Heb je een overdosis tomaat in huis? Probeer dan eens deze heerlijke tomatenjam te maken. Ideaal voor het oogstseizoen!

Tomatenjam

Tomatenjam

Toen we recent in Alentejo waren kregen we tijdens een lunch een heerlijke tomatendip geserveerd. Dat was heel simpel met roomkaas, gember, koriander en tomatenjam. Eenmaal thuis wilde ik perse die tomatendip een keertje namaken, maar om dat te doen had ik natuurlijk eerst een tomatenjam nodig. Een recept daarvoor stond hier nog niet op de site, dus daar begin ik nu maar even mee. Die tomatendip komt er zo snel mogelijk achteraan!

Sowieso hebben we heerlijk gegeten in Alentejo en ik maakte al eerder de Sericaia de Elvas na, een cake die heel specifiek is voor de regio.

Maar goed, over naar de tomatenjam. Het is nu natuurlijk niet perse de beste tijd voor tomaten, dus je maakt deze tomatenjam het beste midden in de zomer als de tomaten het allerlekkerste zijn. Want ja lekkere tomaten, zorgen voor lekkere tomatenjam. Dat lijkt me een logisch gevolg.

1,5 kilo

Voor het maken van de tomatenjam gebruikte ik in totaal 1,5 kilo tomaten. Ik heb het vruchtvlees en het vocht en de zaadjes erin gelaten. Vind je dat niet lekker dan kun je overwegen om dat er eerst uit te snijden, maar persoonlijk vind ik dat dan weer zonde van de tomaten. Dus die keus is aan jou. Ik vind het ook een hoop extra werk overigens dus daarom doe ik het niet.

Vervolgens doe je alles in een grote stoofpan en je laat het rustig koken voor ongeveer een uur of twee. Dat lijkt heel lang maar dat heb je nodig om te zorgen dat het vocht goed verdampt en het geheel wat indikt. Ik voeg er geen pectine of iets van die trant aan toe dus echt heel erg dik wordt de jam niet.

Kijk gewoon even hoe het uitpakt in jouw tomatenjam. Ik gebruikte op 1,5 kilo tomaat een totaal van 150 gr donkerbruine basterdsuiker. Wil je het zoeter dan kun je er nog wat extra aan toevoegen.

Tomatenjam
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Tomatenjam

Dit recept maakt ongeveer 1 liter tomatenjam. Een en ander is afhankelijk van hoe lang je het in laat koken.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 10 min

Ingrediënten

  • 1,5 kilo tomaten in stukjes
  • 150 gr donkerbruine suiker
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 el vers geraspte gember
  • 1,5 tl kaneel
  • ½ tl chilivlokken

Instructies

  • Combineer alle ingrediënten in een stoofpan. Breng aan de kook en roer regelmatig door.
  • Laat de jam rustig inkoken tot het dikker wordt, dit kan wel twee uur duren.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: kaneel, suiker, tomaten

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!