Zelf ricotta maken van volle melk
Zelf ricotta maken is een stuk eenvoudiger dan je wellicht denkt. Je kunt het zo maken met een mengsel van volle melk, slagroom en citroen. En natuurlijk kan je het ook ‘gewoon’ in de winkel kopen, maar hoe leuk is het om aan de slag te gaan en lekker zelf ricotta te maken? In dit recept leg ik je uit hoe je straks zelfgemaakte ricotta kunt serveren aan je gasten (of natuurlijk gewoon aan jezelf).
Zelf ricotta maken: helemaal niet zo moeilijk
Kijk… het is natuurlijk heel simpel; de Nederlanders heten niet voor niks kaaskoppen. Dat is omdat we kaas maken en van kaas houden. Tenminste als je het dan over ondergetekende hebt, dan geldt dat zeker. Ik zou willen dat ik me de allereerste keer dat ik kaas proefde nog zou kunnen herinneren, maar helaas…. die herinnering is gevlogen. (ouderdom he, je kent dat wel… of nog niet.. haha)
De allereerste keer dat ik kaas maakte was voor een Daring Baker challenge jaren geleden inmiddels alweer. Mascarpone was het. Misschien technisch gezien niet echt zo ingewikkeld als ‘echte’ kaas maar toch.. als je het nog nooit gedaan hebt, behoorlijk indrukwekkend en achteraf; ongelofelijk simpel. In de basis is mascarpone slagroom verhitten met citroen, uit laten lekken en je hebt mascarpone! Het echte recept is iets uitgebreider maar die zal ik op een later tijdstip nog wel eens delen.
Zelf ricotta maken: twee manieren
Ik had het vele maanden later in mijn hoofd gehaald om zelf kaas te gaan maken en waar kun je dan beter mee starten als met de eenvoudigste kaas; ricotta. Je kunt ricotta op twee verschillende manieren maken. De eerste – en officiële – manier is om de ricotta te maken met de wei die over is van kaasproductie. Maar als je nog in het beginstadium bent heb je geen wei en dus kies je voor de tweede methode; ricotta maken van volle melk.
Rauwe melk gebruiken voor zelfgemaakte ricotta
Het is het allerlekkerste voor zelfgemaakte ricotta is als je hiervoor rauwe melk gebruikt, maar dat is niet overal verkrijgbaar. Ik kocht het bij de Lindenhoff in Baambrugge maar ik weet zeker dat het bij diverse boerderijen en andere winkels in Nederland ook verkrijgbaar is. Met gepasteuriseerde melk lukt het ook (gebruik dus geen gesteriliseerde melk!) maar rauwe melk is – naar mijn idee – voller van smaak.
Met volle melk duurt het ook ietsje langer, maar alsnog snel. Gebruik bij voorkeur biologisch volle melk.
Braumarkt
Ben je overigens zelf op zoek naar spullen om kaas te maken, kijk dan eens online naar de Braumarkt. Die zit hier in Almere, dus ik kan er gewoon langs rijden, maar het is eigenlijk een webwinkel. Ze hebben daar alle basisingrediënten om aan de slag te gaan met kaas maken. Officieel zijn ze gericht op het brouwen van bier en wijn en dergelijke maar er is dus ook een volledige afdeling voor het maken van zuivel. De moeite waard om eens te checken als je daar zelf ook mee aan de gang wilt.
Voor kaasdoek kun je vaak goedkoper op een goede markt slagen dus kijk even of je ergens anders spullen kunt vinden. Tegenwoordig kun je ook prima slagen bij bol.com bijvoorbeeld. Heel veel heb je niet nodig. Voor deze ricotta heb ik gebruik gemaakt van citroen en niet van citroenzuur, maar dat wil ik nog op een later moment gaan uitproberen.
Ricotta zelf maken: wat heb je nodig?
Veel extra spullen heb je voor het zelf maken van ricotta niet nodig. Het is slagroom, volle melk, citroen, een goede thermometer, kaasdoek en een vergiet of zeef om in uit te lekken.
Na een paar uur is de ricotta lekker genoeg om te gebruiken (en veel lekkerder dan een standaard potje uit de supermarkt!) maar als je het een paar dagen in de koelkast bewaart met wat mooie olijfolie en wat maldon zout dan wordt het alleen maar lekkerder!
De smaken van de ricotta moeten even ontwikkelen. Hetzelfde is het geval als je zelf geitenkaas gaat maken. Maar als je dan eenmaal je zelfgemaakte ricotta proeft… Heerlijk!
Zelf ricotta maken
Benodigdheden
- Zeef
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 750 ml volle melk
- 3 el citroen
- 1/2 tl zout
Instructies
- Doe de slagroom, de melk en het zout bij elkaar in een steelpan. Verwarm het geheel heel langzaam tot 80˚ C. Haal direct van het vuur en voeg de uitgeperste 3 eetlepels citroensap toe. Roer eenmaal door om te combineren en dek de pan dan af met een plasticfolie en laat een half uur staan.
- Zet je zeef of vergiet klaar met een grote kom eronder en leg drie lagen kaasdoek in je vergiet. Giet je mengsel voorzichtig in het vergiet en laat uitlekken. Bij mij duurde het 45 minuten maar het kan soms langer of minder lang duren.
- Zodra het uitgelekt is doe je het over in een kom. Maak op smaak en klaar om te eten of verder te verwerken
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi, heb de instructies gevolgd, maar bij mij blijft het vloeibaar. Dus geen klontvorming oid. Wat kan ik doen, nog een keer verhitten?
Hoi Harry. Hmm dat is lastig om zo van afstand te bepalen. Nog een keer verhitten lijkt me dat dat niet goed gaat werken. Was de temperatuur wel goed? Misschien niet helemaal goed gemeten?
Bedankt voor het recept, Fijn! Vraagje, hoeveel ricotta geeft dit recept?
O, dat is een goede vraag. Ik heb het niet gewogen… Hmm, ik schat ongeveer 250-300 gram wat je over houdt.
Bedankt, fijn om te weten!
Ja, das n goeie, zou zomaar kunnen 😉
Dank voor je tip en ga t gewoon nog eens proberen… Denk je dat wat ik nu overhad nog n keer kan gebruiken? Of gewoon wegdoen en met nieuwe ingrediënten beginnen? Vind t zo zonde anders maar t citroensap zit er nu natuurlijk al door dus weet niet of dat nog werkt… ach, proberen kan altijd ik laat t weten als n volgende poging lukt! Fijne zondag
Jaaaaa! Volgende poging meer dan gelukt 🎉🧀
Ik heb mijn thermometer deze keer maar niet gebruikt want de batterij bleek bijna leeg en dus niet goed te werken… en voila, perfect gelukt! Dank voor je tips en recept 👍🏼
Yay!! Wat goed. Gelukkig dat het nu wel gelukt is!!
Oeh! Ik was zo benieuwd dus rauwe melk bij de boer gehaald en de rest van het recept ook exact gevolgd maarrrrr… de wrongel en wei wilde niet scheiden ;-(
Uiteindelijk nog n keer verhit en er kwamen wat kleine vlokjes en na n half uurtje staan en overgieten in de doek bleef er wel wat over maar uitlekken hoefde niet langer dan n minuutje en er bleef zo’n 150 gram over. Wat zou er mis gegaan kunnen zijn? Ik heb zelfs n keukenthermometer gebruikt
He Anne-Mieke. O dat is vreemd. Ik heb het zelf ook een aantal keer gemaakt met rauwe melk en dat gaat meestal supersnel en makkelijker dan met gewone melk. Het enige dat ik kan bedenken is dat je de thermometer misschien te dicht tegen de bodem aan hebt gehouden? Op de bodem van de pan is de hitte meer met als gevolg dat het lijkt alsof de melk al op temperatuur is maar dat niet is. Ik neem aan dat je citroensap hebt gebruikt ook?
Het is altijd lastig om van afstand te bedenken wat er mis gegaan kan zijn. Misschien nog een keer proberen?
Klopt helemaal niet! Zo maak je paneer.
Het proces voor het maken van paneer en ricotta is nagenoeg gelijk. Alleen bij paneer pers je de kaas nog eens extra zodat het steviger wordt. Dit is dus ricotta, had ik het daarna geperst dan was het paneer geworden
Jammer dat het aan het eind fout gaat: “maar als je het een paar dagen in de koelkast bewaard…”. Mocht je het nog niet zien, vul dan maar eens het werkwoord ‘lopen’ in voor ‘bewaren’.
Doe dat ook voor ‘vinden’ in de tekst “En omdat we ook van reizen houden vindt je hier ook…”.
Hopelijk kloppen de recepten beter 🙂
Ah ja dat dt… Dank voor de taalles! 😉
Tjonge jonge Kees, we maken geen dictee hoor, maar ricotta !
Pingback: Basis geitenkaas (soort van..) zelf maken - Simone's KitchenSimone's Kitchen
volgens mij loont het nog wel op ricotta zelf te maken, maar voor mascarpone (zo’n 225 gr per liter slagroom toch?) loont het niet zo qua prijs.
Ik weet even niet meer uit mijn hoofd hoeveel mascarpone ik overhield van de slagroom.. Maar misschien niet qua prijs maar wel qua smaak!
Hoi Simone,
Dit ziet er leuk uit. Ik heb geen kaasdoek, maar als je toch drie lagen gebruikt, zou dat niet ook kunnen met één theedoek?
Hoi Johan, Ik had drie lagen gebruikt omdat mijn kaasdoek eigenlijk te grof was. In mijn ervaring is een theedoek juist weer net iets te fijnmazig maar je kunt het zeker proberen. het kan hooguit iets langer duren maar verder zou het moeten gaan gok ik.
Dit heeft niets te maken met ricotta, het is een verse kaas. Ricotta wordt gemaakt door wei te koken.
Ik weet dat echte ricotta gemaakt wordt van wei, maar hoe hoe het ook noemt; het lijkt in ieder geval erg op ricotta!
O wat leuk zeg!! Wist niet eens dat dit kon! Ga het heeeel snel proberen!
Richard
En het is echt heel erg simpel Richard!
Wat is dit fascinerend zeg !
Het ziet er heel erg lekker uit.
En dat is het ook!
En het is echt supersimpel Iryna. Ben benieuwd wat je ervan vind!
Ik maak kaas van karnemelk of van karnemelk en yoghurt. Deze kaas is meer zuur als kwark maar structuur als ricotta.
Ik ga ook ricotta van jou recept doen, ik vind het erg lekker.
Ha! Leuk!
Ik heb een recept waarin karnemelk gebruikt wordt. Ook lekker. Maar de volgende keer zal ik een deel van de melk vervangen door slagroom. Dat lijkt me nog lekkerder!
Ja en ook zo lekker mager…:) Ik ga het ook een keer met Karnemelk proberen. Klinkt ook goed…