Zelf geitenkaas maken

Je eigen geitenkaas maken

Na de succesvolle sessie met het maken van de ricotta van vorige maand, leek het me dat de uitdaging van deze maand, zelf geitenkaas maken, niet zo ingewikkeld kon zijn. Ze zijn redelijk vergelijkbaar qua textuur dus wat kon er mis gaan?

Mijn eerste poging was wat minder geslaagd. Het leek me dat je het wel zou moeten kunnen doen met de geitenkaas uit de supermarkt… Nou dat gaat uiteindelijk wel maar het duurt een eeuwigheid. En het resultaat (na een paar dagen!) is acceptabel maar niet geweldig.

Voor het zelf maken van geitenkaas kun je dus het beste rauwe geitenmelk halen bij de geitenboerderij. Het stremsel dat je nodig hebt kun je vinden bij diverse online winkels zoals bv de brouwmarkt.

zelf geitenkaas maken

Wat heb je nodig

Behalve de geitenmelk heb je een goede thermometer nodig die geschikt is voor lage temperaturen, kaasdoek, een flinke pan, een zeef en touw om het doek op te halen. Zie de foto hierboven.

Zelf geitenkaas maken
Foto door Saskia Lelieveld

Duurde het maken van de geitenkaas met de fabrieksmelk een dag of 3 (!) met rauwe melk heb je binnen 6 uur een samenhangend geheel. Het is wel zo dat de smaak zich dan nog wel moet ontwikkelen dus hou daar rekening mee. Het is handig om 1 of 2 keer tijdens het proces een klein beetje zout toe te voegen, dat komt de smaak ten goede. Ik vind het heerlijk om de geitenkaas door de bieslook of peterselie te rollen en zo te bewaren, maar hier kun je natuurlijk creatief in zijn!

Zelf geitenkaas maken
Foto door Saskia Lelieveld
Zelf geitenkaas maken
Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Zelf geitenkaas maken

Dit recept maakt ongeveer 350 gr geitenkaas.
Porties: 350 gram

Ingrediënten

 • 2 liters rauwe geitenmelk
 • 30 ml karnemelk
 • 1/8 tl stremsel
 • 30 ml water
 • 1/2 tl zout

Instructies

 • Zorg dat je melk op kamertemperatuur is voor je begint
 • Giet je geitenmelk in een pan, roer de karnemelk erdoor en verhit tot 28 C.
 • Haal de pan van het vuur en voeg je 1/8 tl stremsel toe. Roer onmiddelijk met een van boven naar beneden beweging voor ongeveer 30 seconden. Stop dan, dek de pan af en laat het ongestoord voor 12 uur in een oven staan (natuurlijk eentje die niet aanstaat) of een warme plek waar het rustig kan staan.

Na 12 uur:

 • Check de pan. Het zal eruit zien als custard met een duidelijke scheiding tussen de wei en de wrongel. Als je een mes erdoor heen haalt zie je een duidelijke lijn.
 • Bereid het vergiet voor door het te bedekken met lagen kaasdoek. Hou er rekening mee dat het groot genoeg moet zijn om later te kunnen hangen.
 • Schep de wrongel in je vergiet en laat het uitlekken. Zorg ervoor dat je de wrongel van tevoren gesneden hebt. Giet niet alle wei erin, dat zorgt er alleen maar voor dat het langer duurt. Voeg wat extra zout toe aan de wrongel voor je het ophangt en herhaal dit af en toe.
 • Bind de kaasdoek bij elkaar met touw en hang op. Plaats het vergiet op een pan of kom waarin je het vocht kunt opvangen. Zet op een koele plek maar niet in de koelkast.
 • Laat de kaas een uur of zes uitlekken. Check een paar keer hoe het ervoor staat en roer er nog een beetje zout door. De kaas moet een kneedbaar maar stevig geheel worden. Kneed er 1 of 2 rolletjes van. Deze kun je door verse kruiden halen en in de koelkast bewaren
 • Het blijft ongeveer een week tot tien dagen goed en in de kruiden blijft het ongeveer twee weken goed. Als je het tegen die tijd nog niet op hebt natuurlijk!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook de rapportage die ik ooit maakte over geitenkaasboerderij de Brommels. Dat was dan geitenkaas maken op hoog niveau. En heb je eenmaal die geitenkaas gemaakt dan kun je deze lekkere spread met granaatappel maken of deze fijne salade met geitenkaas.

Delen is fijn!