Voor een echt goede kipburger heb je eigenlijk niet heel veel nodig. Ik maakte hem hier met wat lekkere sausjes en een koolsla. Succes verzekerd!

Kipburger met koolsla

Kipburger met koolsla

Voor de kipburger met koolsla gebruikte ik dit keer de kant- en klaren kipburgers van Oranjehoen. Super goed vlees en die burgers zijn top. Maar kun je er niet aankomen of wil je zelf je burgers maken? Ook dat is heel eenvoudig en leg ik hieronder aan je uit.

Ingredienten voor de kipburger

Maken van de kipburger

Wil je de kipburger met koolsla van scratch maken dan begin je met het kippenvlees. Voor het lekkerste resultaat kies ik een mix van kipdij en kipfilet of ik ga voor alleen kipdij. De dij is wat vetter en dat is essentieel voor een goede kipburger. Gebruik je alleen de filet dan wordt je burger te droog. En een goede burger is lekker sappig. Dus gebruik alleen dij of als je het iets magerder wilt, meng dit dan in een verhouding van 60 dij en 40 filet.

Het maken is heel eenvoudig; je doet het vlees in grof gesneden stukken in de keukenmachine. Voeg hier kruiden en specerijen naar smaak aan toe. Ik vind het lekker met peper, zout en wat gerookt paprikapoeder. Je kunt er ook nog verse kruiden zoals peterselie, oregano of basilicum aan toevoegen voor een extra smaakboost.

Kipburger met koolsla

Testen van je burger

Wil je zeker weten of je genoeg kruiden en specerijen hebt toegevoegd? Dan haal je je mengsel uit de keukenmachine en je bakt een mini burgertje van het vlees. Is het op smaak? Dan hoef je niks meer te doen. Is het nog wat flauw? Dan voeg je nog wat zout, peper en andere specerijen toe. Je kunt de actie eventueel nog een keer herhalen als je nog twijfelt. Zo niet dan maak je nu de burgers door ze te vormen met je handen.

Bak ze goudbruin en gaar.

Maken van de koolsla

Voor de koolsla kun je dit recept voor koolsla volgen als je wilt. Of scroll verder naar beneden voor de eenvoudige versie daarvan. Voor dit recept gebruik ik een kwart witte kool. Dat is meer dan genoeg als topping op de burgers en je houdt er nog aan over. Dat kun je dan weer mooi serveren bij de burger.

Kipburger met koolsla

In elkaar zetten van je kipburger

Vervolgens is het tijd om de kipburger met koolsla in elkaar te zetten. Je kunt broodjes nemen hiervoor die je lekker vindt. Ik nam hier speltbollen voor, maar eerlijk, die zijn niet het handigste om te eten. Maar ze zien er wel het leukste uit. Haha… Het lekkerste is het om hamburger broodjes te nemen en die even te roosteren. Door het roosteren neemt het broodje het vocht wat minder snel op en blijft het geheel krokanter.

Ik begin na het roosteren met een laagje saus. Ik hou van mayonaise dus dat is mijn basis op de onderkant van het broodje. Daarbovenop komt sla naar keus. Ik gebruikte hier krulsla, maar je kunt elke andere sla nemen die je wilt.

Op de sla komt de gebakken burger en daar op komt de koolsla. Je kunt er nu nog wat meer saus overheen doen of je kunt de saus apart bij de burger serveren.

Kipburger met koolsla

Kipburger met koolsla

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

De lekkerste kipburger met sla en koolsla
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 burgers

Materiaal

Ingrediënten

  • 4 kipburgers
  • 4 broodjes
  • mayonaise
  • sla voor onder de burger

Koolsla

  • 1/4 witte kool
  • 100 gr geraspte wortel
  • 3 el mayonaise
  • 1 el appelciderazijn
  • peper en zout

  • Begin met het maken van de koolsla. Rasp de kool of doe het in de keukenmachine tot grof gehakt. Voeg de geraspte wortel toe en de mayonaise en appelciderazijn. Meng het geheel goed door en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een koekenpan met een mengeling van olie en boter en bak hierin de kipburgers goudbruin en gaar.
  • Bouw nu je burgers op. Begin met een eetlepel mayonaise op het onderste broodje. Leg hier wat sla op en daarop de burger.
  • Top de burger af met de koolsla en voeg de andere helft van het broodje toe.
  • Serveer meteen. Eventueel met extra mayonaise en ketchup

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 335kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 25g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 99mg | Natrium: 395mg | Kalium: 479mg | Vezels: 3g | Suiker: 6g | Vitamine A: 4263IU | Vitamine C: 23mg | Calcium: 103mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze kipburgers:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.