Simone's Kitchen

Plaattaart met zalm en roomkaas

Plaattaart met zalm

Plaattaart met zalm en roomkaas

Een makkelijke plaattaart die je na het bakken besmeert met roomkaas en belegt met zalm, kappertjes en rode ui. Hou je overigens niet van rauwe ui, dan kun je het ook weglaten. Of laat de rode ui even heel kort marineren in de appelciderazijn. Dat haalt het scherpe eraf.

Flammkuche deeg of bladerdeeg

Voor de plaattaart met zalm gebruikte ik dit keer flammkuche deeg. Dat beleg je normaal gesproken al voor je het in de oven schuift maar in dit geval deed ik het dus daarna.

Je kunt overigens ook de roomkaas al eerder erop doen en die dan meebakken. De zalm niet. Ik vind tenminste gerookte zalm die meegebakken is geen succes. Zonde van de zalm eigenlijk. Het flammkuche deeg is wat knapperiger dan bladerdeeg.

In eerste instantie dacht ik dat het te hard zou worden maar ik vond het eigenlijk wel lekker. Maar ben je meer fan van bladerdeeg gebruik dan vooral dat. Of probeer eens mijn zalmtaartje met bladerdeeg.

Plaattaart met zalm en roomkaas

Maken van de plaattaart

Het maken is kinderspel. Het enige dat wat langer duurt is natuurlijk het bakken van het deeg. Gebruik vervolgens je favoriete roomkaas. Die breng je eerst op smaak met wat limoenrasp en peper en zout. Door het te mengen met een klein beetje slagroom wordt het wat losser en makkelijker uit te smeren over de bodem.

Zeker als je de flammkuche gebruikt dan even opletten dat je niet te hard drukt en alles kapot maakt.

Gebruik je bladerdeeg hou dan rekening met het feit dat dat altijd omhoog komt. prik de bodem in en bak het eerst blind met wat bakbonen erop. Je bladerdeeg heeft dus iets langer nodig dan het flammkuche deeg.

De plaattaart met zalm maak je vervolgens af met kappertjes, tuinkers en – desgewenst – rode ui. Eet smakelijk!

Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Plaattaart met zalm en roomkaas

Je kunt deze plaattaart maken met bladerdeeg of flammkuche deeg.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 rol flammkuche deeg of bladerdeeg aan de rol rechthoekig
  • 250 gr roomkaas
  • 2-3 el slagroom
  • Rasp van 1 limoen
  • Peper en zout
  • 100 gr gerookte zalm
  • 1 klein rood uitje fijn gesnipperd
  • 2 el kappertjes
  • Tuinkers of bieslook voor erover

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Rol je deeg uit en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak een rand door rondom de randen in te draaien of in te knijpen.
  • Gebruik je flammkuche deeg, bestrijk dit dan met wat olijfolie en bak in de oven voor ongeveer 15 minuten of tot gaar en goudbruin.
  • Gebruik je bladerdeeg bestrijk dit dan met wat olie en prik gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op de bovenkant en verzwaar dit met bakbonen of rijst. Bak op die manier voor 15 minuten. Haal dan uit de oven en verwijder de bakbonen en het papier. Bak dan nog eens voor 10 minuten of tot gaar en goudbruin.
  • Laat afkoelen.
  • Meng je roomkaas met de limoenrasp en peper en zout. Maak het wat losser door te mengen met de slagroom
  • Bestrijk hiermee je plaattaart. Beleg dit met stukken gerookte zalm en verdeel de rode ui, kappertjes en tuinkers erover.

Voedingswaarde

Calorieën: 567kcal, Koolhydraten: 58g, Eiwit: 15g, Vet: 29g, Verzadigd vet: 14g, Cholesterol: 85mg, Natrium: 1049mg, Kalium: 170mg, Vezels: 3g, Suiker: 3g, Vitamine A: 971IU, Vitamine C: 2mg, Calcium: 75mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.