Simone's Kitchen

Hoe maak je dolmades zelf?

Crisistijden

Ik zat net te denken zal ik het gewoon eens niet over corona hebben? Maar je ontkomt er simpelweg niet aan. Het beheerst alles en iedereen. Gisterenochtend dacht ik nog; mijn shoots gaan tenminste door. Maar vervolgens werd alles in de loop van de ochtend gecancelled. Dus het is ‘lekker’ rustig de komende tijd.

Zelf koken

En misschien dat het nu nog belangrijker is dan anders om gewoon lekker thuis te koken. Neem nu deze dolmades… die kun je nagenoeg van voorraadartikelen maken. Even aangenomen dat je wijnbladeren hebt meegenomen uit de supermarkt. Ik vermoed dat de meeste mensen die laten staan dus dan is dit de kans om eens zelf dolmades te maken.

Om eerlijk te zijn weet ik ook niet hoe mijn directe toekomst eruit gaat zien. De markten van Tom zijn grotendeels afgelast. Mijn shoots zijn grotendeels afgelast dus ik heb alle tijd om online bezig te zijn. Maar ja om eerlijk te zijn verdien ik daar ook geen klap mee. Binnenkort komen er ads op de site. Er moet toch ergens geld vandaan komen en alle kleine beetje helpen in dat opzicht.

Advertenties

Dus excuus dan maar voor alle advertentie haters, maar ja een mens moet toch wat? Ik heb al vaker gezegd dat ik me niet per definitie zorgen maak om het virus zelf maar ik maak me wel zorgen om de enorme gevolgen die dit alles heeft voor onze economie. Voor de zorg, voor de reiswereld, voor de economische branche en nou ja voor iedereen eigenlijk. Want hoe je het ook went of keert, ik denk niet dat er veel mensen zijn die profiteren van de uitbraak van het virus. De mensen die grootschalig mondkapjes hebben ingekocht wellicht?

Onzekere toekomst

Voorlopig gaan we met zijn allen een onzekere toekomst tegemoet. Een toekomst die ook na het virus in ieder geval de eerste tijd heel ander gaat zijn. Dus voor iedereen wederom veel sterkte en wijsheid voor de komende tijd. En ga gewoon lekker eens aan de slag met het zelf maken van dolmades. Heb je in ieder geval weer wat thuis te doen.

Zelf dolmades maken
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Zelf dolmades maken

Ben jij gek op de Griekse dolmades? Maak ze dan gewoon eens zelf thuis. Hou er wel rekening mee dat ik hier geen rijst heb gebruikt maar dat kun je natuurlijk met gemak zelf toevoegen als je dat wilt
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 25 min
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 250 gr gehakt
  • 1 pot wijnbladeren
  • 1 ui fijn gehakt
  • 10 gr peterselie vers, gehakt
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 1 tl oregano
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl chiliflakes
  • Peper en zout

Instructies

  • Haal de wijnbladeren uit de pot en laat even uitlekken. Je hebt er een stuk of 10 nodig dus zoek de mooiste exemplaren uit. Bij voorkeur niet te klein, dat maakt het rollen makkelijker.
  • Verhit een koekenpan en bak hierin de uien rustig gaar. Voeg de knoflook toe en bak het gehakt rul. Breng op smaak met de oregano, verse peterselie, paprikapoeder, chiliflakes, tomatenpuree, peper en zout.
  • Leg een wijnblad plat neer en doe een klein schepje gehakt in het midden. Vouw de beide zijkanten naar binnen en rol dan zo strak mogelijk op.
  • Leg de dolmades in een klein pannetje strak tegen elkaar aan.
  • Doe water in de pan tot ze net onder staan en dek de dolmades af met een zwaar schoteltje zodat ze niet gaan drijven en uit elkaar vallen.
  • Kook vervolgens voor een minuut of 25 tot de wijnbladeren gaar zijn.
  • Serveer eventueel met tzatziki
Gang: Voorgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: dolmades, wijnbladeren

Voedingswaarde

Calorieën: 74kcal, Koolhydraten: 2g, Eiwit: 5g, Vet: 5g, Verzadigd vet: 2g, Cholesterol: 18mg, Natrium: 31mg, Kalium: 113mg, Vezels: 1g, Suiker: 1g, Vitamine A: 984IU, Vitamine C: 3mg, Calcium: 22mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!