Zelf guacamole maken
Guacamole is zo simpel om te maken maar is perfect voor heel veel verschillende dingen. Probeer het eens op een hamburger in plaats van mayonaise bijvoorbeeld of gebruik het om een wrap te vullen. En natuurlijk ook lekker met tortillachips!
Zelf guacamole maken
Hoe maak je zelf het lekkerste guacamole recept? Heel eenvoudig; door dit recept te volgen. Voor het maken van guacamole kun je twee versies aanhouden; je kunt het helemaal glad pureren of je kunt het maken met een vork en daardoor wat stukjes in de guacamole houden. Dat laatste heeft altijd mijn voorkeur.
Essentieel voor een goede guacamole is uiteraard het hebben van goede avocado’s. En daar ligt ook meteen de grootste uitdaging.
De eetrijpe varianten die je in de supermarkt hebt zijn vaak bruin en vies als je ze open maakt, maar vandaag had ik mazzel! Ze waren mooi! En rijp! En lekker! Dus…
Ik moet wel zeggen dat ik inmiddels redelijk goed kan voelen of een avocado wel of niet rijp is. Dus oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
Tip voor het vinden van een goede avocado
Ben je zelf op zoek naar een goede avocado voor in je guacamole? Een tip is om het steeltje van de avocado er af te breken. Is het eronder bruin? Dan is de avocado waarschijnlijk niet meer goed. Is het groen? Dan zit je qua avocado goed. Voel vervolgens voorzichtig aan de avocado. Het moet een klein beetje meegeven. Niet keihard aanvoelen en ook niet heel zacht.
Wat gaat er in een goede guacamole?
Guacamole is typisch zo’n gerecht waar heel veel variaties van bestaan. Dat snap ik wel, want je kunt makkelijk je eigen voorkeur volgen als je aan de slag gaat met deze avocadodip. Voor mij horen de volgende ingredienten er absoluut in:
- Avocado
- 1 rode peper
- limoensap
- tomaat
- koriander
- klein rood uitje
Om te serveren gebruik ik vervolgens of tortillachips of ik gebruik diverse groentes om daarmee te dippen. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn! Let wel op dat je het het liefst meteen eet, want het verkleuren maakt het er niet smakelijker op. In ieder geval niet qua looks. Ik gebruik wel limoensap dus het is niet zo dat de avocado’s meteen verkleuren maar na een tijdje gebeurd dat toch wel vrij snel.
Niet lang. Maak het het liefste gewoon vers en serveer meteen. Het maken duurt hooguit een minuutje of tien dus je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. Vers is het lekkerste.
Avocado is een super gezonde vrucht. Er zitten tal van vitamines (o.a. vitamine C, B6 en E), mineralen én heel veel vezels in. Avocado bevat ook veel onverzadigde vetten, wat het een gezonde keuze maakt. Let wel op dat je niet overdrijft want het blijft wel vet. Maar past zeker in een gezond voedingspatroon.
Uiteindelijk wordt elke avocado vroeg of laat bruin. Je kunt een aantal dingen doen om te zorgen dat dat langer duurt. Een van de trucs is om een avocadopit in de guacamole te doen tot serveren. Ook limoen helpt om de avocado langer groen te houden. Ik hoorde ook ooit iemand zeggen dat je de avocado moet koken om te voorkomen dat het bruin wordt maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Gewoon snel opeten is het beste advies.
Een avocado is behoorlijk vullend door de vezels en het vetgehalte. Bovendien is de smaak neutraal en kun je het daarmee makkelijk verwerken in allerlei gerechten. Officieel wordt aangeraden om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.
Ja guacamole past goed in een koolhydraatarm dieet.
Zelf guacamole maken
Ingrediënten
- 1 grote rijpe tomaat
- 3 rijpe avocado's heel rijp maar niet beurs
- 1 limoen sap
- 1 handvol koriander gehakt plus een paar extra voor het serveren
- 1 kleine rode ui heel fijn gesneden
- 1 rode chili pitjes verwijderd en fijn gesneden
- tortilla chips om te serveren
- groentesticks om te serveren
Instructies
- Gebruik een groot mes om de tomaat tot pulp te snijden op een snijplank, doe dan in een kom. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. (bewaar een pit!) en gebruik een lepel om ze leeg te lepelen in de kom met de tomaat.
- Doe al de andere ingrediënten erbij, doe er zout en peper naar smaak bij en gebruik een kleine stamper, een vork of een garde om de avocado grof te pureren en alles te mengen.
- Als je de avocado niet meteen serveert kun je een pit erbij doen. Dit helpt namelijk om te voorkomen dat de avocado bruin wordt. Dek af met folie en koel tot je het nodig hebt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Zelf een Mexicaanse salsa maken | Simone's Kitchen
Pingback: Summerrolls met guacamole, makreel en spinazie. Lekker en gezond! | Simone's Kitchen
Pingback: Op de snijplank... Avocado | Simone's Kitchen
Ooooh jaaaa hier krijg ik nooit genoeg van. Voor de afwisseling voeg ik wel eens Danish blue toe. Heel fout, zo lekker 😉
Liefs Suus
O dat klinkt ook wel heel erg lekker!
Ja, deze heb ik dus meteen even geprint 😀 Lekker!!!!!
Ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op quacemole!
Guacamole that’s all there is! Ik kan zo een hele bak leegeten. En ondanks de niet zo fotogeniekheid, ziet hij er heerlijk uit! Avocado’s worden met detoxen echt your best friend haha. Net als geitenkaas 😉 dus bereid je maar voor op bakken met guacamole.