Uiencake met basilicum en brie en ben er weer!

Cake me ui en brie | simoneskitchen.nl

Ben er weer!

Na al die reizen heb ik het idee dat ik echt weken ben weggeweest maar het was uiteindelijk maar twee weken. Maar zoveel gedaan dat het veel langer voelt! Gisteren teruggekomen uit mooi Curaçao en ik heb weer wat leuke tips voor jullie vergaard voor als je ook naar tropische oorden vertrekt binnenkort.

Cake met brie en ui | simoneskitchen.nl

Uiencake met basilicum en brie

Dit recept komt uit het boek Het beste uit Delicious en is van Kirsten Eckhart. De uiteindelijke smaak is heel erg afhankelijk van het soort brie dat je erin stopt. Onze brie was vrij zacht en neutraal van smaak wat de cake ook vrij neutraal maakte. Zo neutraal zelfs dat Tom, die niet van kaas houdt, het ook lekker vond. En Alex die niet van sterke kaas houdt ook. Voor mij had het wat pittiger gemogen. Maar ik ben meer van de sterke kaassmaken dus hou daar rekening mee.

Uiencake met basilicum en brie | simoneskitchen.nl

Je zou er zelfs blauwe kaas in kunnen verwerken als dat je ding is. De baktijd die werd aangegeven in het boek was veel te lang voor onze vorm. Ik gebruikte een ronde springvorm van 20 cm doorsnede. Dus check vooral even wanneer jouw cake gaar is.

Snack of bijgerecht

Je kunt de cake prima als snack eten, als lunch met een groene salade erbij of als bijgerecht bij je avondmaal. Het is wel vrij machtig dus hou daar rekening mee.

Uiencake met basilicum en brie

In het oorspronkelijke recept werden de uien rauw in de cake gedaan maar persoonlijk vind ik dat niet lekker. Wij hebben de uien dus even glazig gebakken in wat boter. Ook werd de cake best snel bruin dus na een minuut of 40 afgedekt met aluminiumfolie zodat het niet te bruin werd.

Ingredients:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel + beetje extra om de brie te bestuiven
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 125 ml karnemelk
  • grote bos basilicum (ongeveer 40 blaadjes)
  • 50 gr boter, gesmolten plus klontje om de uien te bakken
  • 150 gr uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 175 gr boerenbrie
  • (mango) chutney voor erbij
Ook nodig: cakevorm of springvorm van 1,25 liter inhoud. Ingevet en bekleed met bakpapier

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 220 ˚C
  2. Meng het bakmeel met de eieren en 50 ml van de karnemelk tot een dik mengsel. Roer de rest van de karnemelk erdoor.
  3. Bak de uien zachtjes in de boter tot glazig.
  4. Snij de helft van de basilicumblaadjes heel fijn en voeg met de wat afgekoelde boter, uien en knoflook toe. Meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Het moet een dik, schepbaar beslag zijn.
  5. Bestuif de plakjes brie met wat bakmeel en klopt het teveel eraf. Schep de helft van het beslag in de vorm, strijk glad en beleg met de plakjes brie. Verdeel de rest van de basilicumblaadjes erover en schep de rest van het beslag erop. Strijk glad.
  6. Bak de cake 10 minuten in de oven en zet de temperatuur dan terug naar 180˚C. Bak in totaal ongeveer een uur, maar check het na een minuut of 50. Een houten prikker moet er droog uitkomen als je die in het midden van de cake steekt. Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat iets afkoelen.
  7. Serveer met gebakken uien en basilicumblaadjes.
  8. Serveer warm met de mango chutney

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

3 comments

  1. Dit lijkt me echt iets om binnenkort uit te proberen, kan je ipv basilicumblaadjes peterselie nemen of lente/bosui?

  2. Lekker ook als vegetarisch hapje in een muffinvormpje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *