Pompoenbrood – glutenvrij en paleo
Pompoentijd!
Toegegeven; je kunt eigenlijk het hele jaar door pompoen vinden in Nederland dus een echte pompoentijd is een beetje een gekke term misschien maar voor mij is de herfst wel echt synoniem met dé tijd voor pompoenen.. En natuurlijk de tijd voor het maken van van alles met pompoen.
Pompoenbrood
Neem nu dit – glutenvrije – pompoenbrood. Hoe lekker ziet dit eruit? En nog beter, door de pompoenpuree die erin zit blijft het brood lekker smeuig. Wil een glutenvrij brood nog wel eens snel droog worden, daar heb je hier dus geen last van.
Terwijl ik dit tik zitten wij in Valencia. We hebben dramatisch slecht geslapen vannacht. We zijn simpelweg niet gewend om zo laat pas te eten dus ik had er flink last van. Maar restaurants gaan pas om 8 uur ’s avonds open dus ja veel keus is er niet. (nou ja je kunt natuurlijk gerust ergens anders wel wat te eten vinden hier maar we hebben gisteren in een super restaurant gegeten)
Veelzijdige pompoen
Pompoen vind je hier trouwens niet. Uberhaupt erg weinig groente als je uit eten gaat. Altijd wel jammer hoor vind ik. Ik mis de groente echt hier. Affijn, pompoen is enorm veelzijdig. Je kunt er dingen mee bakken, soep mee maken, je kunt het koken, roosteren, vullen en zo nog wel tig andere dingen. Ga maar eens zoeken op pompoen hier en je vindt meer dan genoeg keuze voor de eerstkomende paar maanden!
Pompoenbrood
Benodigdheden
- Cakeblik van 1,5 liter (25 cm)
Ingrediënten
- 3 grote eieren
- 80 ml ahornsiroop
- 60 ml avocado-olie
- 130 gr amandelmeel
- rasp van 1 sinaasappel
- 60 gr tapiocameel
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl bakzout
- 2 t; kaneel
- 1 tl gember
- ½ tl zeezout
- 300 gr pompoenpuree
- 75 gr geraspte appel
- 3 el gedroogde cranberries of krenten
- 50 gr walnoten gehakt
- 60 gr geraspte kokos plus extra voor garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Meng alle droge ingrediënten bij elkaar en mix dit goed. Doe vervolgens in een andere kom alle natte ingrediënten en klop dit goed door.
- Doe de twee bij elkaar en mix het.
- Bekleed het bakblik met bakpapier en stort het beslag in de vorm. Zet in de oven voor ongeveer 40 minuten of tot een houten prikker er schoon weer uit komt. Laat het brood helemaal afkoelen voor je het aansnijd! Bestrooi met nog wat extra geraspte kokos.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hallo Simone,
Heb je hier ook een recept van dat wel gluten bevat?
Niet iedereen houdt hier van glutenvrije gerechten.
Janneke
He Janneke! O haha.. ja dat snap ik wel weer ook. Eens denken; ik heb niet specifiek een variatie met gluten van dit pompoenbrood/pompoencake. Maar wat je wel kunt doen is de tapioca vervangen door gewone bloem. Ik denk dat dat wel zou moeten lukken. Het amandelmeel zou ik er wel in laten zitten want dat maakt het juist zo lekker. Je kunt de tapioca 1 op 1 vervangen voor gewone bloem. Let wel even op de baktijd. Het kan zijn dat je iets langer moet bakken maar even checken is het beste in dit geval! Laat even weten of het gelukt is!
180 graden bedoelde ik, maar ik kan het niet meer aanpassen volgens mij?
De 280 graden is een beetje aan de hoge kant met die prachtige plantaardige ingrediënten. Hoe lang zou het in de oven moeten als je ‘m op 250/160 graden zou bakken denk je?
He Marianne, Ik schrok al even en dacht dat ik er zelf 280˚C van had gemaakt… 😉 Maar ja dat kan natuurlijk wel. Ik denk dat je op 160˚C ongeveer moet rekenen op 50-60 minuten. Maar even goed blijven checken tussendoor is wel belangrijk.