Simone's Kitchen

Rabarber-aardbeienjam – zelf maken

Rabarber-aardbeienjam zelf maken

Jam maken is niet iets dat ik heel erg vaak doe. Niet omdat het zo ingewikkeld is maar nou ja, het komt er gewoon niet zo snel van. Maar zoals je misschien al hebt gemerkt zit ik geheel in de rabarber flow en toen Esmee vorige week kwam koken had ik dan ook een berg rabarber waar je u tegen zegt. En ja natuurlijk is de hoeveelheid taartjes en gebak die je met rabarber kunt maken redelijk eindeloos: op gegeven moment wil je wel eens iets anders toch?

Rabarber-aardbeienjam | simoneskitchen.nl

Rabarber-aardbeienjam

De keren dat ik jam had gemaakt was het met de volle suikerlading erin. Maar we “moesten” nog even naar de brouwmarkt voor het een of het ander (lees: we wilden er heen om nog even iets te kopen dat we toch niet nodig hebben) en laten ze daar nou toevallig potjes met pectine verkopen. Voor de mensen die nog nooit jam hebben gemaakt; er gaat in een standaard jam recepten ongeveer 50% fruit in en dan 50% geleisuiker. Afhankelijk van de vrucht die erin gaat maar de gelei suiker heb je nodig zodat de vrucht gaat geleren. Gebruik je geen geleisuiker dan blijft het dus te dun. Pectine is hier de oplossing voor, althans dat had ik me laten vertellen.

Rabarber aardbeien jam | simoneskitchen.nl

De verhouding vruchten en pectine konden we echter niet echt ergens vinden dus is dat min of meer op goed geluk gedaan. En niet eens zo heel slecht moet ik zeggen. De jam is iets te dun maar dat maakt hem wel weer ideaal om lekker door de yoghurt te roeren s’ morgens vroeg en het voordeel van deze methode is dat je veel minder suiker nodig hebt. Gevolg; je hebt een heerlijke jam met een goede fruitsmaak in plaats van een jam die naar suiker smaakt met een vleugje aardbeien.

De moeite waard dus om te proberen. Misschien volgende keer bij deze verhouding 30 gram pectine gebruiken. Als er pectine of jam makende experts hier zijn dan hoor ik het graag!

Ook eens een hartige jam proberen? Deze pittige tomaat chili jam is heerlijk! Of probeer de abrikozen mango jam uit.

aardbeien rabarber jam | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Rabarber aardbeien jam

Voor dit recept gebruikten we 20 gram pectine. De jam geleerde wel goed maar bleef toch iets te dun. Als je dezelfde verhoudingen aan houdt probeer het dan eens met 25-30 gram pectine. En laat even weten hoe het ging!
Totale tijd: 30 min
Porties: 4 potten

Ingrediënten

 • 500 gram aardbeien schoongemaakt gewicht
 • 700 gram rabarberstukjes schoongemaakt gewicht
 • 220 gram suiker
 • 20 gram pectine

Instructies

 • Doe de schoongemaakte aardbeien en de rabarber stukjes in een flinke pan en zet het vuur laag aan. Je hebt geen vocht nodig want je zult zien dat er meer dan genoeg vocht uit de vruchten komt. Doe de suiker en de pectine door elkaar en voeg dit toe aan het fruit.
 • Roer goed om en laat het pruttelen tot de vruchten gaar zijn en ietwat uit elkaar vallen. Je kunt het langer laten koken als je het gladder wilt hebben, maar ik vind een beetje bite in de jam wel lekker.
 • Steriliseer de potten. Doe de jam er in, draai de deksel erop, zet de potten even op de kop en laat iets afkoelen.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

11 comments

 1. Avatar

  Ik denk dat we die pectine pas later hebben moeten toevoegen…. Al dat gekookt, volgens mij kan het daar niet zo goed tegen!

 2. Avatar

  Ik gebruik een zak Geleisuiker Speciaal à 500 gram van Van Gilse voor 750 gram rabarber met 500 gram aardbeien. Die maakt de jam niet mierzoet en de massa geleert er prima van.
  Overigens hoef je, als je potten met schroefdeksels gebruikt, die niet op hun kop te zetten hoor. De deksels er stevig opdraaien volstaat: bij afkoeling krimpt de aanvankelijk hete lucht boven de jam en trekt de pot vacuüm. (het deukje van het deksel gaat dan met een klak hol staan).
  Gebruik je weckpotten, dan is het wel aan te bevelen die op hun kop te zetten en ook zo te bewaren.

 3. Avatar

  ik stuitte op je recept en had nog pectine van Marmello in huis. Daar stond een aanbevolen verhouding fruit/pectine op:.1 zakje van 15 gram opm1 kilo fruit. Ik heb de helft van je recept gemaakt, met net iets minder dan 1 zo’n zakje. Het is echt een goede gelei geworden. En… Lékker!!!!

 4. Avatar

  Ik hou van jam! En er gaat niets boven eigengemaakte jam. En prachtige foto’s ook!

 5. Avatar

  Dit lijkt me heerlijk! heb een mega hoeveelheid rabarber in huis en zoek wat recepten hiervoor, nu wil ik dat gaan maken, maar waar haal ik pectine?

  • Simone van den Berg

   He Jet. O geen idee waar je het
   Bij jou kunt vinden. Ik haal het bij Brouwmarkt. Is een internet winkel maar zit hier in Almere dus dat is snel. Online bestellen kan natuurlijk maar dan moet je wachten. Sommige super markten schijnen het te hebben maar daar heb ikhet nog nooit gezien. Lekker nutteloos antwoord he 🙂

 6. Avatar

  Ik had verkeerd gelezen en dat dacht je nog even naar de BOUWmarkt moest. En ik maar denken.. “Huh? Wat gooi je dan door die jam?” Ik kreeg een beetje cement-achtige visioenen… :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!