wortelhummus

Wortelhummus

Het ideale smeersel voor bij al je feestjes; wortelhummus! Van nature al lekker zoet en makkelijk om te maken.

Het ideale smeersel

Om te beginnen moeten we even melden dat een hummus van wortel, natuurlijk eigenlijk geen hummus is. Voor dat iemand me daarin gaat corrigeren. 🙂 Dat weet ik, maar smaak en structuur lijken er zoveel op dat ik het toch gewoon lekker zo noem.

Om de wortelhummus te maken begin ik met het weken van cashewnoten. Deze fijne noot geeft altijd een romig effect aan smeersels, daarom wordt het veel gebruikt bij dit soort gerechtjes. Natuurlijk is deze hummus echt heel erg lekker op de zadencrackers waarvan ik je gisteren het recept al gaf.

wortelhummus

Cashewnoten kun je overigens het beste een nacht weken, maar aangezien ik dat meestal vergeet week ik ze door ze een half uur in heet water te leggen. Dat werkt ook meestal goed genoeg en scheelt bakken met tijd.

Je kunt de cashewnoten dus weken terwijl je de wortel roostert. Hiervoor snij je de wortel in kleinere stukken. Hoe kleiner de wortel des te sneller ze gaar zijn in de oven. Niet te klein trouwens want dan moet je het straks van je bakplaat afschrapen. Ook niet zo handig.

Ik heb meestal voldoende aan 40-45 minuten roosteren. Maar check vooral de gaarheid van je wortels voor je ze uit de oven haalt.

Laat de wortels afkoelen en doe ze dan met de olijfolie, tahini, de geweekte cashewnoten (zonder het water), verse koriander, knoflook, komijn en de geroosterde paprika in de keukenmachine en draai tot een glad geheel.

Serveer de wortelhummus vervolgens op het item van jouw keuze. Hier dus mijn zadencrackers maar het is ook heel erg lekker op een wrap in plaats van een gewone hummus. Bewaar de hummus in de koelkast voor ongeveer een week. Het blijft beter als je zorgt dat er een klein laagje olie op ligt.

wortelhummus

Geroosterde wortelhummus

No ratings yet

1 uur | ongeveer 400 gr
clock

Ingrediënten

  • 130 gr cashewnoten geweekt
  • 400 gr wortel in stukken
  • 4 el olijfolie
  • 3 el tahini
  • ½ tl zout
  • 1 bosje verse koriander
  • 1,5 teen knoflook
  • 1 tl komijn
  • 1 flinke geroosterde paprika ongeveer 120 gr

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Leg de wortelstukken op een bakplaat en meng met 1 el van de olijfolie. Bestrooi met peper en zout en rooster in de oven voor 40-45 minuten of tot gaar en goudbruin.
  • Laat de wortel afkoelen en doe vervolgens met de cashewnoten, 3 el olijfolie, tahini, knoflook, koriander, komijn en de geroosterde paprika in de blender en draai glad.
  • Proef en voeg eventueel nog extra peper en zout toe.
  • Heerlijk met de crackers!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.