Zelf ketchup maken van verse tomaten
Midden in de zomer en je komt net terug uit de moestuin met een berg tomaten. Of misschien heb je je te buiten gegaan op de markt en zit je met veel te veel tomaten. Die op moeten. De oplossing? Maak zelf eens deze overheerlijke ketchup! Er gaat twee kilo tomaat in, dus dat ruimt alvast weer lekker op.
Zelf ketchup maken
Elke zomer weer overkomt het me. Ik ga naar de boerenmarkt of ik ga naar de groothandel en zie daar enorme hoeveelheden tomaten liggen. In alle soorten en maten. En die geur! Verse tomaten ruiken echt lekker. En dus koop ik er hele bergen van. Ik doe ze dan ook overal in; in salades vooral, maar ook in deze belachelijk lekkere tomatencurry, maar dan nog blijf ik zitten met een overdosis.
Wat vind je in deze post:
Leftovers
Tomaten blijven hier ook vaak over na een fotoshoot, dus een recept zoals dit wat flink wat tomaat gebruikt is ideaal. En als je de potten en flessen goed steriliseert dan kun je het ook nog lang bewaren.
Ketchup van verse tomaten
Zelf ketchup maken had ik nog niet eerder gedaan dus het was tijd om daar verandering in te brengen. Ik twijfelde of ik eerst alle tomaten moest ontvellen want dat las ik her en der op het internet. Maar als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan het ontvellen van tomaten. Zeker in deze hoeveelheid. Ik besloot ze dus heel te laten, de staafmixer erdoor te halen en vervolgens te zeven.
Ik gebruikte dit keer wel suiker, dus ben je op zoek naar een recept voor ketchup zonder suiker? <= check hier.
Er gaat aardig wat suiker in dit recept. De suiker werkt natuurlijk ook als conserveringsmiddel maar iets minder kan denk ik ook wel. Dat zul je even moeten uitproberen. Ik vond hem met de suiker die er nu in zit erg lekker.
Steriliseren
Om de ketchup te bewaren moet je het vervolgens nog heet in gesteriliseerde potten of flessen doen. Ik steriliseer ze altijd in de oven. Eerst met heet sop goed schoonmaken, afspoelen en dan in de oven. Hier wordt uitgelegd hoe je dat doet.
Ik doe de hete vloeistof erin en laat ze vervolgens op de kop afkoelen. Dan bewaren op een donkere plek voor ongeveer 6 maanden. Maar waarschijnlijk blijft het niet zo lang vol die flessen.
Zelf ketchup maken van verse tomaten
Benodigdheden
Ingrediënten
- 2 kilo tomaten ik gebruikte gele, groene en rode. Denk dat de ketchup daardoor wat minder rood is
- 6 uien ongeveer 400 gr
- 150 gr bleekselderij
- 4 teentjes knoflook
- 1 rawit peper
- 1/2 stokje kaneel
- 140 gr tomatenpuree
- 1 tl tabasco
- 12 kruidnagels
- 1 tl szechuan peper
- 300 ml balsama of witte wijn azijn
- 275 gr lichtbruine basterdsuiker
- 3 tl zout
Instructies
- Was en snij de tomaten in grove stukken. Pel de uien en doe deze samen met de stengels bleekselderij en de knoflook in een keukenmachine. Draai even kort.
- Verhit een grote soeppan met wat olie en doe hier de uien, bleekselderij en de knoflook in en bak dit eventjes mee tot glazig. Doe dan de tomaatstukken erbij en voeg alle andere ingredienten toe.
- De rawit peper niet snijden. Deze gaat heel in de ketchup en haal je er straks weer uit. Tenzij je van pittig houdt, dan kun je hem laten zitten.
- Laat het geheel ongeveer een uur pruttelen, roer af en toe door. Als de tomaten zacht zijn, haal je het kaneelstokje en de rawit eruit en pureer je met de staafmixer alles samen. Haal vervolgens alles door een zeef om de stukjes eruit te halen en giet over in gesteriliseerde potten, dek af en laat afkoelen.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Supersnelle tomatenketchup zonder suiker | Simone's Kitchen
Leuk!! Ik houd van die zelfmaak-recepten. Ben benieuwd naar een versie zonder suiker!
Ja daar ga ik binnenkort mee aan de slag!
Lijkt me super leuk om te maken! Misschien toch maar een keertje gaan doen.
Prachtige foto’s! Ontzettend lekker om zelf ketchup te maken. Heb het alleen nog nooit met kaneel gedaan, toch maar een keertje proberen!
Hoi Simone,
ik heb het ook eens gedaan, zelf ketchup maken. De smaak was super, maar de consistentie was erg dun en waterig. Ik ben benieuwd of dat bij jou ook is?
Nee, hij is best ok qua consistentie. Ietsje dunner als bijvoorbeeld een Heinz ketchup maar zeker niet dun en waterig. Misschien heb je teveel vloeistof gebruikt? Of niet lang genoeg laten inkoken?
zo lekker zelf gemaakte ketchup! met kaneel erdoor ga ik ook eens proberen.
Ja is heerlijk!