Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken is simpel!

Kijk… het is natuurlijk heel simpel; de Nederlanders heten niet voor niks kaaskoppen. Dat is omdat we kaas maken en van kaas houden. Tenminste als je het dan over ondergetekende hebt, dan geldt dat zeker. Ik zou willen dat ik me de allereerste keer dat ik kaas proefde nog zou kunnen herinneren, maar helaas…. die herinnering is gevlogen. (ouderdom he, je kent dat wel…  of nog niet.. haha)

De allereerste keer dat ik kaas maakte was voor een Daring Baker challenge jaren geleden inmiddels alweer. Mascarpone was het. Misschien technisch gezien niet echt zo ingewikkeld als ‘echte’ kaas maar toch.. als je het nog nooit gedaan hebt, behoorlijk indrukwekkend en achteraf; ongelofelijk simpel. In de basis is mascarpone slagroom verhitten met citroen, uit laten lekken en je hebt mascarpone! Het echte recept is iets uitgebreider maar die zal ik op een later tijdstip nog wel eens delen.

Benodigdheden voor het maken van kaas

Ik had het vele maanden later in mijn hoofd gehaald om zelf kaas te gaan maken en waar kun je dan beter mee starten als met de eenvoudigste kaas; ricotta. Je kunt ricotta op twee verschillende manieren maken. De eerste – en officiële – manier is om de ricotta te maken met de wei die over is van kaasproductie. Maar als je nog in het beginstadium bent heb je geen wei en dus kies je voor de tweede methode; ricotta maken van volle melk.

Het is het allerlekkerste als je hiervoor rauwe melk gebruikt, maar dat is niet overal verkrijgbaar. Ik kocht het bij de Lindenhoff in Baambrugge maar ik weet zeker dat het bij diverse boerderijen en andere winkels in Nederland ook verkrijgbaar is. Met gepasteuriseerde melk lukt het ook (gebruik dus geen gesteriliseerde melk!) maar rauwe melk is – naar mijn idee – voller van smaak.

Verhitten en uitlekken

Ben je overigens zelf op zoek naar spullen om kaas te maken, kijk dan eens online naar de Brouwmarkt. Die zit hier in Almere, dus ik kan er gewoon langs rijden, maar het is eigenlijk een webwinkel. Ze hebben daar alle basisingrediënten om aan de slag te gaan met kaas maken. Voor kaasdoek kun je vaak goedkoper op een goede markt slagen dus kijk even of je ergens anders spullen kunt vinden. Heel veel heb je  niet nodig. Voor deze ricotta heb ik gebruik gemaakt van citroen en niet van citroenzuur, maar dat wil ik nog op een later moment gaan uitproberen.

 

O zo lekker met granaatappel pitjes en honing

Veel extra spullen heb je voor ricotta niet nodig. Het is slagroom, volle melk, citroen, een goede thermometer, kaasdoek en een vergiet of zeef om in uit te lekken.

Na een paar uur is de ricotta lekker genoeg om te gebruiken (en veel lekkerder dan een standaard potje uit de supermarkt!) maar als je het een paar dagen in de koelkast bewaart met wat mooie olijfolie en wat maldon zout dan wordt het alleen maar lekkerder!

Zelf ricotta maken
Print recept Pin recept
4.13 van 8 stemmen

Zelf ricotta maken

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 750 ml volle melk
  • 3 el citroen
  • 1/2 tl zout
  • thermometer
  • kaasdoek
  • zeef

Instructies

  • Doe de slagroom, de melk en het zout bij elkaar in een steelpan. Verwarm het geheel heel langzaam tot 80 C. Haal direct van het vuur en voeg de uitgeperste 3 eetlepels citroensap toe. Roer eenmaal door om te combineren en dek de pan dan af met een plasticfolie en laat een half uur staan.
  • Zet je zeef of vergiet klaar met een grote kom eronder en leg drie lagen kaasdoek in je vergiet. Giet je mengsel voorzichtig in het vergiet en laat uitlekken. Bij mij duurde het 45 minuten maar het kan soms langer of minder lang duren.
  • Zodra het uitgelekt is doe je het over in een kom. Maak op smaak en klaar om te eten of verder te verwerken

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!