Dolmades

Crisistijden

Ik zat net te denken zal ik het gewoon eens niet over corona hebben? Maar je ontkomt er simpelweg niet aan. Het beheerst alles en iedereen. Gisterenochtend dacht ik nog; mijn shoots gaan tenminste door. Maar vervolgens werd alles in de loop van de ochtend gecancelled. Dus het is ‘lekker’ rustig de komende tijd.

Zelf koken

En misschien dat het nu nog belangrijker is dan anders om gewoon lekker thuis te koken. Neem nu deze dolmades… die kun je nagenoeg van voorraadartikelen maken. Even aangenomen dat je wijnbladeren hebt meegenomen uit de supermarkt. Ik vermoed dat de meeste mensen die laten staan dus dan is dit de kans om eens zelf dolmades te maken.

Om eerlijk te zijn weet ik ook niet hoe mijn directe toekomst eruit gaat zien. De markten van Tom zijn grotendeels afgelast. Mijn shoots zijn grotendeels afgelast dus ik heb alle tijd om online bezig te zijn. Maar ja om eerlijk te zijn verdien ik daar ook geen klap mee. Binnenkort komen er ads op de site. Er moet toch ergens geld vandaan komen en alle kleine beetje helpen in dat opzicht.

Advertenties

Dus excuus dan maar voor alle advertentie haters, maar ja een mens moet toch wat? Ik heb al vaker gezegd dat ik me niet per definitie zorgen maak om het virus zelf maar ik maak me wel zorgen om de enorme gevolgen die dit alles heeft voor onze economie. Voor de zorg, voor de reiswereld, voor de economische branche en nou ja voor iedereen eigenlijk. Want hoe je het ook went of keert, ik denk niet dat er veel mensen zijn die profiteren van de uitbraak van het virus. De mensen die grootschalig mondkapjes hebben ingekocht wellicht?

Onzekere toekomst

Voorlopig gaan we met zijn allen een onzekere toekomst tegemoet. Een toekomst die ook na het virus in ieder geval de eerste tijd heel ander gaat zijn. Dus voor iedereen wederom veel sterkte en wijsheid voor de komende tijd. En ga gewoon lekker eens aan de slag met het zelf maken van dolmades. Heb je in ieder geval weer wat thuis te doen.

Zelf dolmades maken

Zelf dolmades maken

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenGrieks

Ben jij gek op de Griekse dolmades? Maak ze dan gewoon eens zelf thuis. Hou er wel rekening mee dat ik hier geen rijst heb gebruikt maar dat kun je natuurlijk met gemak zelf toevoegen als je dat wilt
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 25 minuten

10 stuks

Ingrediënten

  • 250 gr gehakt
  • 1 pot wijnbladeren
  • 1 ui fijn gehakt
  • 10 gr peterselie vers, gehakt
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 1 tl oregano
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl chiliflakes
  • Peper en zout

  • Haal de wijnbladeren uit de pot en laat even uitlekken. Je hebt er een stuk of 10 nodig dus zoek de mooiste exemplaren uit. Bij voorkeur niet te klein, dat maakt het rollen makkelijker.
  • Verhit een koekenpan en bak hierin de uien rustig gaar. Voeg de knoflook toe en bak het gehakt rul. Breng op smaak met de oregano, verse peterselie, paprikapoeder, chiliflakes, tomatenpuree, peper en zout.
  • Leg een wijnblad plat neer en doe een klein schepje gehakt in het midden. Vouw de beide zijkanten naar binnen en rol dan zo strak mogelijk op.
  • Leg de dolmades in een klein pannetje strak tegen elkaar aan.
  • Doe water in de pan tot ze net onder staan en dek de dolmades af met een zwaar schoteltje zodat ze niet gaan drijven en uit elkaar vallen.
  • Kook vervolgens voor een minuut of 25 tot de wijnbladeren gaar zijn.
  • Serveer eventueel met tzatziki

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 74kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 5g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 2g | Cholesterol: 18mg | Natrium: 31mg | Kalium: 113mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 984IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 22mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.