Uiencake met basilicum en brie en ben er weer!
Ben er weer!
Na al die reizen heb ik het idee dat ik echt weken ben weggeweest maar het was uiteindelijk maar twee weken. Maar zoveel gedaan dat het veel langer voelt! Gisteren teruggekomen uit mooi Curaçao en ik heb weer wat leuke tips voor jullie vergaard voor als je ook naar tropische oorden vertrekt binnenkort.
Uiencake met basilicum en brie
Dit recept komt uit het boek Het beste uit Delicious en is van Kirsten Eckhart. De uiteindelijke smaak is heel erg afhankelijk van het soort brie dat je erin stopt. Onze brie was vrij zacht en neutraal van smaak wat de cake ook vrij neutraal maakte. Zo neutraal zelfs dat Tom, die niet van kaas houdt, het ook lekker vond. En Alex die niet van sterke kaas houdt ook. Voor mij had het wat pittiger gemogen. Maar ik ben meer van de sterke kaassmaken dus hou daar rekening mee.
Je zou er zelfs blauwe kaas in kunnen verwerken als dat je ding is. De baktijd die werd aangegeven in het boek was veel te lang voor onze vorm. Ik gebruikte een ronde springvorm van 20 cm doorsnede. Dus check vooral even wanneer jouw cake gaar is.
Snack of bijgerecht
Je kunt de cake prima als snack eten, als lunch met een groene salade erbij of als bijgerecht bij je avondmaal. Het is wel vrij machtig dus hou daar rekening mee.
Uiencake met basilicum en brie
Ingrediënten
- 250 gr zelfrijzend bakmeel + beetje extra om de brie te bestuiven
- 3 eieren losgeklopt
- 125 ml karnemelk
- 1 bos basilicum ongeveer 40 blaadjes
- 50 gr boter gesmolten plus klontje om de uien te bakken
- 150 gr uien fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 175 gr boerenbrie
- mango chutney voor erbij
- Ook nodig: cakevorm of springvorm van 1 25 liter inhoud. Ingevet en bekleed met bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 ˚C
- Meng het bakmeel met de eieren en 50 ml van de karnemelk tot een dik mengsel. Roer de rest van de karnemelk erdoor.
- Bak de uien zachtjes in de boter tot glazig.
- Snij de helft van de basilicumblaadjes heel fijn en voeg met de wat afgekoelde boter, uien en knoflook toe. Meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Het moet een dik, schepbaar beslag zijn.
- Bestuif de plakjes brie met wat bakmeel en klopt het teveel eraf. Schep de helft van het beslag in de vorm, strijk glad en beleg met de plakjes brie. Verdeel de rest van de basilicumblaadjes erover en schep de rest van het beslag erop. Strijk glad.
- Bak de cake 10 minuten in de oven en zet de temperatuur dan terug naar 180˚C. Bak in totaal ongeveer een uur, maar check het na een minuut of 50. Een houten prikker moet er droog uitkomen als je die in het midden van de cake steekt. Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat iets afkoelen.
- Serveer met gebakken uien en basilicumblaadjes.
- Serveer warm met de mango chutney
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
He Simone, ik maakte het met kikkererwtenmeel en gebruikte geen brie (want dat lust ik niet) maar plakken extra belegen (geiten)kaas. Zo lekker, dat ik er veel te veel van at!
(https://d-agaraad.blogspot.nl/2017/09/hartig-gevuld-kaas-uienbrood-van.html)
Dat klinkt ook heerlijk Nanda! Ik hou van geitenkaas (nou ja van alle kaas eigenlijk…)
Lekker ook als vegetarisch hapje in een muffinvormpje!
Dit lijkt me echt iets om binnenkort uit te proberen, kan je ipv basilicumblaadjes peterselie nemen of lente/bosui?
He Arja, ik zou de basilicum niet vervangen door bosui, want er zit natuurlijk al vrij veel gewone ui in. Peterselie moet wel kunnen. Dat kan qua smaak goed