Een van de lunchgerechtjes die we proefden in Alentejo was een roomkaasdip met tomatenjam. Of een tomatendip met roomkaas. Hoe je het ook wilt noemen. Daarbij zat gember en koriander en het was zó lekker dat ik het thuis na wilde maken!

tomatendip

Tomatendip

Om de tomatendip te maken heb je om te beginnen wel tomatenjam nodig. Een tomatenchutney kan trouwens ook heel goed. Wij besloten om er een soort Indiase snacktafel van te maken. Dat kwam eigenlijk vooral doordat Alex dat zakje met die uiensnackjes had gekocht en het zo leuk vond dat we de rest eromheen hebben bedacht.

tomatendip

De held van de snacktafel is evenwel natuurlijk de tomatendip. Dit kun je heel lekker eten met wat toastjes of met – zoals wij deden – papadums en naanbrood. Zo lekker! Om het te maken is super eenvoudig. Tenminste als je eerst die tomatenjam of tomatenchutney hebt gemaakt. Ik denk trouwens dat het ook nog wel lekker is met een gewone jam uit de winkel.

Dus wil je er niet teveel werk aan hebben dan maak je eenvoudig de roomkaas door het te mengen met de vers geraspte gember. Doe dit in een leuk potje of schaaltje en verdeel de jam eroverheen. En klaar is je tomatendip. Of aardbeiendip of wat voor soort jam je dan ook gebruikt.

Wat het wel extra lekker maakt met de tomatenjam is dat dat toch net een iets andere smaak geeft dan een ‘gewone’ jam. Ik heb het inmiddels ook al eens gemaakt met deze appel-peer chutney. Perfect in de herfst!

Serveer op een plank

De tomatendip is ideaal als onderdeel van een borrelplank. Hier kozen we dus voor een Indiaas getinte borrelplank met naan en papadums maar je kunt het ook prima serveren op een kaasplank met lekker veel toastjes, vijgenbrood en natuurlijk met lekker veel kaas.

tomatendip

Tomatendip

Nog geen review
GangBijgerecht, Snack
KeukenHollandse keuken

Een lekkere dip met roomkaas, koriander en tomatenjam
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr roomkaas naturel
  • 1 el verse gember geraspt
  • 3 el tomatenjam of meer naar smaak
  • 1/2 bosje koriander fijngehakt
  • toastjes of naan om te serveren

  • Dit eenvoudige gerechtje maak je door de roomkaas te mengen met de gember en in een glazen potje te scheppen. Verdeel hier de tomatenjam over en strooi de gehakte koriander erop.
  • Serveer de tomatendip met lekker brood of lekkere toastjes

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.