Hoe maak je dolmades zelf?
Crisistijden
Ik zat net te denken zal ik het gewoon eens niet over corona hebben? Maar je ontkomt er simpelweg niet aan. Het beheerst alles en iedereen. Gisterenochtend dacht ik nog; mijn shoots gaan tenminste door. Maar vervolgens werd alles in de loop van de ochtend gecancelled. Dus het is ‘lekker’ rustig de komende tijd.
Zelf koken
En misschien dat het nu nog belangrijker is dan anders om gewoon lekker thuis te koken. Neem nu deze dolmades… die kun je nagenoeg van voorraadartikelen maken. Even aangenomen dat je wijnbladeren hebt meegenomen uit de supermarkt. Ik vermoed dat de meeste mensen die laten staan dus dan is dit de kans om eens zelf dolmades te maken.
Om eerlijk te zijn weet ik ook niet hoe mijn directe toekomst eruit gaat zien. De markten van Tom zijn grotendeels afgelast. Mijn shoots zijn grotendeels afgelast dus ik heb alle tijd om online bezig te zijn. Maar ja om eerlijk te zijn verdien ik daar ook geen klap mee. Binnenkort komen er ads op de site. Er moet toch ergens geld vandaan komen en alle kleine beetje helpen in dat opzicht.
Advertenties
Dus excuus dan maar voor alle advertentie haters, maar ja een mens moet toch wat? Ik heb al vaker gezegd dat ik me niet per definitie zorgen maak om het virus zelf maar ik maak me wel zorgen om de enorme gevolgen die dit alles heeft voor onze economie. Voor de zorg, voor de reiswereld, voor de economische branche en nou ja voor iedereen eigenlijk. Want hoe je het ook went of keert, ik denk niet dat er veel mensen zijn die profiteren van de uitbraak van het virus. De mensen die grootschalig mondkapjes hebben ingekocht wellicht?
Onzekere toekomst
Voorlopig gaan we met zijn allen een onzekere toekomst tegemoet. Een toekomst die ook na het virus in ieder geval de eerste tijd heel ander gaat zijn. Dus voor iedereen wederom veel sterkte en wijsheid voor de komende tijd. En ga gewoon lekker eens aan de slag met het zelf maken van dolmades. Heb je in ieder geval weer wat thuis te doen.
Zelf dolmades maken
Ingrediënten
- 250 gr gehakt
- 1 pot wijnbladeren
- 1 ui fijn gehakt
- 10 gr peterselie vers, gehakt
- 2 teentjes knoflook gepureerd
- 1 tl oregano
- 1 el tomatenpuree
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl chiliflakes
- Peper en zout
Instructies
- Haal de wijnbladeren uit de pot en laat even uitlekken. Je hebt er een stuk of 10 nodig dus zoek de mooiste exemplaren uit. Bij voorkeur niet te klein, dat maakt het rollen makkelijker.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de uien rustig gaar. Voeg de knoflook toe en bak het gehakt rul. Breng op smaak met de oregano, verse peterselie, paprikapoeder, chiliflakes, tomatenpuree, peper en zout.
- Leg een wijnblad plat neer en doe een klein schepje gehakt in het midden. Vouw de beide zijkanten naar binnen en rol dan zo strak mogelijk op.
- Leg de dolmades in een klein pannetje strak tegen elkaar aan.
- Doe water in de pan tot ze net onder staan en dek de dolmades af met een zwaar schoteltje zodat ze niet gaan drijven en uit elkaar vallen.
- Kook vervolgens voor een minuut of 25 tot de wijnbladeren gaar zijn.
- Serveer eventueel met tzatziki
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.