puree van kikkererwten’. Dus als je een prutje maakt zonder die kikkererwten, hoe noem je het dan? Bietenprut? Bietensaus? Bietenpuree? In alle gevallen klinkt het niet zo lekker en bovendien geeft het niet direct aan wat de smaak is.

Bietenhummus zonder kikkererwten | simoneskitchen.nl

Ik maak vaak hummus en vind het dan ook erg lekker. Nu is er niks mis met kikkererwten, sterker nog: ik ben best fan van kikkererwten maar niet iedereen eet die kleine ronde dingetjes en soms is het ook gewoon leuk (en lekker) om iets anders te doen.

Deze bietenhummus (blijf het maar gewoon zo noemen) bevat dus geen peulvruchten en is daardoor paleo, maar ook vegan. En heerlijk met wat groentesticks om te dippen.

Ik maakte al eens eerder een hummus zonder kikkererwten met deze pompoenhummus. Doordat er in dit recept ook cashewnoten zijn gebruikt wordt de hummus wat romiger. En lijkt het eigenlijk nog meer op het origineel. Qua smaak doet het zeker niet onder. En kun je meteen mooi je eigengemaakte tahini gebruiken. Natuurlijk is het ook prima om de tahini gewoon te kopen in de winkel. Je hebt tegenwoordig goede merken zonder gekke toevoegingen.

Bietenhummus met groentesticks | simoneskitchen.nl

Augustus

En het is tevens alweer bijna augustus. Ik vind het redelijk onvoorstelbaar dat het jaar alweer ruim over de helft heen is. En het blijft maar mooi weer ook. Nu hoorde ik gisteren op het journaal dat de tijgermug hier ook vaste grond onder de voeten begint te krijgen (of vloeibaar water onder de vleugeltjes) wat natuurlijk allemaal wat minder is van warm weer. Volgens Tom kruipen hier binnenkort de schorpioenen onder de bloempotten vandaan. Hmm, ik weet het niet, maar dat mag van mij nog wel even duren zeg maar.

Deze bietenhummus is natuurlijk ook een heerlijke dip bij warm weer!

Bietenhummus

Deze heerlijke hummus bevat geen kikkererwten en past in een paleo en vegan dieet.

Let qua bereiding even op het feit dat je de cashewnoten moet voorweken

Ingredienten:

  • 70 gr rauwe cashewnoten, geweekt en uitgelekt
  • 200 gr gekookte bietjes, in stukken
  • 70 ml citroensap
  • 60 ml olijfolie
  • 2 el tahini
  • 1 tl zout
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • verse peper

Bereiding:

  1. Doe alle ingredienten in de keukenmachine en draai tot je een gladde hummus hebt. Als het nog te dik is kun je iets meer olie toevoegen.
  2. Serveer de hummus met rauwe groente sticks of gebruik het om een tortilla mee te besmeren

Je kunt de rauwe cashewnoten hier niet vervangen door geroosterde cashew. Door het weken van de rauwe cashew verkrijg je de romige structuur van de hummus. Dit lukt niet met geroosterde noten!

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Pingback: Makkelijke crackers van tahini (glutenvrij en paleo) | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.