Echt goede tomaten hebben heel weinig nodig om er een heerlijke eenvoudige tomatensalade van te maken. Met dit recept is het een geweldig bijgerecht voor de barbecue of als lichte lunch.

Eenvoudige tomatensalade

Eenvoudige tomatensalade

Een van mijn favoriete winkels om mooie producten te kopen is de Lindenhof in Baambrugge. Goedkoop is het niet, maar je komt er producten tegen die je in de standaard supermarkt niet zo snel vindt. Een voorbeeld hiervan zijn heirloom tomaten. Ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord toen ik ze in de winkel zag liggen. Maar al die prachtige vormen en tomaten riepen er gewoon om ze mee te nemen. En wie ben ik om daar geen gehoor aan te geven?

Bovendien hebben echt lekkere tomaten amper iets nodig om te shinen. Deze eenvoudige tomatensalade laat dat des te beter zien als je er weinig aan toevoegt.

Heerlijke eenvoudige tomatensalade met heirloomtomaten

Heirloom tomaten

De heirloom tomaten variëren in smaak van heel zoet tot wat zoutig, van fris tot vlezig en alles daartussenin. Heirloom tomaten zijn – letterlijk vertaald – erfgenaam tomaten. Oude tomatenrassen waarvan het zaad bewaard is gebleven en die je tegenwoordig steeds vaker weer tegenkomt. Als je ze ergens kunt vinden is het absoluut de moeite waard. De Nederlandse kastomaat vind ik persoonlijk smakeloos en melig. Gelukkig kun je de laatste tijd steeds vaker goede tomaten vinden, ook in de supermarkt. Deze eenvoudige tomatensalade kun je daar natuurlijk ook mee maken.

De tomatensalade maakte ik met slechts een paar ingrediënten; olijfolie, zout en peper. Je kunt er nog een beetje azijn overheen doen als je dat wilt maar eerlijk gezegd is olijfolie en peper en zout meer dan voldoende om de eenvoudige salade te laten knallen. Ook heel lekker om te serveren met wat verse basilicum of verse bieslook.

Heb je nou heel veel tomaten ingekocht of – nog beter – uit eigen tuin? Maak dan eens deze tomatenchutney of maak de tomatenjam.

tomaten salade
Print recept Pin recept
4 van 5 stemmen

Eenvoudige tomatensalade

Deze heerlijke eenvoudige tomatensalade staat binnen een paar minuten op tafel
Voorbereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr tomaten gebruik verschillende maten, kleuren en vormen om je salade te laten knallen!
  • sap van 1 citroen
  • 2 el extra virgin olijf olie
  • 1 el balsama of een andere lekkere azijn naar keuze
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1/2 komkommer

Instructies

  • Was de komkommer en snij in de lengte doormidden. Hak de helften in kleinere stukjes.
  • Was alle tomaten en snij ze in verschillende groottes. Hoe meer vormen, maten en kleuren je hebt des te mooier zal je salade worden. Plus door de verschillende smaken zal je salade ook meer variatie hebben. Kniijp de citroen uit en meng met de olijfolie en de azijn om een vinaigrette te maken. proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Doe de komkommer en alle tomaat in een grote kom en meng dit goed met de dressing. Schud om tot alle tomaten zijn bedekt met een dun laagje van de dressing, proef het opnieuw en voeg nog meer zout en peper toe indien nodig. Bieslook kan hier ook goed bij en natuurlijk basilicum.
Gang: Bijgerecht, Salade
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: olijfolie, tomaten

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 179kcal, Koolhydraten: 11g, Eiwit: 3g, Vet: 15g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g, Natrium: 14mg, Kalium: 695mg, Vezels: 4g, Suiker: 8g, Vitamine A: 2137IU, Vitamine C: 37mg, Calcium: 36mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!