Deze overheerlijke abrikozen mango jam maakte ik voor een evenement genaamd A taste of Yellow. Daarbij maakten we iets geels met een goed doel in het achterhoofd. Dat goede doel is inmiddels een aantal jaar geleden maar het de abrikozen mango jam is nog steeds een aanrader!

abrikozen mango jam | simoneskitchen.nl

Kanker

Kun jij je nog herinneren wanneer je voor de eerste keer iemand verloor aan kanker? Ik denk dat ik een jaar of 8 a 9 moet zijn geweest toen mijn eerste opa overleed aan long kanker. Mijn beide opa’s – beiden verstokte sigarenrokers – overleden op een relatief jonge leeftijd aan kanker. In die tijd vond ik natuurlijk dat ze stokoud waren, maar 65 is natuurlijk helemaal niet oud, zoals jullie vast met me eens zijn. Vanaf dat moment bleef het vervolgens een hele tijd rustig totdat mijn vader de diagnose darmkanker kreeg een aantal jaar geleden. Mijn vader was een hele sterke en sportieve man. En ik geloof dan ook dat dat hetgeen is wat hem uiteindelijk toen gered heeft.

Hij kreeg een chemo kuur en ja, dat hakt er vreselijk in natuurlijk en binnen no time was die stoere vent verdwenen en bleef er een omhulsel over. We dachten dat hij zou overlijden. De dokters hadden het zelfs in min of meer bedekte termen gezegd. Het zag er helemaal niet goed uit, uitzaaiingen her en der…  Maar wonder boven wonder, na de 8e ronde chemo werd hij ‘schoon’ verklaard. Hoe dat nou allemaal kon gebeuren dat weet niemand, maar wij zijn er blij mee. (en mocht je je afvragen waarom ik schrijf ‘mijn vader was een sterke man’ in de verleden tijd; hij is inmiddels heel hard op weg om dement te worden… )

Aprikozen mango jam | simoneskitchen.nl

Longkanker

Nagenoeg op dezelfde dag dat we hoorden dat mijn vader genezen was verklaard, kregen we het slechte nieuws dat mijn schoonmoeder de diagnose longkanker had. Dus echt tijd om een feestje te vieren was er niet. Tom’s moeder onderging vervolgens een van de meest verschrikkelijke ziekbedden die ik tot nu toe heb meegemaakt. Iets dat ik zelfs mijn ergste vijanden niet zou toewensen. Ze had bijna geen lucht, was 24 uur per dag aan de zuurstof en zelfs dat zorgde er niet voor dat ze simpele dingen zoals naar de wc gaan, zonder hulp kon doen.

Het kwam er op gegeven moment op neer dat we bang waren om op bezoek te gaan want we werden er ongelovelijk depressief van. Verschrikkelijk voor Tom’s vader die het grootste gedeelte van de zorg op zich nam en er altijd was. Wij deden wat we konden maar dat leek toch nooit echt genoeg te zijn. Op 2 april 2011 besloot Tom’s moeder om een feestje te geven. Haar verjaardag was 14 april en mijn schoonvader’s verjaardag op 31 april en ze vierden het wel vaker samen.

Ze moet hebben geweten – net als wij – dat het haar laatste familie feest zou zijn. Ze kreeg het voor elkaar om die dag sterk te blijven maar we konden zien dat het een enorme wilskracht van haar vergde. En slechts een paar dagen later op 7 april overleed ze in het ziekenhuis. Ik zou graag zeggen dat ze vreedzaam insliep maar het eind was net zo zeer een strijd als haar hele ziekte verloop. Zeker niet prettig, maar de dood is zelden prettig.

Abrikozen mango jam | simoneskitchen.nl

2011 was een vreselijk jaar in meer dan een opzicht; slechts eenpaar maanden voor Tom’s moeder overleed zijn oma (Tom’s moeders moeder dus) heel plotseling en een paar andere mensen overleden datzelfde jaar ook aan kanker. Niet zo dichtbij ons als Toms moeder maar het blijft toch naar elke keer als je weer naar een begrafenis moet. Dus ja, ik heb kanker op verschillende manier al een tijdje in mijn leven, jammer genoeg.

Monthly Mingle

Toen ik dus hoorde dat Barbara Harris was overleden en dat er een  Monthly Mingle zou worden georganiseerd ter nagedachtenis aan haar moest ik wel meedoen. Ik kende Barbara niet echt goed. Ik had wel een aantal keer van haar gehoord maar nooit echt actief haar blog gevolgd of met haar van gedachten gewisseld. Ik kon het echter niet helpen om ontroerd te zijn bij alle woorden en herinneringen aan Barbara die ik zag op facebook, twitter en op andere blogs. Ze was duidelijk een sterke en geliefde persoonlijkheid. Barbara organiseerde het Taste of Yellow event wat haar manier was om onderzoek naar kanker en mensen die aan de ziekte lijden te ondersteunen en deze  monthly mingle is de laatste Taste of Yellow georganisserd door een aantal van mijn favoriete food bloggers als een tribuut voor Barbara.

abrikozen mango jam | simoneskitchen.nl

Abrikozen mango jam

Het idee was om iets te creeren met geel eten en ik had voor de gelegenheid abrikozen gekocht. Geen idee wat ik ermee zou gaan maken en ik besloot om voor een taartje te gaan met banketbakkersroom, abrikozen en kersen. Bladerdeeg eronder en hebt een eenvoudige en snelle taart. Om erbij te doen maakte ik echter ook een abrikozen mango jam en die was zoveel beter dat ik besloot om dat recept hier te delen. Het is supersimpel maar ik kan grote dingen zien gebeuren voor deze jam in de toekomst, aangezien ik zeker van plan ben om het vaker te maken met verschillende smaken!

I submit this recipe to the Monthly Mingle – Taste of yellow event hosted at Cooksister blog by the lovely Jeanne!

Abrikozen mango jam | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Abrikozen mango jam

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 1 portie

Ingrediënten

  • 320 g abrikozen (gehalveerd en pitten verwijderd
  • 200 g mango geschilt en gesneden
  • 350 g gelei suiker
  • 1 citroen alleen het sap

Instructies

  • Maak de abrikozen schoon door ze door de helft te snijden en de pit te verwijderen. Als ze heel groot zijn snij ze dan nog iets kleiner.
  • Maak de mango schoon en snijd het vlees van de pit. Ik heb er nog steeds moeite mee om een mango goed schoon te maken maar ik doe het altijd boven een kom zodat ik in ieder geval al het sap opvang.
  • Doe de abrikozen en de mango in een brede pan. Voeg de gelei suiker toe en roer alles samen. Voeg het sap van de citroen toe en zet op een laag vuur op.
  • Breng aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen. Je wilt wellicht de dikte van de jam controleren op een koud bordje voordat je klaar bent. Als je je vinger over het bordje haalt moeten de twee gedeeltes jam niet meer bij elkaar komen en makkelijkindikken.
  • Zodra het dik genoeg is haal je het van het vuur en laat je het helemaal afkoelen.
  • Heerlijk op eigen gemaakt brood met dik boter maar ook lekker in desserts!
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: abrikozen, mango

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!