Kommetje met Bloemkoolhummus

Hoe maak je bloemkoolhummus

Vooropgesteld dat je het eigenlijk geen hummus mag noemen blijkbaar. Want hummus is een spread van kikkererwten en heeft niks te maken met bloemkool. Zonder kikkererwten. Maar omdat de smaken heel erg overeenkomen en iedereen weet wat je bedoelt… noem ik het gewoon bloemkoolhummus.

Hummus overal

Dat ik een fan ben van hummus is misschien al duidelijk als je kijkt naar de hoeveelheid recepten die ik op de site heb staan. Zo is daar de overheerlijk bietenhummus (ook zonder kikkererwten), de pompoenhummus (wederom zonder) en voor de liefhebbers van kikkererwten heb ik dan ook nog de geroosterde knoflook hummus en de basisversie hummus.

Hummus genoeg dus.

Deze bloemkoolhummus eet ik graag met een lijnzaadcracker en is heerlijk met daarop weer wat tomaatjes. Geroosterd of zongedroogd.

Wel even de tijd nemen

Om de juiste structuur te krijgen heb je in dit geval wel wat meer tijd nodig. Ik rooster de bloemkool namelijk eerst voordat ik hem tot een pasta draai. Dat komt de smaak ten goede en het zorgt voor die typische hummus structuur die je wel wilt proeven. Voor de stevigheid van de hummus voeg je vervolgens nog wat geweekte cashewnoten toe. Dit zorgt ervoor dat het niet slap wordt. Als je alleen bloemkool gebruikt lijkt het niet echt op hummus en de structuur klopt dan ook niet. De cashewnoten zijn hier dan ook essentieel voor.

Ik noemde de bloemkoolhummus al eerder in het recept voor het paleo uienbrood Dat is dan ook een heerlijke combinatie!

Pin dit recept

Wil je dit recept makkelijk bewaren? Pin het dan op je eigen pinterest board met onderstaande foto.

Bloemkoolhummus
Bloemkoolhummus

Bloemkoolhummus

5 van 2 stemmen
GangBijgerecht
Keukenpaleo

Deze bloemkoolhummus is verrassend lekker en multifunctioneel. Zo is het erg lekker in combinatie met het uienbrood, maar kun je het ook prima eten met lijnzaadcrackers. Ook lekker om dat dan weer te beleggen met bijvoorbeeld avocado.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 10 minuten

4 porties

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkool
  • 3 el olijfolie + extra om de bloemkool te roosteren
  • 2 el tahini
  • sap van ½ citroen
  • 1 teen knoflook
  • 100 gr cashewnoten geweekt
  • ½ tl zout
  • ½ tl cayenne

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Breek de bloemkool in roosjes en spreid uit op een bakplaat. Besprenkel met peper en zout en olijfolie en rooster 30 minuten in de oven of tot ze zacht zijn.
  • Doe over in een keukenmachine en voeg de rest van de ingredienten toe. Draai het geheel glad en breng op smaak met zout, peper en de cayenne.
  • Heerlijk met lijnzaadcrackers!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 302kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 8g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 4g | Natrium: 327mg | Kalium: 498mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g | Vitamine A: 94IU | Vitamine C: 49mg | Calcium: 42mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.