In een grote pan verhit je de melk tot 32 C, gebruik hiervoor een accurate thermometer.
Voeg het stremsel toe zodra de melk 32 C is en roer dit voor een paar seconden tot je zeker weet dat het goed is verdeeld.
Doe de deksel op de pan en zet de pan voor ongeveer 40 minuten in de oven weg (onverwarmde oven!!) of totdat er een stevige wrongel is ontstaan en de wei zich duidelijk heeft afgesplitst van de vaste delen.
Snij de wrongel in stukken en probeer ze zo egaal mogelijk en van gelijke maat te maken.
Laat dit 5 minuten staan en verwarm de pan tot 35-38 C. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een waterbad (water in de gootsteen op de juiste temperatuur en de pan in de gootsteen zetten) Blijf voor een minuut of 20 rustig roeren met je hand of met een lepel. Je kunt dit eventueel ook op een gasfornuis doen maar het is makkelijker in een waterbad.
De blokjes wrongel moeten er glad en een beetje elastisch uitzien.
Doe de inhoud van je pan voorzichtig over in een vergiet die belegd is met een stuk kaasdoek en laat het uitlekken tot het merendeel van de wei is verdwenen. Vang de wei op, je hebt het nog nodig. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Doe de wrongel in een kaasvorm. Ik heb er een gebruikt van 750 gr inhoud. Je kunt ook twee kleinere gebruiken als je die al hebt. Bekleed de vorm met kaasdoek en doe de wrongel erin. Dek af met kaasdoek, doe de deksel erop en verzwaar met een snijplank met daarop een pan gevuld met water.
Laat dit minimaal een uur staan en misschien zelfs iets langer tot de kaas aardig stevig is geworden.
Snij de halloumi kaas nu in stukken.
Verwarm de wei opnieuw op het fornuis tot 85-90 C, doe het vuur dan uit en voeg de halloumi toe aan de wei.
Kook dit voor ongeveer 20 minuten, af en toe roerend. De kaas zal omhoog drijven. Bij mij dreef ie al meteen omhoog, waarschijnlijk omdat de kaas niet stevig genoeg was.
Haal de kaasplakken eruit, voeg aan beide kanten van de kaas wat zout toe en laat ze een beetje uitdrogen op een rek.
Maak een zoutoplossing door 50% van de overgebleven wei, 50% kokend water en 10% zout bij elkaar te doen en doe de halloumi stukken hierin.
De halloumi zal twee weken goed blijven in de koelkast en is na een dag of drie goed voor consumptie.