Dudefood dinsdag: Zelf tomaten chili jam maken

Tomaten chili jam | simoneskitchen.nl

Sinds een ruime week lijkt de stad waar de Dude woont het toneel van een nieuwe griezelfilm.
Inmiddels heeft bijna iedereen de verhalen wel gehoord over de horrorclowns en, ja hoor, waarom zouden die dan niet als eerste in Almere gesignaleerd worden?
Wanneer je in de Flevopolder een keer een avondje lekker wilt griezelen, hoef je echt geen bioscoopkaartje meer te kopen.
Je gaat gewoon een blokje om met de hond en voor je het weet, zitten de clowns met messen en scherpe tanden je achter de broek. Beleef je eigen griezelfilm.
Het kán, in Almere.

Tomaten chili jam | simoneskitchen.nl

De dude heeft het sowieso niet zo heel erg met clowns. Vond het altijd maar rare snuiters.
Maar de engste clown is toch wel die geel rood gestreepte R.te McD.Die van die wereldberoemde fastfood keten; de grootste huistraiteur van Schotland, zeg maar.

Altijd wanneer ik mezelf wilde trakteren op een grote grote Mac of een portie van die slappe, smakeloze frietjes in zo’n knalrood kartonnetje, dan had ik net de mazzel dat er net zo’n clown in de zaak aanwezig was.

En dan stond hij me zo aan te kijken met die kamerbrede grijns. Alsof hij wilde zeggen: “Weet je wel zeker dat je wat wilt bestellen hier? Je weet toch heel goed dat je daar enorm dik van wordt? En je bent al niet aan de dunne kant, he?”
En dat leek hij te zeggen, door alleen maar naar me te kijken.

Ik ben trouwens niet te dik, nooit geweest ook.
Ik ben gewoon te klein voor mijn gewicht.
En dat komt weer, omdat ze voor mij minder nodig hadden om me geweldig te maken.

Maar hoe je het ook wendt of keert, die griezelig kijkende clown kreeg het iedere keer weer voor elkaar dat ik op rassé schreden omkeerde en zonder bestelling de deur uitliep.

Over horror clowns gesproken…

En daarom maak ik tegenwoordig zo graag mijn eigen hamburgers. Geen clowns in de keuken die je doordringend aankijken.
Een super belangrijk onderdeel van een geslaagde hamburger is natuurlijk de saus.
En speciaal voor Halloween maak ik vaak een pittige tomaten en chili jam.
Heerlijk bij vlees, maar ook bij een stukje kaas dat wat pikants kan gebruiken.
Eigenlijk overal wel lekker bij en ook nog makkelijk zelf te maken.

Dat mooie lepeltje is van Mepra.. 🙂

Tomaten chili jam | simoneskitchen.nl

Bewaren

Tomaten chili jam

Deze jam met pit is heerlijk om te gebruiken als dip bij bijvoorbeeld hamburgers, springrolls of tortilla's.

Ingredients:

  • 400 gram blik tomatenblokjes
  • 80 gram suiker
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1 rode ui, fijn gesnipperd
  • 1 el chili vlokken
  • 100 ml appel cider azijn
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 1 el olijfolie

Directions:

  1. Verhit een steelpan op medium hoog vuur en doe er een beetje olijfolie in. Voeg de ui, gember en knoflook toe en laat dit even zachtjes bakken tot de ui glazig is. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt. Voeg op het laatst de chili vlokken toe en bak deze even mee.
  2. Voeg de tomatenblokjes erbij met de suiker en de azijn en laat het geheel even sudderen tot de suiker is opgelost en het mengsel wat dikker is geworden.
  3. Breng op smaak met zout en peper
In steriele potten blijft de chutney zeker nog een paar maanden goed.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

4 comments

  1. Horrorclowns: ik hoop dat ze nog even wegblijven uit Breda. Ik heb er ook he-le-maal niks mee!
    Ik heb één keer een chilli-jam gegeten, inderdaad bij een kaasplankje, en het is sindsdien altijd blijven hangen. Leuk om nu te lezen dat het eigenlijk vrij makkelijk is! Gaan we opslaan dit recept 🙂

  2. “omdat ze van mij minder nodig hadden om me geweldig te maken”
    Die kende ik nog niet 😉 Dank voor de lach (en het heerlijke recept natuurlijk)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *