Simone's Kitchen

Zelf ricotta maken van volle melk

Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken is simpel!

Kijk… het is natuurlijk heel simpel; de Nederlanders heten niet voor niks kaaskoppen. Dat is omdat we kaas maken en van kaas houden. Tenminste als je het dan over ondergetekende hebt, dan geldt dat zeker. Ik zou willen dat ik me de allereerste keer dat ik kaas proefde nog zou kunnen herinneren, maar helaas…. die herinnering is gevlogen. (ouderdom he, je kent dat wel…  of nog niet.. haha)

De allereerste keer dat ik kaas maakte was voor een Daring Baker challenge jaren geleden inmiddels alweer. Mascarpone was het. Misschien technisch gezien niet echt zo ingewikkeld als ‘echte’ kaas maar toch.. als je het nog nooit gedaan hebt, behoorlijk indrukwekkend en achteraf; ongelofelijk simpel. In de basis is mascarpone slagroom verhitten met citroen, uit laten lekken en je hebt mascarpone! Het echte recept is iets uitgebreider maar die zal ik op een later tijdstip nog wel eens delen.

Benodigdheden voor het maken van kaas

Ik had het vele maanden later in mijn hoofd gehaald om zelf kaas te gaan maken en waar kun je dan beter mee starten als met de eenvoudigste kaas; ricotta. Je kunt ricotta op twee verschillende manieren maken. De eerste – en officiële – manier is om de ricotta te maken met de wei die over is van kaasproductie. Maar als je nog in het beginstadium bent heb je geen wei en dus kies je voor de tweede methode; ricotta maken van volle melk.

Het is het allerlekkerste als je hiervoor rauwe melk gebruikt, maar dat is niet overal verkrijgbaar. Ik kocht het bij de Lindenhoff in Baambrugge maar ik weet zeker dat het bij diverse boerderijen en andere winkels in Nederland ook verkrijgbaar is. Met gepasteuriseerde melk lukt het ook (gebruik dus geen gesteriliseerde melk!) maar rauwe melk is – naar mijn idee – voller van smaak.

Verhitten en uitlekken

Ben je overigens zelf op zoek naar spullen om kaas te maken, kijk dan eens online naar de Brouwmarkt. Die zit hier in Almere, dus ik kan er gewoon langs rijden, maar het is eigenlijk een webwinkel. Ze hebben daar alle basisingrediënten om aan de slag te gaan met kaas maken. Voor kaasdoek kun je vaak goedkoper op een goede markt slagen dus kijk even of je ergens anders spullen kunt vinden. Heel veel heb je  niet nodig. Voor deze ricotta heb ik gebruik gemaakt van citroen en niet van citroenzuur, maar dat wil ik nog op een later moment gaan uitproberen.

 

O zo lekker met granaatappel pitjes en honing

Veel extra spullen heb je voor ricotta niet nodig. Het is slagroom, volle melk, citroen, een goede thermometer, kaasdoek en een vergiet of zeef om in uit te lekken.

Na een paar uur is de ricotta lekker genoeg om te gebruiken (en veel lekkerder dan een standaard potje uit de supermarkt!) maar als je het een paar dagen in de koelkast bewaart met wat mooie olijfolie en wat maldon zout dan wordt het alleen maar lekkerder!

Zelf ricotta maken
Print recept Pin recept
4.75 van 4 stemmen

Zelf ricotta maken

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 750 ml volle melk
  • 3 el citroen
  • 1/2 tl zout
  • thermometer
  • kaasdoek
  • zeef

Instructies

  • Doe de slagroom, de melk en het zout bij elkaar in een steelpan. Verwarm het geheel heel langzaam tot 80 C. Haal direct van het vuur en voeg de uitgeperste 3 eetlepels citroensap toe. Roer eenmaal door om te combineren en dek de pan dan af met een plasticfolie en laat een half uur staan.
  • Zet je zeef of vergiet klaar met een grote kom eronder en leg drie lagen kaasdoek in je vergiet. Giet je mengsel voorzichtig in het vergiet en laat uitlekken. Bij mij duurde het 45 minuten maar het kan soms langer of minder lang duren.
  • Zodra het uitgelekt is doe je het over in een kom. Maak op smaak en klaar om te eten of verder te verwerken

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

30 comments

  1. Avatar

    Ha! Leuk!
    Ik heb een recept waarin karnemelk gebruikt wordt. Ook lekker. Maar de volgende keer zal ik een deel van de melk vervangen door slagroom. Dat lijkt me nog lekkerder!

  2. Avatar

    Ik maak kaas van karnemelk of van karnemelk en yoghurt. Deze kaas is meer zuur als kwark maar structuur als ricotta.
    Ik ga ook ricotta van jou recept doen, ik vind het erg lekker.

  3. Simone van den Berg

    En het is echt supersimpel Iryna. Ben benieuwd wat je ervan vind!

  4. Avatar

    Wat is dit fascinerend zeg !
    Het ziet er heel erg lekker uit.

  5. Avatar

    O wat leuk zeg!! Wist niet eens dat dit kon! Ga het heeeel snel proberen!

    Richard

  6. Avatar

    Dit heeft niets te maken met ricotta, het is een verse kaas. Ricotta wordt gemaakt door wei te koken.

  7. Avatar

    Hoi Simone,

    Dit ziet er leuk uit. Ik heb geen kaasdoek, maar als je toch drie lagen gebruikt, zou dat niet ook kunnen met één theedoek?

    • Simone van den Berg

      Hoi Johan, Ik had drie lagen gebruikt omdat mijn kaasdoek eigenlijk te grof was. In mijn ervaring is een theedoek juist weer net iets te fijnmazig maar je kunt het zeker proberen. het kan hooguit iets langer duren maar verder zou het moeten gaan gok ik.

  8. Avatar

    volgens mij loont het nog wel op ricotta zelf te maken, maar voor mascarpone (zo’n 225 gr per liter slagroom toch?) loont het niet zo qua prijs.

  9. Pingback: Basis geitenkaas (soort van..) zelf maken - Simone's KitchenSimone's Kitchen

  10. Avatar

    Jammer dat het aan het eind fout gaat: “maar als je het een paar dagen in de koelkast bewaard…”. Mocht je het nog niet zien, vul dan maar eens het werkwoord ‘lopen’ in voor ‘bewaren’.
    Doe dat ook voor ‘vinden’ in de tekst “En omdat we ook van reizen houden vindt je hier ook…”.
    Hopelijk kloppen de recepten beter 🙂

  11. Avatar

    Klopt helemaal niet! Zo maak je paneer.

  12. Avatar

    Oeh! Ik was zo benieuwd dus rauwe melk bij de boer gehaald en de rest van het recept ook exact gevolgd maarrrrr… de wrongel en wei wilde niet scheiden ;-( 
    Uiteindelijk nog n keer verhit en er kwamen wat kleine vlokjes en na n half uurtje staan en overgieten in de doek bleef er wel wat over maar uitlekken hoefde niet langer dan n minuutje en er bleef zo’n 150 gram over. Wat zou er mis gegaan kunnen zijn? Ik heb zelfs n keukenthermometer gebruikt 

    • Simone van den Berg

      He Anne-Mieke. O dat is vreemd. Ik heb het zelf ook een aantal keer gemaakt met rauwe melk en dat gaat meestal supersnel en makkelijker dan met gewone melk. Het enige dat ik kan bedenken is dat je de thermometer misschien te dicht tegen de bodem aan hebt gehouden? Op de bodem van de pan is de hitte meer met als gevolg dat het lijkt alsof de melk al op temperatuur is maar dat niet is. Ik neem aan dat je citroensap hebt gebruikt ook?
      Het is altijd lastig om van afstand te bedenken wat er mis gegaan kan zijn. Misschien nog een keer proberen?

  13. Avatar

    Ja, das n goeie, zou zomaar kunnen 😉 
    Dank voor je tip en ga t gewoon nog eens proberen… Denk je dat wat ik nu overhad nog n keer kan gebruiken? Of gewoon wegdoen en met nieuwe ingrediënten beginnen? Vind t zo zonde anders maar t citroensap zit er nu natuurlijk al door dus weet niet of dat nog werkt… ach, proberen kan altijd ik laat t weten als n volgende poging lukt! Fijne zondag

  14. Avatar

    Bedankt voor het recept, Fijn! Vraagje, hoeveel ricotta geeft dit recept? 

  15. Avatar

    Hoi, heb de instructies gevolgd, maar bij mij blijft het vloeibaar. Dus geen klontvorming oid. Wat kan ik doen, nog een keer verhitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!