Kipburger met tomatensalade
Deze lekkere kipburger maak je zelf met kipdijvlees, spinazie en een korstje van sesamzaadjes. Serveer met een lekker frisse tomatensalade voor een heerlijke lunch of licht hoofdgerecht.
Kipburger met tomatensalade
Soms weet ik het ook even niet meer. Dan “moet” ik iets bedenken voor het avondeten en dan weet ik het niet. Waar heb ik trek in? Hoeveel tijd wil ik besteden aan het avondeten? Wat wil ik eten en wat wil ik niet eten? Gelukkig had ik nog tomaten liggen én nog kipdijfilet in de vriezer, dus deze kipburger met tomatensalade was zo geboren!
De kipburger met tomatensalade maakte ik een tijdje geleden toen ik een whole30 deed. De kipburger maakte ik zelf met kipdijfilet. Zoveel lekkerder dan een gekochte kipburger! Probeer het zelf maar eens. Het is echt verrassend makkelijk om zelf gehakt te maken. Je kunt er natuurlijk een gehaktmolen voor gebruiken als je die hebt, maar eerlijk gezegd is een keukenmachine met een scherp mes al voldoende.
Kipdijvlees
Om de kipburger met tomatensalade te maken gebruik je – zoals ik al zei – kipdij. Kipfilet moet je hier echt niet gebruiken. Daar zit te weinig vet in. Een goede burger heeft een goede combinatie van vet en mager vlees. Alleen mager vlees, zoals bij een kipfilet het geval is zorgt voor een droge burger. Die wil je niet. Heb je alleen kipfilet dan kun je ervoor kiezen om vet toe te voegen. Spekjes bijvoorbeeld of draai er een speklapje doorheen. Dat is dan natuurlijk wel varkensvlees, dat moet je willen. Maar kipdij is dus een prima keus voor deze kipburgers.
Ik vermengde de kipburger met wat kort geblancheerde (en goed uitgeknepen) spinazie. Omdat het een glutenvrije kipburger is heb ik in plaats van paneermeel gebruik gemaakt van amandelmeel. Je kunt dit natuurlijk wel vervangen voor paneermeel of panko als je dat wilt.
Sesamzaadjes
Om de kipburger af te maken rol ik het door de sesamzaadjes. Dat geeft het een lekker krokant korstje wat echt wat toevoegt aan je maaltijd. Het is geen must natuurlijk maar ik zou het wel proberen als ik jou was. Voor de tomatensalade gebruik ik lekkere zoete tomaten in verschillende kleuren voor een mooi effect. Lekker met wat goede olijfolie en verse basilicum.
Ben je ook fan van de kipburger? Probeer dan zeker eens mijn chipotle kipburger met avocado
Check ook onderstaande posts
Kipburger met tomatensalade
Benodigdheden
Ingrediënten
- 500 gr kippendijenfilet
- 200 gr Spinazie
- 3 el amandelmeel
- 1 tl chilipoeder of minder als je niet zo van spicy houdt
- 1 tl knoflook
- 1 tl oregano gedroogd of vers
- 1 eiwit
- zeezout en verse zwarte peper
- 2 bosuitjes gesnipperd
- 50-75 gr sesamzaad
Tomatensalade
- 400 gr gemengde tomaten
- 1 el basilicum olijfolie
- peper
- zout
- verse basilicum om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Doe de spinazie in een zeef en giet hier kokend water overheen. Laat het een minuutje staan, laat uitlekken en knijp goed uit om het meeste vocht te verwijderen. Gewoon in je handen nemen en flink kneden, dan komt het vocht er wel uit.
- Snijd in stukken en zet apart.
- Doe de kip, amandelmeel, eiwit, knoflook, oregano, chilipoeder, zout en peper in de keukenmachine en maal alles in korte pulsen fijn. Zorg dat het geen puree wordt maar het moet fijn genoeg worden om er een burger van te kunnen maken.
- Doe het in een kom en voeg de gehakte spinazie, de gesnipperde bosuitjes aan toe en maak hier vier burgers van.
- Leg de sesamzaadjes op een bord en druk hier de hamburgers in zodat ze rondom met sesam zijn bedekt. (wij hadden te weinig sesam en hebben er eentje met maanzaad gebakken. Niet zo mooi maar best lekker ook!)
- Verwarm een grote anti aanbakpan op het vuur en bak de hamburgers ongeveer 3 minuten aan elke kant mooi goudbruin. Doe ze daarna op een stuk bakpapier op een ovenplaat en zet in de oven voor ongeveer 8-10 minuten om te garen.
Tomatensalade
- Was de tomaatjes en snij ze in kwartjes. Doe ze samen in een kom en overgiet met basilicumolijfolie. Strooi wat peper en zout naar smaak en doe op het laatst wat kleine blaadjes basilicum erop.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Je zou voor de grap eens echt met je slager moeten praten… Je staat versteld wat je hoort… Mijn Marokkaanse slager deed eens een boekje open over halal, biologisch en nog veel meer.
Net zoals in de landbouw, waar ze dingen doordraaien gaan ook vaak biologisch vlees ‘gewoon’ naar de slager als ze er niet de prijs voor kunnen krijgen.
Ziet er heel lekker uit maar € 4,95 voor een kilo kippendijvlees dat moet bijna wel plofkip zijn 🙁
Hè Mariska. Hmm, daar heb jij weer een punt natuurlijk. Ik heb gisteren ook kippendijenvlees gekocht van scharrelkip. Dat was inderdaad beduidend duurder, maar alsnog goedkoper als kipfilet. Ik weet niet zo goed waar het vlees bij de Turkse slager vandaan komt. Ik zal het eens navragen volgende keer.
Ik vind kipdij vlees ook vele malen lekkerder! Alleen betaal ik 50 cent meer per kilo….
Laatst heb ik er vindaloo mee gemaakt, dat kun jij ook eten want dat zijn alleen maar groenten!
Overigens zou ik, als ik honger had en niet zoveel tijd, gewoon de kipdij door eiwit halen en dan door het sesamzaad.
Ik zag je comment binnen komen en die hield op na de 50 cent dus Ik dacht heel even dat je 50 cent voor een kilo betaalde…:) Maar zie je de kip is hier goedkoper. Moet je toch hierheen verhuizen…! Haha. En ja kippedijtje door de ei en sesam is ook lekker natuurlijk!