20121007 MG 57411

Dat halloumi niet het meest eenvoudig te verkrijgen stukje kaas is dat weten we inmiddels. Dank ook voor iedereen die tips heeft gegeven waar het wel te verkrijgen is. Ik zit eigenlijk nog zelden zonder halloumi omdat ik doorgaans een ‘stapeltje’ meeneem als ik bij de groothandel ben. Het voordeel als het lang te bewaren is natuurlijk.

Ik doe echter ook al een tijdje mee aan een zelf kaas maak uitdaging via het blog A Canadian Foodie. Valerie heeft de Cheesepalooza bedacht en je begrijpt hem al, een van de dingen op het lijstje was het maken van halloumi. Voor de uitdaging gebruiken we een boek Artisan Cheesemaking at home van Mary Karlin en hoewel het een prachtig boek is en vol staat met bijzonder nuttige tips ben ik van de makkelijke dus voor de halloumi ging ik op zoek naar een recept waar ik alle onderdelen van begreep. Als er allerlei ingewikkelde kaasculturen en dergelijke aan te pas komen, haak ik al af voor het begonnen is.

verhitten van de melk

Het verhitten van de melk

Laat ik beginnen met vertellen dat het maken van halloumi ingewikkelder klinkt als het is. Ik vond het echt meevallen en ik ben toch ook niet meteen ’s werelds meest ervaren kaasmaker. Goed hoe te werk gaan?

Oorspronkelijk wordt halloumi gemaakt van geiten- en/of schapenkaas maar je kunt het -zoals je hier ziet – ook maken met gewone melk. Ik heb gewoon de standaard biologische volle melk gebruikt van de Appie. let wel op dat je geen halfvolle of magere melk gaat kopen want dat is in het geval van kaas maken niet echt handig. Als je rauwe melk kunt vinden nog beter, maar heb je die niet voor handen; dit werkt ook goed. Het maken met geitenmelk staat nog op het programma voor mezelf.

20121007 MG 5722

Het snijden van de wrongel

De eerste stap is het verwarmen van de melk tot 32 C. Dit luistert nogal precies dus zorg dat je het goed in de gaten houdt. Na het verwarmen voeg je het stremsel toe en zet de melk met een deksel op de pan op een plek die gelijk blijft in temperatuur. Ik zet de pan in de oven. Daar blijft ie warm en het tocht er niet (uiteraard is de oven niet aan!) Mijn wrongel zag er nog niet stevig genoeg uit na 20 minuten dus ik heb hem er nog eens 20 minuten in laten staan. Je kunt duidelijk zien dat de wrongel zich gescheiden heeft van de wei. Het scheelt dat ik het al een paar keer met andere kazen had gedaan, je krijgt er dan wel een beetje beter gevoel bij.

20121007 MG 5724

Je moet vervolgens de wrongel opnieuw verhitten tot 35-38 C en rustig roeren voor 20 minuten terwijl je de temperatuur constant houdt. Ik vond dat lastig op het gasfornuis en heb uiteindelijk de pan in een waterbad gezet en daar gehouden.

20121007 MG 5727

De wrongel na het verhitten voor de tweede keer[/caption]

Je doet het mengsel vervolgens in een vergiet wat bedekt is met kaasdoek om uit te lekken en vergeet niet om de wei op te vangen want die heb je later nog nodig. Laat het een half uur hangen en doe het dan over in een kaasvorm die al klaar staat met kaasdoek. Je plaatst een gewicht erbovenop en laat de wrongel indikken en al de vloeistof eruit druppen. Volgens het recept moest dit voor 30 minuten en ik was zoals gebruikelijk weer eens ongeduldig. De 30 minuten zijn voor rauwe melk en de ervaring leert dat gepasteurizeerde melken wat langer nodig hebben, maar goed die heb ik dus niet genomen. Twee uur had waarschijnlijk perfect geweest.

De wei wordt vervolgens opnieuw verwarmd tot ongeveer 90 C en je laat de halloumi daar vervolgens voor 20 minuten in dobberen. Volgens het recept zou het omhoog komen drijven als het gaar is, maar die van mijn dreef meteen naar boven dus ik heb de tijd maar gewoon aangehouden. Het bleef gelukkig wel in een stuk en viel niet uit elkaar, waar ik een beetje bang voor was!

20121007 MG 5732
20121007 MG 5734

20121007 MG 5735
Even verzwaren voor het uitlekken
20121007 MG 5746
Opnieuw verhit is het ietsje te los eigenlijk

Vervolgens moet het in de zoutoplossing bewaard worden voor minimaal 3 dagen. En vervolgens komt het meest interessante deel; Na 3 dagen wilde ik de halloumi testen maar ik had toevallig nog een stuk over wat ik in de winkel had gekocht.

20121007 MG 5747
Bewaren in de zoutoplossing

Zoals je kunt zien een behoorlijk groot verschil in textuur van de twee kazen. Die van mij ziet er een beetje meer uit als feta maar het grappige was dat bij het bakken van de halloumi, die uit de winkel dus smolt en die van mij niet!

20121010 MG 5827
Links die van mij en rechts die uit een pakje

Dat was wel iets waar ik niet op had gerekend. Omdat mijn halloumi iets te los was dacht ik dat het wel uit elkaar zou vallen maar dat gebeurde dus helemaal niet. En de smaak was absoluut heerlijk.

20121010 MG 5829
In de pan blijft mijn halloumi beter in elkaar zitten als de winkel variant!

Kortom, dit is zeker iets wat ik nog wel vaker ga maken! En dan hier het recept! O en als je dan die heerlijke halloumi hebt gemaakt wil je het natuurlijk ook gebruiken. Ik geef je hier alvast een paar van mijn favoriete recepten maar zoek vooral op halloumi en je vindt er nog veel meer. Probeer zeker eens mijn gegrilde halloumi met asperges of deze verrassende aardbeiensalade met halloumi!

20121007 MG 57411
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
3.75 van 4 stemmen

Zelf halloumi maken

Ingrediënten

 • Behalve de ingredienten heb je nodig;
 • kaasdoek
 • – vergiet
 • – kaasvorm
 • Ingredients:
 • 2 liter gepasteuriseerde volle melk. Liefst biologisch
 • 1/2 tl stremsel gemengd met 1/2 tl water
 • zout

Instructies

 • In een grote pan verhit je de melk tot 32 C, gebruik hiervoor een accurate thermometer.
 • Voeg het stremsel toe zodra de melk 32 C is en roer dit voor een paar seconden tot je zeker weet dat het goed is verdeeld.
 • Doe de deksel op de pan en zet de pan voor ongeveer 40 minuten in de oven weg (onverwarmde oven!!) of totdat er een stevige wrongel is ontstaan en de wei zich duidelijk heeft afgesplitst van de vaste delen.
 • Snij de wrongel in stukken en probeer ze zo egaal mogelijk en van gelijke maat te maken.
 • Laat dit 5 minuten staan en verwarm de pan tot 35-38 C. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een waterbad (water in de gootsteen op de juiste temperatuur en de pan in de gootsteen zetten) Blijf voor een minuut of 20 rustig roeren met je hand of met een lepel. Je kunt dit eventueel ook op een gasfornuis doen maar het is makkelijker in een waterbad.
 • De blokjes wrongel moeten er glad en een beetje elastisch uitzien.
 • Doe de inhoud van je pan voorzichtig over in een vergiet die belegd is met een stuk kaasdoek en laat het uitlekken tot het merendeel van de wei is verdwenen. Vang de wei op, je hebt het nog nodig. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
 • Doe de wrongel in een kaasvorm. Ik heb er een gebruikt van 750 gr inhoud. Je kunt ook twee kleinere gebruiken als je die al hebt. Bekleed de vorm met kaasdoek en doe de wrongel erin. Dek af met kaasdoek, doe de deksel erop en verzwaar met een snijplank met daarop een pan gevuld met water.
 • Laat dit minimaal een uur staan en misschien zelfs iets langer tot de kaas aardig stevig is geworden.
 • Snij de halloumi kaas nu in stukken.
 • Verwarm de wei opnieuw op het fornuis tot 85-90 C, doe het vuur dan uit en voeg de halloumi toe aan de wei.
 • Kook dit voor ongeveer 20 minuten, af en toe roerend. De kaas zal omhoog drijven. Bij mij dreef ie al meteen omhoog, waarschijnlijk omdat de kaas niet stevig genoeg was.
 • Haal de kaasplakken eruit, voeg aan beide kanten van de kaas wat zout toe en laat ze een beetje uitdrogen op een rek.
 • Maak een zoutoplossing door 50% van de overgebleven wei, 50% kokend water en 10% zout bij elkaar te doen en doe de halloumi stukken hierin.
 • De halloumi zal twee weken goed blijven in de koelkast en is na een dag of drie goed voor consumptie.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
20121010 MG 5831

Delen is fijn!