Kaasboard
Het is de nieuwste hype; het butter board. Dat is eigenlijk eenvoudigweg een plank die je volsmeert met boter. En op die boter doe je dan allerlei toppings. Voila, het butter board is geboren. Nu leek het me leuk(er) om daar een cheese board van te maken. Oftewel een kaasboard.
Kaasboard
Van het butterboard zijn al behoorlijk wat persiflages op de markt gekomen waarvan sommigen best hilarisch zijn. Zo maakte Adam Liaw (ooit meegedaan aan Masterchef Australië) een butter board van een boterham. De grap was natuurlijk dat hij boter op brood smeerde, daar beleg op deed en voila, hij had een butter board. Natuurlijk is het misschien een beetje gek om boter op een plank te smeren, maar het is eigenlijk ook wel briljant.
Feestelijk
Het serveren van een butterboard of kaasboard in dit geval is natuurlijk sowieso al leuk. Het ziet er feestelijk uit en je kunt er alles op kwijt. Het is in de basis niet heel anders dan een kaasplank maar toch wel weer een beetje. Bij de kaasplank ga je vaak uit van harde kazen, gecombineerd met dingen als nootjes en dergelijke. Omdat je hier al je toppings op de roomkaas legt is het al meteen heel anders.
Je kunt – als je dat wilt – de roomkaas ook in een bakje laten, maar juist het scheppen van de kaas met de andere toppings maakt dit nou net zo leuk (en lekker!) In de video hieronder zie je een snel voorbeeld van het opbouwen van het kaasboard.
Wat gaat er op het kaasboard?
Waar je de roomkaas mee belegt is natuurlijk een persoonlijke keus. Ik koos hier voor een combinatie van vlees en vis.
- Gerookte zalm
- Hollandse garnalen
- Prosciutto
- komkommer
- mini tomaatjes
- Olijven
- limoen
- Avocado
Je kunt de plank nog uitbreiden met bijvoorbeeld makreel, paling en diverse droge worst soorten. Varieer ook met de toast die je erbij serveert. Handig als die een beetje stevig zijn zodat je makkelijk van de plank kunt scheppen. Heb je ook breekbare toast erbij dan is een mesje erbij leggen ook altijd wel handig.
Welke roomkaas gebruik je voor het kaasboard?
Welke roomkaas je gebruikt is een persoonlijke keuze. Ik ging hier voor de standaard naturel philadelphia. Maar je kunt ook een roomkaas gebruiken waar al kruiden doorheen zitten. Of je gebruikt een naturel kaas en je voegt zelf de kruiden toe. Dat kan natuurlijk ook.
Hoe bouw je de plank op?
Afhankelijk van hoe groot je kaasboard is kan het handig zijn om de hoofdingrediënten aan meerdere kanten van de plank te leggen. Op die manier weet je zeker dat iedereen er goed bij kan. Als de plank heel groot is dan is dat handiger. Is je plank niet zo heel groot dan maakt het minder uit.
Ik verdeel eerst de wat grotere elementen en de kleinere dingetjes kun je eroverheen sprinkelen. Let ook op kleur. Groen doet het altijd lekker bij dit soort gerechten. Hier is dat de verse basilicum, de avocado en de komkommer.
De toast heb ik hier aan de zijkant erop gelegd maar wel handig om dit niet te vroeg te doen. De toastjes worden anders namelijk zacht. Dus best om die tot het laatst te bewaren. De rest van het board kun je goed van tevoren klaar maken.
Kaasboard met toppings
Ingrediënten
- 500 gr roomkaas
- 100 gr granaatappelpitjes
- 150 gr gerookte zalm
- 2 el pistache
- 150 gr Hollandse garnalen
- 100 gr prosciutto
- 100 gr olijven
- 1/2 komkommer in linten
- 100 gr mini tomaatjes
- 1 avocado in plakjes
- 1 limoen in partjes
- Diverse soorten toast voor erbij
- verse kruiden naar wens
Instructies
- Neem een grote plank en doe hier de roomkaas op. Spreid het uit zodat je de hele plank bedekt hebt met de roomkaas.
- Vervolgens is het opbouwen van de plank een kwestie van de ingredienten erover verdelen. Zorg dat je de meeste ingrediënten in ieder geval aan twee kanten van de plank legt. Op die manier kan iedereen er makkelijk bij.
- Eindig de plank met de schijfjes limoen en eventueel nog wat verse kruiden.
- Ook leuk met eetbare bloemetjes.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.