Tomaten salade en hoe simpel soms het lekkerst is
De eerste keer dat ik het woord heirloom tomaten hoorde stond ik enigszins met mijn oren te klapperen? Erfgenaam tomaten? Huh? Inmiddels is die term enigszins ingeburgerd, onder de foodies in ieder geval, en is het in het kort gezegd eigenlijk vergeten tomaten; oude soorten die niet meer zoveel gekweekt worden en die vaak de meest waanzinnig mooie en aparte vormen hebben. Nu is het vaak zo dat vervolgens zo’n woord een beetje mode wordt en te pas en te onpas gebruikt wordt door jan en alleman. Dus als het een gekke vorm tomaat is, is het ineens een heirloom tomaat. En om eerlijk te zijn; ik weet het verschil ook niet dus mij kun je alles wijsmaken (nou ja veel dan toch..)
Hoe dan ook; ik vind het heerlijk om allerlei soorten en maten en kleuren tomaten te gebruiken. De smaken varieeren enorm van heel zoet tot zoutig, tot fris tot vlezig enzovoort. De ouderwetse Hollandse tomaat komt hier zelden tot nooit op tafel. Geen smaak. Geen bal aan. Dus… Dus eet ik zoveel mogelijk andere tomaten; mag best uit Nederland zijn maar met de Hollandse tomaat bedoel ik de standaard tomaat uit de supermarkt he (even voor de duidelijkheid) En een goede tomaat heeft amper wat nodig.
Dus deze salade blinkt vooral uit in eenvoud. Ingredienten; tomaat,olijfolie en zout en peper. Komkommertje als je wilt voor de afwisseling maar eigenlijk heeft het dat niet nodig. Gebruik de tomaten die jij lekker vind, heirloom of geen heirloom. Beetje koriander kan ook maar hoeft echt niet.
Tomatensalade
Ingrediënten
- 500 g tomaten gebruik verschillende maten, kleuren en vormen om je salade te laten knallen!
- takje koriander blaadjes alleen
- sap van 1 citroen
- 2 el extra virgin olijf olie
- 1 el balsama of een andere lekkere azijn naar keuze
- zwarte peper
- zeezout
- 1/2 komkommer
Instructies
- Was de komkommer en snij in de lengte doormidden. Hak de helften in kleinere stukjes.
- Was alle tomaten en snij ze in verschillende groottes. Hoe meer vormen, maten en kleuren je hebt des te mooier zal je salade worden. Plus door de verschillende smaken zal je salade ook meer variatie hebben. Kniijp de citroen uit en meng met de olijfolie en de azijn om een vinaigrette te maken. proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
- Doe de komkommer en alle tomaat in een grote kom en meng dit goed met de dressing. Schud om tot alle tomaten zijn bedekt met een dun laagje van de dressing, proef het opnieuw en voeg nog meer zout en peper toe indien nodig. Bieslook kan hier ook goed bij en natuurlijk basilicum.
Klinkt lekker en leuk, die tomaten, maar ik zie ze nergens in de supermarkt ! Heb je tips waar ze te verkrijgen zijn ? Voor tomaten (Hollands) uit eigen tuin moet ik helaas nog geduld hebben, zijn gelukkig wel erg lekker…
Nee dat klopt wel dat je ze niet meteen in de supermarkt ziet. Soms op de markt of bij bio winkels en dergelijke, maar je komt ze inderdaad niet overal tegen. Ja die van mij moeten ook nog een heel stuk groeien. Dit jaar voor het eerst in eigen tuin dus ik ben heel benieuwd!
Kan ik me helemaal in vinden…less is more 😉 Dat is waarom ik ook zo van de Italiaanse keuken houd. Weinig ingredienten maar volop smaak. Zo ook met de tomaten. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik de tomaten in NL weinig tot geen smaak vind hebben sinds ik in Italie woon. En sinds ik in Zuid Italie kom vind ik de tomaten in Noord Italie eigenlijk ook niet veel voorstellen…. Verheug me nu alweer op de vakantie in het zuiden waar de tomaten niks nodig hebben om een geweldige salade te krijgen….Jummie 😀
Nee dat klopt helemaal, die standaard Hollandse tomaten zijn afgrijselijk. Gelukkig is dat tegenwoordig wel een stukje beter omdat er meer te vinden is maar jij bent gewoon verwend!
hahaha, ja dat is wel een beetje zo als het op eten aankomt dan 😉 Wel grappig trouwens dat de meesten jouw salade met Italië associëren 😀
Niks mis met eenvoud toch? Ik houd er juist heel veel van. En een lekkere tomaten salade gaat er altijd in, laat me natuurlijk meteen aan Italië denken.
Ja daar is het allemaal net even lekkerder! Meer zon!
Oooh heerlijk! Ik houd van eenvoud. Van die tomatennaam had ik nog nooit gehoord, wel eet ik die tomaten al een hele poos. Leuk om nu te weten hoe ze heten 😉
Tomatensalades doen me denken aan Italie. Dan nog een stokbrood erbij, insmeren met wat olijfolie en knoflook en tomaten erop. Zo lekker en eenvoudig 🙂
Ja of Griekenland! Daar zijn de tomaten ook waanzinnig lekker. Zoveel smaak!
Simpel kan zó lekker zijn! Goede tomaten hebben inderdaad weinig nodig. Deze salade ziet er heerlijk uit, lekker zomers!
Dank je wel Nicky! Ja nu nog iets meer zon dan komt het goed.. ;0
Vandaag drie verschillende soorten tomaten geplant. Met de zuid Franse zon erbij smaken die straks verrukkelijk.
Ja met de Franse zon erbij gaat het lukken. Of het met de Nederlandse erbij gaat lukken dat moet nog blijken! (ik heb ook net tomaten geplant!)
mmm simpel, maar zooooo lekker !!!
Absoluut!
Ja, inderdaad! Simpel is vaak zo lekker! En over een paar maandjes eet jij ze ook uit je eigen tuin. Die zijn echt nog lekkerder. En dan met landbrood en een smaakvolle olijfolie om te dippen… Jummie!
Lekker en inderdaad kweken in de tuin. Niet moeilijk en het smaakt echt stukken beter. En dan hoeft de salade niet moeilijk te zijn (doordat het al zoveel smaak heeft)