Homemade tomatenketchup
Zelf tomatenketchup maken
Er is sinds kort een Sligro geopend hier in Almere. En daar ben ik best een beetje blij mee, want voorheen moest ik elke keer naar Amsterdam rijden als ik wat ‘aparts’ zocht. Het enige dat ik echt jammer vind is dat de groente en fruit afdeling veels te klein is. In verhouding tot de Hanos is het nog niet een kwart van de ruimte daar. En dat betekent automatisch minder assortiment. Jammer, maar goed, het is beter als niks moet je maar denken.
En de zaterdag dat ik er was had ik niet echt iets dat ik dringend nodig had. Ik wilde gewoon even een kijkje nemen. Altijd gevaarlijk in dat soort winkels want voor je er erg in hebt kom ik dan thuis met allerlei rare ingrediënten die ik nog niet eerder gezien heb en die ik dan moet uitproberen. Maar het viel mee dit keer… 😉 Ik kwam wel thuis met een klein kistje met allerlei soorten tomaten. Bleek dat ik ook nog een bak met kerstomaatjes in de koelkast had staan en een snelle optelsom wees uit dat ik maar liefst iets van 3 of 4 kilo tomaten binnen had gehaald. Tja, dat krijg je er nou van als je mooie kleurtjes niet kunt weerstaan. En wat doe je als je teveel tomaten hebt?
Juist. Dan ga je zelf tomatenketchup maken. Want dat had ik nog niet eerder gedaan. Omdat het mijn eerste poging was heb ik het een beetje standaard gehouden, op de kruiden en specerijen na. De volgende keer ga ik eens proberen of ik een lekkere ketchup zonder suiker kan produceren. Want er gaat behoorlijk wat suiker in hier. Wel lekker overigens… 😉
Homemade tomatenketchup
Ingrediënten
- 2 kilo tomaten ik gebruikte gele, groene en rode. Denk dat de ketchup daardoor wat minder rood is
- 6 uien ongeveer 400 gr
- 150 gr bleekselderij
- 4 teentjes knoflook
- 1 rawit peper
- 1/2 stokje kaneel
- 140 gr tomatenpuree
- 1 tl tabasco
- 12 kruidnagels
- 1 tl szechuan peper
- 300 ml balsama
- 275 gr lichtbruine basterdsuiker
- 3 tl zout
Instructies
- Was en snij de tomaten in grove stukken. Pel de uien en doe deze samen met de stengels bleekselderij en de knoflook in een keukenmachine. Draai even kort.
- Verhit een grote soeppan met wat olie en doe hier de uien, bleekselderij en de knoflook in en bak dit eventjes mee tot glazig. Doe dan de tomaatstukken erbij en voeg alle andere ingredienten toe.
- De rawit peper niet snijden. Deze gaat heel in de ketchup en haal je er straks weer uit. Tenzij je van pittig houdt, dan kun je hem laten zitten.
- Laat het geheel ongeveer een uur pruttelen, roer af en toe door. Als de tomaten zacht zijn, haal je het kaneelstokje en de rawit eruit en pureer je met de staafmixer alles samen. Haal vervolgens alles door een zeef om de stukjes eruit te halen en giet over in gesteriliseerde potten, dek af en laat afkoelen.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
zo lekker zelf gemaakte ketchup! met kaneel erdoor ga ik ook eens proberen.
Ja is heerlijk!
Hoi Simone,
ik heb het ook eens gedaan, zelf ketchup maken. De smaak was super, maar de consistentie was erg dun en waterig. Ik ben benieuwd of dat bij jou ook is?
Nee, hij is best ok qua consistentie. Ietsje dunner als bijvoorbeeld een Heinz ketchup maar zeker niet dun en waterig. Misschien heb je teveel vloeistof gebruikt? Of niet lang genoeg laten inkoken?
Prachtige foto’s! Ontzettend lekker om zelf ketchup te maken. Heb het alleen nog nooit met kaneel gedaan, toch maar een keertje proberen!
Lijkt me super leuk om te maken! Misschien toch maar een keertje gaan doen.
Leuk!! Ik houd van die zelfmaak-recepten. Ben benieuwd naar een versie zonder suiker!
Ja daar ga ik binnenkort mee aan de slag!
Pingback: Supersnelle tomatenketchup zonder suiker | Simone's Kitchen