Pasen is bij uitstek het moment om gezellig met vrienden en/of familie rond de tafel te gaan. Als het een beetje mee zit kunnen we weer naar buiten en ook nog genieten van het zonnetje. Ik vind het persoonlijk altijd heerlijk om een flinke borrelplank in het midden van de tafel te zetten en ieder zijn eigen favoriete hapjes hiervan te laten nemen.

paasbrunch borrelplank

Het ziet er al meteen super feestelijk uit en je kunt voor ieder wat wils op de plank verstoppen. Maar hoe bouw je nou een goede borrelplank op? Wat zijn de dingen die er zeker niet mogen ontbreken en wat zijn de ‘bijgerechtjes’?

Recepten

Ik vul een goede borrelplank eigenlijk altijd wel aan met een paar zelfgemaakte dingetjes. Dat geeft het meteen een eigen touch en de recepten die ik dit keer bedacht zijn de moeite waard (ook na Pasen trouwens). De recepten heb ik gemaakt samen met Eatertainment, bekijk ze allemaal op eatertainment.nl

  • Bladerdeegtaartjes met roomkaas en gerookte zalm
  • Bruschetta met groene aspergetips
  • Gevulde eieren met asperge
  • Mini broodpudding met lemoncurd en aardbeien
  • Mini paastrifle met frambozen
  • Mini tosti met geitenkaas en prosciutto
borrelplank

Maar goed, terug naar het opbouwen van die borrelplank. Om te beginnen de recepten. Ik koos dit keer voor een 6-tal eenvoudige receptjes waar je niet te lang voor in de keuken hoeft te staan en die er gezellig uitzien. Het oog wil tenslotte ook wat. Mijn favoriet? De mini paastrifle, bekijk het recept.

Mini trifle

Opbouwen van de borrelplank

De borrelplank waar ik dit keer mee aan de gang ging is fors, maar liefst 60 cm in doorsnede. Daar kun je meer dan genoeg opleggen voor een man of zes. Ik hou van een ronde vorm, dat vind ik vaak net wat makkelijker opmaken dan een rechthoekige of vierkante plank. Maar heb je niks anders dan kan dat natuurlijk ook.

Must haves

Behalve de recepten vul ik de plank aan met:

  • Kaasblokjes
  • Toastjes. Ik gebruik ook hier een mix van verschillende soorten. Dip sticks zijn ook heel handig.
  • Fijne vleeswaren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld prosciutto of andere mooie rauwe ham, mortadella en dergelijke.
  • Wortelsticks en bleekselderijsticks Lekker voor de frisse touch en lekker bij de kaas.
  • Bagels met gerookte zalm.
  • Diverse broodjes, mini croissantjes en kaasbroodjes.
  • Gemengde noten
  • Fruit. Denk hierbij aan een mooie tros druiven, vijgen of ander fruit naar keus. Let op dat je geen fruit uitkiest dat snel ‘verlept’.
  • Paaseitjes

Verder heb je nodig: kommetjes en kleine bakjes om alles in te doen, prikkers, servetten.

Paasbrunch borrelplank

Nu komt het neer op het mooi neerleggen van alle verschillende ingrediënten van de plank. Ik begin altijd van buiten naar binnen en leg de wat grotere items in bakjes meestal aan de rand. In het midden komen de dingen die je nodig hebt om te scheppen of om te beleggen. De toastjes, dipsticks en blokjes kaas. Zet niet aan de rand alleen maar bakjes neer, maar wissel dit af met mooi gedrapeerde vleeswaren of gerookte zalm. Probeer het afwisselend te houden dus leg niet alle kaas op een hoop maar spreid het uit over de plank.

Waarschijnlijk komt er een moment dat je denkt dat het niks wordt met die plank van je maar niet bevreesd de ‘opvulling’ maakt altijd veel goed. Met de opvulling doel ik op de druiven, nootjes en – in het geval van de paasborrelplank ook de paaseitjes. Die kun je random op de lege plekken strooien of daar waar je denkt dat de plank nog wat extra’s nodig heeft.

En voila, ineens komt je plank ’tot leven’!

Delen is fijn!