Rabarber chutney
Ja hoor, we gaan nog even door met de rabarber recepten. Dit keer een lekkere rabarber chutney. Pittig maar niet té pittig en heerlijk bij een stukje oude kaas!
Rabarber chutney
Om te beginnen even een korte uitleg over het verschil tussen chutney en jam. Dat is nog niet zo eenvoudig uit te leggen want in theorie gebruik ik chutney meestal voor wat hartiger bereidingen terwijl jam natuurlijk gewoon lekker zoet is.
Maar mijn tomaten chutney is helemaal niet zo hartig. Toch is het niet iets wat je op brood zou smeren. Ingrediënten voor chutney zijn vaak dingen als uien, knoflook, gember, chili terwijl je die in jam niet zo snel zou tegen komen. Deze aardbeien-rabarberjam is bijvoorbeeld echt een jam.
Waar gebruik je chutney voor?
Chutney gebruik je vaak als smaakmaker bij een kaasplankje, maar het kan ook prima fungeren als een dip. De rabarber chutney is niet echt zoet ondanks dat er wel wat suiker in gaat, maar zou het prima doen bij een lekker pittig kaasplankje.
Ik vind chutney ook heerlijk in combinatie met roomkaas. Makkelijk om daar een dip van te maken zoals in deze tomatendip.
Bereiden van de chutney
Om de rabarber chutney te bereiden heb je – behalve de ingrediënten – alleen een pannetje nodig. Je begint met het schoonmaken van de rabarber en het bereiden van alle overige ingredienten.
Dan verhit je wat olie in een pannetje en hierin bak je op niet te hoog vuur de gember, chili, suiker, kaneel, steranijs en de kruidnagels. Uiteraard zijn de kaneel, steranijs en kruidnagels tijdelijk. Dus het is handig als je die in een speciaal daarvoor bestemd zakje doet. Een thee-ei is ook heel handig om daarvoor te gebruiken. Hoef je straks niet op zoek naar dingen als kruidnagel.
Het stokje kaneel kun je natuurlijk wel gewoon los in de rabarber chutney doen. Die vind je makkelijk terug.
Laten indikken
Rabarber bevat altijd heel veel vocht. Dat geldt dus ook voor deze rabarber chutney. Je kunt het wat langer laten doorkoken waardoor het vocht wat meer verdampt of je kunt er wat arrowroot aan toevoegen zodat het wat dikker wordt.
Daarvoor doe je een eetlepel arrowroot met wat rabarbervocht in een kommetje. Dit roer je glad en voeg je vervolgens toe aan de hete rabarber chutney.
Pittige rabarberchutney
Ingrediënten
- 500 gram rabarber in blokjes gesneden, draden verwijderd
- 1 sjalot gesnipperd
- 3 cm gember heel fijn gesneden of geraspt
- ½ rode chilipeper of een hele, heel fijn gesneden
- 100 ml appelazijn
- 100 gram lichte basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 2 kruidnagels
Instructies
- Doe de gesnipperde sjalot in een pan met gember, chilipeper, suiker, kaneel, steranijs en kruidnagels. Laat op laag vuur rustig warm worden en doe dan de azijn erbij. Breng aan de kook en voeg de stukken rabarber toe. Draai het vuur laag en laat de rabarber, onder af en toe omroeren, rustig zacht worden. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen tot het zacht is geworden.
- Breng op smaak met eventueel meer specerijen of suiker.
- Bewaar in gesteriliseerde potten, na openen in de koelkast.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.