Wat is er nou lekkerder om te serveren met de feestdagen dan een lekkere kaasplank. Vol met de lekkerste kaasjes, nootjes, fijne crackers en toastjes en als finishing touch; sticks met geitenkaas.

Kaasplank met geitenkaassticks

Wat serveer je allemaal bij een kaasplank?

Het is misschien wel een van mijn favoriete ‘snacks’ om te serveren tijdens een feestje. Of dat nu voor kerst is of voor een verjaardag. Een kaasplank is eigenlijk altijd lekker en omdat iedereen zijn of haar favoriete snacks van de plank kan halen is het ook nog eens heel erg praktisch.

Ik vind het ook leuk om daar dan wel een eigen touch aan toe te voegen. In dit geval maakte ik geitenkaassticks. Ik had dit idee gezien bij de kerstrecepten van de Jumbo. Ook trouwens heel fijn als je nog meer kerstinspiratie zoekt. Het idee van de sticks leek me een goede toevoeging aan mijn kaasplank. Het originele recept van de kaasplank vind je hier terug.

Hoe maak je een kaasplank

In de basis is het natuurlijk kaas op een plank. Dus hoe ingewikkeld kan het zijn? Maar een goede kaasplank opbouwen vergt wel een beetje een idee erachter. Welke kazen ga je erop doen en welke extra’s voeg je toe?

De kazen zijn over het algemeen romig, dus een tegenhanger daarvan is een goed idee. Denk daarbij aan iets knapperigs zoals nootjes en iets zoets zoals een lekkere chutney of wat druiven of ander fruit. Kies daarbij ook altijd iets uit want goed combineert met de kaas.

Haal de kazen die je gaat serveren zeker een half uur tot een uur voor serveren uit de koeling zodat ze op temperatuur kunnen komen. Zeker met kazen zoals brie of camembert is het fijn als ze mooi rijp zijn. Vraag daarnaar bij de kaasboer.

Kaasplank maken

Wat komt er op de kaasplank?

Wat je nodig hebt voor een goede kaasplank zijn de volgende ingredienten:

  • 4-5 soorten kaas. Ik kies hierbij altijd voor een romige kaas zoals brie of camembert, een pittige blauwe kaas, een wat zachtere romige kaas zoals bijvoorbeeld port salut en een lekker stevige cheddar.
  • Qua fruit kun je kiezen voor druiven (ik vind de donkere druiven altijd beter bij een kaasplank), bramen, blauwe bessen of aardbeien. Afhankelijk van het seizoen. In dit geval deed ik er ook stoofpeertjes bij. Dat vind ik in deze tijd van het jaar heel goed passen.
  • Extra’s zoals nootjes, droge worst, olijven.
  • Diverse soorten crackers en/of stokbrood. Vijgenbrood is ook erg lekker bij een kaasplankje
  • Smeersels zoals een lekkere chutney of jam
  • Iets wat je zelf hebt gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een chutney zijn, zoals deze geweldige tomaten chutney of de geitenkaassticks.

Hoeveel kaas heb je nodig per persoon?

Een goede hoeveelheid om aan te houden per persoon is ongeveer 100 tot 150 gram kaas per persoon. Uiteindelijk ligt het er natuurlijk ook aan wat je ervoor hebt gegeten. Is de kaasplank de afsluiter van een feestmaaltijd? Dan heb je wellicht niet zoveel kaas nodig. Is de kaasplank meer een appetizer dan zullen mensen eerder geneigd zijn om meer van de kaas te snoepen.

Hoe maak je de geitenkaassticks?

Het maken van de geitenkaassticks is heel eenvoudig. ik gebruikte hiervoor soepstengels met zeezout. Dat leek me een lekkere toevoeging. Vervolgens peterselie en gerookte amandelen. De kruiden en amandelen hak je zo fijn mogelijk. Daar rol je straks de geitenkaas doorheen. Te grote stukken blijft niet lekker plakken.

Dan neem je zachte geitenkaas (die aan de rol wordt verkocht) en je breekt een plakje in twee. Je kunt het uitrollen maar ik kwam tot de ontdekking dat het makkelijker is om het met de hand erom te ‘kneden’. Je maakt eerst een balletje van het halve plakje geitenkaas en drukt het met je vingers wat platter. Nu kun je het om de soepstengel heen plakken. Daarna rol je het even door je kruidenmengsel en je geitenkaasstick is klaar. Ik heb de soepstengels overigens in twee gebroken. Je kunt ze natuurlijk in hun geheel serveren. Ik vond ze dan te lang om op de plank te leggen.

Kaasplank maken

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Jumbo.

Kaasplank maken

Kaasplank maken met geitenkaassticks

5 van 1 stem
GangDessert, snacks
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke kaasplank met lekker knapperige geitenkaas sticks
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

6 personen

Materiaal

  • Houten plank

Ingrediënten

  • 100 gr roombrie
  • 100 gr camembert
  • 100 gr blauwe kaas
  • 100 gr pittige cheddar
  • 100 gr port salut
  • 100 gr gerookte amandelen
  • 100 gr zachte geitenkaas (rol in plakjes)
  • 3 el platte peterselie gehakt
  • soepstengels
  • 200 gr paarse druiven
  • diverse crackers en toastjes om te serveren
  • 200 gr stoofpeertjes
  • 1 potje chutney

  • Om de geitenkaassticks te maken neem je een soepstengel en deze breek je voorzichtig doormidden.
  • Neem nu wat van de platte peterselie en wat van de gerookte amandelen. Hak deze zo klein mogelijk en meng door elkaar.
  • Neem een plakje geitenkaas en breek die doormidden. Kneed de helft van het plakje tot een bolletje en maak dan iets platter en dunner. Plak het nu op de soepstengel aan de kant waar je het doormidden hebt gebroken. Rol de geitenkaas door je peterselie/amandelmengsel en serveer op de plank.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 484kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 25g | Vet: 37g | Verzadigd vet: 18g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Transvet: 0.003g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 721mg | Kalium: 364mg | Vezels: 3g | Suiker: 10g | Vitamine A: 1063IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 496mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.