Midden in de zomer en je komt net terug uit de moestuin met een berg tomaten. Of misschien heb je je te buiten gegaan op de markt en zit je met veel te veel tomaten. Die op moeten. De oplossing? Maak zelf eens deze overheerlijke ketchup! Er gaat twee kilo tomaat in, dus dat ruimt alvast weer lekker op.

zelf ketchup maken

Zelf ketchup maken

Elke zomer weer overkomt het me. Ik ga naar de boerenmarkt of ik ga naar de groothandel en zie daar enorme hoeveelheden tomaten liggen. In alle soorten en maten. En die geur! Verse tomaten ruiken echt lekker. En dus koop ik er hele bergen van. Ik doe ze dan ook overal in; in salades vooral, maar ook in deze belachelijk lekkere tomatencurry, maar dan nog blijf ik zitten met een overdosis.

Leftovers

Tomaten blijven hier ook vaak over na een fotoshoot, dus een recept zoals dit wat flink wat tomaat gebruikt is ideaal. En als je de potten en flessen goed steriliseert dan kun je het ook nog lang bewaren.

zelf tomatenketchup maken | simoneskitchen.nl

Ketchup van verse tomaten

Zelf ketchup maken had ik nog niet eerder gedaan dus het was tijd om daar verandering in te brengen. Ik twijfelde of ik eerst alle tomaten moest ontvellen want dat las ik her en der op het internet. Maar als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan het ontvellen van tomaten. Zeker in deze hoeveelheid. Ik besloot ze dus heel te laten, de staafmixer erdoor te halen en vervolgens te zeven.

Ik gebruikte dit keer wel suiker, dus ben je op zoek naar een recept voor ketchup zonder suiker? <= check hier.

Er gaat aardig wat suiker in dit recept. De suiker werkt natuurlijk ook als conserveringsmiddel maar iets minder kan denk ik ook wel. Dat zul je even moeten uitproberen. Ik vond hem met de suiker die er nu in zit erg lekker.

Zelf tomatenketchup maken | simoneskitchen.nl

Steriliseren

Om de ketchup te bewaren moet je het vervolgens nog heet in gesteriliseerde potten of flessen doen. Ik steriliseer ze altijd in de oven. Eerst met heet sop goed schoonmaken, afspoelen en dan in de oven. Hier wordt uitgelegd hoe je dat doet.

Ik doe de hete vloeistof erin en laat ze vervolgens op de kop afkoelen. Dan bewaren op een donkere plek voor ongeveer 6 maanden. Maar waarschijnlijk blijft het niet zo lang vol die flessen.

Zelf ketchup maken | simoneskitchen.nl

Zelf ketchup maken van verse tomaten

Nog geen review
GangBasis
KeukenHollandse

In goed gesteriliseerde flessen kun je de ketchup minstens 6 maanden bewaren op een koele en donkere plek. Na opening in de koelkast bewaren.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

2 liter ketchup

Materiaal

Ingrediënten

  • 2 kilo tomaten ik gebruikte gele, groene en rode. Denk dat de ketchup daardoor wat minder rood is
  • 6 uien ongeveer 400 gr
  • 150 gr bleekselderij
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rawit peper
  • 1/2 stokje kaneel
  • 140 gr tomatenpuree
  • 1 tl tabasco
  • 12 kruidnagels
  • 1 tl szechuan peper
  • 300 ml balsama of witte wijn azijn
  • 275 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3 tl zout

  • Was en snij de tomaten in grove stukken. Pel de uien en doe deze samen met de stengels bleekselderij en de knoflook in een keukenmachine. Draai even kort.
  • Verhit een grote soeppan met wat olie en doe hier de uien, bleekselderij en de knoflook in en bak dit eventjes mee tot glazig. Doe dan de tomaatstukken erbij en voeg alle andere ingredienten toe.
  • De rawit peper niet snijden. Deze gaat heel in de ketchup en haal je er straks weer uit. Tenzij je van pittig houdt, dan kun je hem laten zitten.
  • Laat het geheel ongeveer een uur pruttelen, roer af en toe door. Als de tomaten zacht zijn, haal je het kaneelstokje en de rawit eruit en pureer je met de staafmixer alles samen. Haal vervolgens alles door een zeef om de stukjes eruit te halen en giet over in gesteriliseerde potten, dek af en laat afkoelen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.