Dit is wat mij betreft de ultieme kipburger: een krokante kipburger met guacamole, kaas en alles wat een burger lekker maakt. En zelf maken van deze lekkernij is niet ingewikkeld.

Krokante kipburger met chipotle. Geserveerd op een plank met een biertje in de achtergrond

Krokante kipburger met chipotle

Als ik een keus moet maken tussen een ‘gewone’ hamburger of een kipburger dan kies ik altijd voor de laatste. Het is net wat lichter denk ik, alhoewel een echt goede runderburger natuurlijk ook niet te versmaden is. Maar kipburger is wat makkelijker om te bereiden plus je kunt het burgervlees voor deze krokante kipburger heel makkelijk zelf maken.

In theorie zou je de krokante kipburger ook kunnen maken met kipgehakt, maar ik vind dat vaak wat slapper en minder lekker. Maar heb je geen keukenmachine dan is dat zeker een optie. Let in dat geval goed op of je extra paneermeel of iets dergelijks aan het deeg moet toevoegen.

Ik maak de kipburger met kipdij. Voor een goede burger heb je wat vet nodig. Maak je het met alleen kipfilet dan droogt de burger snel uit en krijg je niet het gewenste effect.

Keukenmachine

Met een keukenmachine is het maken van deze krokante kipburger een fluitje van een cent. Je doet alle smaakmakers in de kom van de keukenmachine en je snijdt de kipdij in wat kleinere stukken. Check trouwens altijd even of er geen stukjes bot in de kipdij zitten. Dat wil nog wel eens het geval zijn. Heb je dat gecheckt dan snij je het in blokken en doe je de kip in de keukenmachine.

Ik gebruik hier twee flinke chipotle pepers. Die koop je in een blikje meestal bij de toko (van La Costeña) maar ik zag dat er tegenwoordig van La Morena ook gesneden chipotle in adobo in de supermarkt te krijgen is. Die is kleiner gesneden dus hou dan ongeveer twee eetlepels aan voor in je kipmix.

Krokante kipburger

Draai tot een grove mix

Als je alles bij elkaar hebt gedaan is het tijd voor het draaien van de kip. Maak het niet te glad. Er mogen best her en der nog wat stukjes in zitten. Dat maakt het alleen maar lekkerder. Je kunt het trouwens ook door een gehaktmolen halen als je die hebt. De rest van de ingrediënten snij je dan heel klein en mix je erdoor. Die haal je dus niet door de gehaktmolen!

Smaaktest

Omdat je rauwe kip natuurlijk niet kunt eten bak ik altijd een mini hamburgertje op dit punt. Of eigenlijk gewoon een balletje van het gehakt mengsel. Eenmaal gaar proef ik of er nog iets nodig is om de kipburger verder op smaak te brengen. Zo niet dan prima, zo ja, dan voeg ik peper zout of andere smaakmakers toe. Indien nodig kun je dit proces dan nog een keer herhalen. Maar meestal is het maar een kleine aanpassing.

chipotle kipburger

Het krokante laagje

De krokante kipburgers zouden natuurlijk niet zo heten als ze geen krokant buitenlaagje zouden hebben. In dit geval heb ik daar panko voor gebruikt. De kipmix is relatief slap dus het is wat lastig om de burgers te hanteren. Is het nu echt te nat? Voeg dan nog wat bloem of paneermeel toe tot je er burgers van kunt maken. Rol de burgers door de panko heen en leg apart op een bordje.

Verhit nu een beetje olie in een koekenpan en bak de krokante kipburger gaar en goudbruin. Terwijl de kipburger aan het bakken is kun je je bezig houden met de rest van de toppings. Ik vind een plakje cheddar altijd erg lekker hierop. Die voeg ik toe op het laatst als de kipburger bijna goed is. De kaas even laten smelten en je burger is klaar.

De guacamole maak je volgens dit guacamole recept en je bakt de plakken bacon uit tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Opbouwen van de krokante kipburger

Om de krokante kipburger op te bouwen rooster je de hamburgerbroodjes even kort op een gril, in de koekenpan of in een broodrooster.

Smeer eerst een dun laagje mayonaise op de onderkant en leg hierop de sla. Ik vind krulsla altijd leuk staan en lekker smaken dus dat is mijn keuze. Op de sla komt een flinke laag van de guacamole en daarop plaats je de krokante kipburger met de gesmolten kaas.

Op de kaas komt vervolgens de bacon en de sauzen. Ik heb hier ook ingelegde jalapeno pepers gebruikt. Dat hoeft natuurlijk niet maar het maakt de krokante kipburger met chipotle nog lekker pikant.

Krokante kipburgers

En dan komt natuurlijk het moment dat je de krokante kipburger kunt gaan eten. Dat is overigens altijd een uitdaging met een flink belegde kipburger. Dus hou er een plank of een bordje onder!

Nog meer recepten voor kipburgers:

Krokante kipburger

Chipotle pittige kipburger met guacamole

No ratings yet
GangSandwiches
KeukenAmerikaanse keuken

Heerlijk pittige en krokante kipburger die je serveert met guacamole, kaas en natuurlijk mayonaise en ketchup
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijvlees
  • 2 flinke chipotle’s ik gebruik die in adobosaus
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 tl zout
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 ei
  • 1/2 tl zwarte peper versgemalen
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl gerookte paprika
  • 3 el panko =Japans broodkruim. O.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn
  • 4 plakken cheddar

Om te serveren

  • 4 el mayonaise of meer naar smaak
  • 4 el tomatenketchup of meer naar smaak
  • 4 plakken bacon
  • 4 el guacamole
  • ingelegde pepers optioneel
  • sla naar keuze
  • 4 hamburger broodjes

  • Zet de oven aan om de bacon te grillen op de grilstand. Dit kun je natuurlijk ook in een pan doen, wat je zelf het makkelijkste vind. De broodjes kun je ook, of in de oven grillen, of in de koekenpan/grilpan.
  • Doe de kippendijen in een keukenmachine en voeg hier de knoflook, de fijngesneden ui, het zout, de peper, gemberpoeder, paprikapoeder en de chipotle’s aan toe. Ik heb de knoflook door de knoflookpers gehaald om te voorkomen dat ik te grote stukken knoflook in de burgers zou hebben. Draai de machine tot je een grove puree hebt van de kip. Roer door het mengsel een eetlepel bloem en ongeveer een half ei.
  • Bak een heel klein stukje (een ienie mini hamburgertje dus) van het kipmengsel om te proeven of het op smaak is. Zo niet dan voeg je nog peper of zout toe.
  • Maak ondertussen de guacamole volgens recept van de site.
  • Bak de bacon in de oven en gril de broodjes tegelijkertijd. Let wel even op want het kan ineens heel hard gaan. Laat de bacon uitlekken op keukenpapier
  • Vorm een burger van je kipmengsel. Dit is best een beetje lastig want het is wat slapjes en plakkerig. Leg het vervolgens in de klaarstaande panko en rol de burger er door heen.
  • Verhit een koekenpan met olie en een beetje boter en bak de kipburger hierin goudbruin en gaar. Ongeveer 3-4 minuten per kant. Leg op het laatst een plak cheddar erop en laat die even meesmelten.
  • Neem vervolgens je geroosterde broodjes en smeer de onderkanten flink in met mayonaise. Leg hierop je sla en op de sla doe je een flinke laag guacamole. Leg je burger hierop en bedek met de pepertjes en de bacon. Eindig met een flinke kneep tomatenketchup en een flinke eetlepel mayonaise.
  • Het opeten is natuurlijk een vak apart en het advies is om de burger goed vast te pakken met twee handen en je vingers om de randen heen te vouwen zodat de inhoud nergens heen kan. En dan op goed geluk happen!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 599kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 38g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 177mg | Natrium: 988mg | Kalium: 540mg | Vezels: 2g | Suiker: 9g | Vitamine A: 337IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 225mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.