Rabarber en aardbeien; een klassieke combinatie die altijd lekker is. Om deze rabarber-aardbeienjam te maken heb je niet veel nodig en het is zo ontzettend lekker! Proberen? Het recept vind je hieronder.

Rabarber-aardbeienjam zelf maken

Zelf jam maken

Jam maken is niet iets dat ik heel erg vaak doe. Niet omdat het zo ingewikkeld is maar nou ja, het komt er gewoon niet zo snel van. Maar zoals je misschien al hebt gemerkt zit ik geheel in de rabarber flow en toen Esmee vorige week kwam koken had ik dan ook een berg rabarber waar je u tegen zegt. En ja natuurlijk is de hoeveelheid taartjes en gebak die je met rabarber kunt maken redelijk eindeloos: op gegeven moment wil je wel eens iets anders toch? Het werd aardbeien-rabarberjam

Rabarber-aardbeienjam | simoneskitchen.nl

Rabarber-aardbeienjam

De keren dat ik jam had gemaakt was het met de volle suikerlading erin. Maar we “moesten” nog even naar de brouwmarkt voor het een of het ander (lees: we wilden er heen om nog even iets te kopen dat we toch niet nodig hebben) en laten ze daar nou toevallig potjes met pectine verkopen. Voor de mensen die nog nooit jam hebben gemaakt; er gaat in een standaard jam recepten ongeveer 50% fruit in en dan 50% geleisuiker. Afhankelijk van de vrucht die erin gaat maar de gelei suiker heb je nodig zodat de vrucht gaat geleren. Gebruik je geen geleisuiker dan blijft het dus te dun. Pectine is hier de oplossing voor, althans dat had ik me laten vertellen.

Rabarber aardbeien jam | simoneskitchen.nl

Meer of minder suiker

De verhouding vruchten en pectine konden we echter niet echt ergens vinden dus is dat min of meer op goed geluk gedaan. En niet eens zo heel slecht moet ik zeggen. De jam is iets te dun maar dat maakt hem wel weer ideaal om lekker door de yoghurt te roeren s’ morgens vroeg en het voordeel van deze methode is dat je veel minder suiker nodig hebt. Gevolg; je hebt een heerlijke rabarber-aardbeienjam met een goede fruitsmaak in plaats van een jam die naar suiker smaakt met een vleugje aardbeien.

De moeite waard dus om te proberen. Misschien volgende keer bij deze verhouding 30 gram pectine gebruiken. Als er pectine of jam makende experts hier zijn dan hoor ik het graag!

Ook eens een hartige jam proberen? Deze pittige tomaat chili jam is heerlijk! Of probeer de abrikozen mango jam uit.

aardbeien rabarber jam | simoneskitchen.nl

Rabarber aardbeien jam

4.67 van 3 stemmen

Voor dit recept gebruikten we 20 gram pectine. De jam geleerde wel goed maar bleef toch iets te dun. Als je dezelfde verhoudingen aan houdt probeer het dan eens met 25-30 gram pectine. En laat even weten hoe het ging!
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

4 potten

Ingrediënten

  • 500 gram aardbeien schoongemaakt gewicht
  • 700 gram rabarberstukjes schoongemaakt gewicht
  • 220 gram suiker
  • 20 gram pectine

  • Doe de schoongemaakte aardbeien en de rabarber stukjes in een flinke pan en zet het vuur laag aan. Je hebt geen vocht nodig want je zult zien dat er meer dan genoeg vocht uit de vruchten komt. Doe de suiker en de pectine door elkaar en voeg dit toe aan het fruit.
  • Roer goed om en laat het pruttelen tot de vruchten gaar zijn en ietwat uit elkaar vallen. Je kunt het langer laten koken als je het gladder wilt hebben, maar ik vind een beetje bite in de jam wel lekker.
  • Steriliseer de potten. Doe de jam er in, draai de deksel erop, zet de potten even op de kop en laat iets afkoelen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.