Simone's Kitchen

Amandel vanille ‘brood’ – paleo bakken (glutenvrij)

Brood… maar dan anders

Nu onze whole30 periode officieel is afgelopen is het natuurlijk tijd om na te denken over het vervolg. Want je gaat natuurlijk niet een maand lang heel streng zijn voor jezelf en dan hop meteen daarna weer aan de gebakjes met botercreme enzo. Althans dat zou natuurlijk theoretisch kunnen maar dat leek me dan weer niet zo’n goed idee. Kijk, ik geloof wel in het paleo principe en heb het tenslotte nu aan den lijve ondervonden dat je je echt goed voelt bij geen zuivel, geen granen, geen alcohol en geen suiker. Maaarrrrr…. ik geloof ook in “alles met mate” en je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je hier alleen nog maar ultra gezonde dingen tegen komt. 🙂

Een van de dingen waar ik nou eenmaal niet buiten kan is bakken. Dat is natuurlijk niet zozeer een ‘ding’ maar meer een bezigheid. Brood, gebak en koekjes… Mja, daar zit natuurlijk loads of suiker in dus niet echt heel goed. En dus moet er iets anders verzonnen worden…. Al bladerend door een van mijn Paleo boeken (ja je leest wat he als je ineens een andere levensstijl erop na gaat houden) zag ik een amandel brood. Nou ja brood is het niet echt maar het is lang niet onaardig.

Ik had verwacht dat het anders zou smaken. Misschien iets zoeter maar dat was helemaal niet het geval. Ik gok dat dit ook waanzinnig lekker is geroosterd met lekker beleg ertussen, want zo zonder niks, is het niet zo heel erg spannend. Niet vies natuurlijk maar het heeft iets nodig. Vergelijkbaar met een droge boterham. Dat is ook niet echt wat je wilt eten. Daar hoort beleg op en dat geld ook voor deze amandel vanille creatie. Het rijst ook niet echt en dat had ik iets meer verwacht met 6 eieren erin, maar dat is niet het geval. Het rijst wel iets maar blijft redelijk plat. Ik had het als lunch met banaan en aardbeien en dat was erg lekker. Morgen ochtend ga ik het roosteren en dan met een gebakken eitje erop…. Lijkt me een topper!

In het oorspronkelijke recept zit alleen nootmuskaat. Ik heb er kaneel en kruidnagel erbij gedaan maar dat kwam na het bakken niet echt naar voren. Omdat het vrij neutraal is qua smaken ga ik er nog wel meer dingen mee uitproberen want het is in ieder geval heel snel klaar! O en ik zag laatst ergens een recept voor een hummus variant… Kan me absoluut niet meer herinneren wat er in zat.. (heel handig ja) maar het klonk geweldig en dan dit brood erbij, maar dan wat hartiger gebakken… Ik stel me zo voor met wat verse kruiden erdoor, beetje spekjes erbij… Lekker!

Amandel vanille brood
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
50 min
 
Ingredienten
  • 6 eieren
  • zaadjes van een vanillestokje
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el boter of ghee gesmolten
  • 2 el kokosmelk
  • 1/4 cup kokosmeel
  • snufje nootmuskaat
  • mespuntje zout
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 el amandelschilfers
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Klop eieren, vanillezaadjes, vanille extract, boter en kokosmelk samen in een grote mengkom. Zeef het kokosmeel, nootmuskaat, en baksoda erbij en doe het zout er ook bij en klop tot je een glad mengsel hebt.
  3. Giet het ei mengsel in een vorm van ongeveer 20 cm vierkant die met bakpapier is bekleed. Bestrooi met de gehakte amandelen en bak het in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten of tot de randen bruin zijn en een tandenstoker er schoon uit komt.

 

 

 

Delen is fijn!

1 comment

  1. Avatar

    Als je de ingredienten leest verwacht je inderdaad iets meer gerezen. Tijdje geleden las ik ergens de tip om en baking soda EN bakpoeder samen te gebruiken en ik vond het resultaat inderdaad beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos