Heerlijk uienbrood – ook lekker bij de barbecue
Heerlijk uienbrood
Ik hou van uienbrood. Ooit maakte ik een uienbrood met brie en basilicum en dit is eigenlijk een paleo variant hierop. Voor de uien heb je flinke exemplaren nodig. Heb je alleen maar kleine uitjes in huis dan heb je er meer dan drie nodig.
Kokosmeel
Voor dit paleo uienbrood gebruikte ik kokosmeel. Dat heeft een enorme vochtabsorberende werking en vaak worden bakgerechten daardoor aan de droge kant als je veel kokosmeel gebruikt.
Voor dit lekkere uienbrood echter wordt dat gecompenseerd door het gebruik van de uien en het spek.
Voor iedereen
We maakten dit tegelijk met bloemkoolhummus en de combinatie van die twee is echt heerlijk. Heb je nu geen bloemkoolhummus dan kun je natuurlijk ook gewone hummus gebruiken. Of maak eens bietenhummus of pompoenhummus.
Maar het is natuurlijk ook lekker met bijvoorbeeld tzatziki of een andere lekkere dip. Het wordt bovendien een warme week als ik het weerbericht mag geloven dus dat is het ideale moment om dit uienbrood te maken en dan lekker te serveren bij de barbecue.
Meenemen
Je kunt dit ook prima de volgende dag meenemen als lunch. Beleg het dan met bijvoorbeeld wat meegebrachte vleeswaren, die hummus weer of een gebakken eitje met spek. Allemaal lekker.
Als het goed is heb ik deze week eindelijk een wat rustiger weekje voor de boeg. Ik heb zelfs een aantal prive afspraakjes ingepland met vriendinnen. Dat was ook al veel te lang geleden. Dit uienbrood is misschien niet zo geschikt om mee te nemen op een koffiedate. Haha.. O en voor de mensen die bang zijn dat je de hele dag naar ui stinkt… dat valt echt heel erg mee.
De truc is om de uien lang genoeg te laten bakken en niet na 3 minuten denken dat het wel goed is zo. Uien worden zacht en zoet als je ze maar lang genoeg rustig laat uitzweten. Probeer het maar eens!
Pin dit recept
Wil je dit recept makkelijk terug kunnen vinden? Pin het dan op je pinterest board met onderstaande afbeelding!
Uienbrood
Benodigdheden
- Ronde bakvorm van 20 cm doorsnede
Ingrediënten
- 40 ml kokosolie gesmloten
- 3 uien in dunne ringen gesneden
- 60 gr kokosmeel
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
- 4 eieren
- 3 plakken ontbijtspek in reepjes
- 100 gr spekjes
- 120 ml kokosmelk
- 1 bosuitje dun gesneden
Instructies
- Verwarm de oven op 180˚C. Bekleed je blik met bakpapier.
- Verhit 2 el kokosolie in de koekenpan en bak hier 2/3 van de uien zachtjes tot ze gaar en glazig zijn, ongeveer 10 minuten.
- Doe over op keukenpapier en laat afkoelen.
- Doe kokosmeel, zout en baking soda in een medium grote kom.
- In een andere kom meng je de eieren, met de spekjes, de kokosolie en de kokosmelk. Roer dit even goed door en meng dan met de droge ingredienten.
- Doe over in je klaarstaande bakvorm.
- In de bovenkant van je uienbrood druk je de resterende (rauwe) ui en de reepjes ontbijtspe.
- Zet voor ongeveer 50 minuten in de oven of tot goudbruin en gaar.
- Serveer met bosuitjes.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Kun je dit brood ook invriezen
Hoi Germa,
Ja hoor dat kan. Daarna even oppiepen in de oven is het lekkerste.
Groetjes
Simone
Heb je ook een recept van de bloemkoolhummus
Ja die komt eraan! 😉 Ik denk vrijdag online!
Hoi, moet ik de spekreepjes vooraf bakken?
Kan wel maar hoeft niet in principe. Ligt eraan wat jezelf lekker vindt