Simone's Kitchen

Tomaten salade en hoe simpel soms het lekkerst is

tomaten salade

De eerste keer dat ik het woord heirloom tomaten hoorde stond ik enigszins met mijn oren te klapperen? Erfgenaam tomaten? Huh? Inmiddels is die term enigszins ingeburgerd, onder de foodies in ieder geval, en is het in het kort gezegd eigenlijk  vergeten tomaten; oude soorten die niet meer zoveel gekweekt worden en die vaak de meest waanzinnig mooie en aparte vormen hebben. Nu is het vaak zo dat vervolgens zo’n woord een beetje mode wordt en te pas en te onpas gebruikt wordt door jan en alleman. Dus als het een gekke vorm tomaat is, is het ineens een heirloom tomaat. En om eerlijk te zijn; ik weet het verschil ook niet dus mij kun je alles wijsmaken (nou ja veel dan toch..)

20120530-_MG_0382

Hoe dan ook; ik vind het heerlijk om allerlei soorten en maten en kleuren tomaten te gebruiken. De smaken varieeren enorm van heel zoet tot zoutig, tot fris tot vlezig enzovoort. De ouderwetse Hollandse tomaat komt hier zelden tot nooit op tafel. Geen smaak. Geen bal aan. Dus… Dus eet ik zoveel mogelijk andere tomaten; mag best uit Nederland zijn maar met de Hollandse tomaat bedoel ik de standaard tomaat uit de supermarkt he (even voor de duidelijkheid) En een goede tomaat heeft amper wat nodig.

Dus deze salade blinkt vooral uit in eenvoud. Ingredienten; tomaat,olijfolie en zout en peper. Komkommertje als je wilt voor de afwisseling maar eigenlijk heeft het dat niet nodig. Gebruik de tomaten die jij lekker vind, heirloom of geen heirloom. Beetje koriander kan ook maar hoeft echt niet.

tomaten salade
Print recept Pin recept
4 van 3 stemmen

Tomatensalade

Voorbereidingstijd: 10 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 500 g tomaten gebruik verschillende maten, kleuren en vormen om je salade te laten knallen!
  • takje koriander blaadjes alleen
  • sap van 1 citroen
  • 2 el extra virgin olijf olie
  • 1 el balsama of een andere lekkere azijn naar keuze
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1/2 komkommer

Instructies

  • Was de komkommer en snij in de lengte doormidden. Hak de helften in kleinere stukjes.
  • Was alle tomaten en snij ze in verschillende groottes. Hoe meer vormen, maten en kleuren je hebt des te mooier zal je salade worden. Plus door de verschillende smaken zal je salade ook meer variatie hebben. Kniijp de citroen uit en meng met de olijfolie en de azijn om een vinaigrette te maken. proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Doe de komkommer en alle tomaat in een grote kom en meng dit goed met de dressing. Schud om tot alle tomaten zijn bedekt met een dun laagje van de dressing, proef het opnieuw en voeg nog meer zout en peper toe indien nodig. Bieslook kan hier ook goed bij en natuurlijk basilicum.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.