Pittige kip chipotleschotel

Chipotle kip uit de oven met basilicumsaus

Een heerlijk pittig ovengerecht met als finishing touch een lekkere basilicumsaus eroverheen. Hou je niet zo van pittig? Dan kun je het ook wat minder heftig maken.

Er is iets magisch aan chipotle. En een van mijn favorieten is chipotle in adobosaus. Voor deze chipotle kip uit de oven gebruikte ik echter gedroogde chipotle flakes. Je kunt hier eventueel overigens ook de gewone chili flakes voor gebruiken maar die missen wel de rokerige smaak van de chipotle.

Je kunt dit goed eten zonder enige toevoeging van bloemkoolrijst of rijst. Maar als je dat lekkerder vindt is het natuurlijk prima om dat erbij te serveren.

Maken van de chipotle kip met basilicumsaus

Voor het maken van de chipotle kip begin je eerst met het aanbakken van de kip. Het gaart nog flink na in de oven natuurlijk dus het is niet nodig om alles helemaal gaar te bakken.

Dan is het de beurt aan de courgette en de aubergine. Ik bak de aubergine altijd nog even zo dat het wat glazig wordt. Als er iets niet lekker is dan is het wel ongare aubergine. Vind ik tenminste. Dus let daar even op dat het goed gaart. Natuurlijk gaart ook dit na in de oven, maar ik vind het aanbakken wel echt cruciaal voor de juiste structuur.

De basilicumsaus kun je het beste op tijd maken aangezien de smaken echt lekkerder worden als je het even laat staan. Het is eigenlijk een eenvoudige vorm van pesto maar dan zonder de kaas en de pijnboompitjes.

Het maakt het gerecht echt af. Niet alleen voor de kleur (want het oog wil ook wat) maar zeker ook voor de smaak. Wil je het nog iets frisser dan kun je ook nog wat citroensap door de basilicumsaus roeren.

Even blussen

Hoe heet je chipotle kip wordt ligt wel een beetje aan hoeveel chipotle je erin doet, maar ook hoe oud of hoe jong je chipotle is. Hoe langer het staat in je keukenkastje, des te meer smaak er verloren gaat. Alhoewel het al gedroogd is en best een tijd mee kan.

En heb je nog wat chipotle over? Check dan vooral hier alle recepten met chipotle

Chipotle kip uit de oven

Chipotle kip met basilicumsaus

4.34 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Let op: dit is echt een lekker pittig gerecht. Hou je niet zo heel erg van spicy gebruik dan minder van de chipotle pepers.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kipfilet in blokjes
  • 1 el kokosolie
  • 1 el gedroogde chipotle pepers
  • 330 ml sofrito tomatensaus
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • 1 tl knoflook
  • 1 tl uienpoeder

Basilicumsalsa

  • 1 basilicumplantje
  • 30-40 ml olijfolie of meer indien nodig
  • ½ tl zout

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Neem een grote koekenpan en verhit hierin de kokosolie. Bestrooi de kip met wat zout en peper en bak de blokjes goudbruin. Gaar hoeft nog niet.
  • Voeg de courgetteblokjes en de aubergine blokjes toe en bak dit op hoog vuur even mee. Voeg de specerijen toe en de sofrito en stort het in een ovenschaal.
  • Zet in de oven en laat 45 minuten garen. Roer halverwege nog een keer om.
  • Maak ondertussen de basilicumsalsa door de basilicumblaadjes in een kleine keukenmachine te doen en dit fijn te malen met de olijfolie en het zout tot je een salsa hebt. Serveer de basilicum over de ovenschotel.
  • Ook lekker met bloemkoolrijst erbij!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 317kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 31g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 5g | Cholesterol: 80mg | Natrium: 1227mg | Kalium: 1264mg | Vezels: 7g | Suiker: 10g | Vitamine A: 2274IU | Vitamine C: 22mg | Calcium: 81mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.