Het is weer (bijna) saladeseizoen! En met deze heerlijke linzensalade met gepofte biet en verse kruiden zit je altijd goed. Afhankelijk van of je kant- en klare bieten gebruikt of ze zelf poft, is deze salade klaar in no time of het duurt wat langer als je de bieten zelf poft.

Linzensalade met gepofte biet

Linzensalade met gepofte biet en verse kruiden

Peulvruchten uit een blikje vind ik echt ideaal om een vullende maaltijdsalade in elkaar te zetten. Deze heerlijke linzensalade met gepofte biet is daar een goed voorbeeld van. Het is natuurlijk heel lekker om de bieten zelf te poffen en als je daar de tijd voor hebt is dat absoluut een aanrader. Maar wil je dit lekker snel maken, dan gebruik je gewoon voorgekookte bietjes.

Bij het poffen van de bieten ontwikkelen ze wel veel meer smaak, maar gemak dient ook wel de mens. En ik vind de voorgekookte bietjes vaak super handig om te gebruiken. Dat reduceert de bereidingstijd bovendien van een uur naar amper 10 minuten. Het is dus maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Poffen van de bieten

Heb je tijd om de bieten te poffen (prima klusje voor in het weekend!) dan boen je de bieten eerst schoon met een borstel. Leg ze – een beetje uit elkaar – op een rooster in de oven. De oven zet je op 200˚C. Pof de bieten vervolgens voor een minuut of 30 tot 50. Hoe lang het in totaal duurt ligt uiteraard aan het formaat van je bieten. Als je er een vork in kunt prikken en die gaat er makkelijk in, zijn de bieten gaar.

Dit is trouwens ook heel leuk om in de zomermaanden eens te doen op de BBQ. Je legt de ingepakte bieten dan eenvoudig in de kooltjes terwijl je met de rest van je barbecue gerechten aan de gang gaat.

Eenmaal gaar kun je de schil er meestal heel makkelijk vanaf wrijven maar schillen gaat natuurlijk ook goed.

Linzensalade met gepofte biet

Wassen van de linzen

Voor dit recept gebruik je linzen uit blik (of pot) en het is dan wel handig om ze even goed af te spoelen. Je hoeft ze verder niet te verwarmen en er niks mee te doen, maar soms wordt er zout aan het blik toegevoegd en het vocht wat erin zit is niet perse heel lekker. Even goed afspoelen is dus handig. Laat ze goed uitlekken voor je ze bij de salade doet.

Verse kruiden

Afhankelijk van het seizoen en wat er voorhanden is kun je de linzensalade met gepofte biet verder aankleden met lekker veel verse kruiden en diverse soorten sla. Ik gebruikte hier waterkers, gemengde sla, witlof, peterselie en basilicum.

Maar dille is ook lekker of wat verse munt.

Linzensalade met gepofte biet

Gezouten noten

Meestal gebruik ik ongezoute noten op een salade maar in dit geval is het erg lekker om deze salade te bestrooien met gezouten noten. Dat geeft het net weer even een lekker extra accentje. Je hoeft dan eigenlijk ook geen peper en zout meer toe te voegen. De noten geven genoeg zout af.

De dressing voor de salade is eenvoudig een combinatie van olijfolie, azijn, mosterd en wat verse dille. Hier kun je naar wens nog wat peper en zout aan toevoegen.

Hoe lang kun je de linzensalade met gepofte biet bewaren?

Met dit soort salades kun je ze het beste vers maken. Je kunt wel de hardere ingrediënten al van tevoren klaar maken (linzen in combinatie met de biet) maar verse sla en kruiden doen het het beste als je ze vers toevoegt. Wil je de salade meenemen naar je werk dan is het handig om de diverse onderdelen los van elkaar te bewaren en pas op het laatst bij elkaar te doen.

Welke linzen zijn het beste in de salade?

Je kunt in principe elke soort linzen in deze linzensalade gebruiken. Ik gebruikte hier de standaard linzen die je in blik kunt kopen, maar je kunt ook prima zwarte linzen, beluga linzen of puy linzen gebruiken. Je kunt ook gedroogde linzen gebruiken en deze dan eerst koken. Dat kost natuurlijk meer tijd dus hou daar rekening mee met de totale bereidingstijd.

Linzensalade met gepofte biet

Linzensalade met gepofte biet en verse kruiden

Nog geen review
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 50 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 1 uur

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe rode bieten
  • 400 gram gekookte linzen
  • 100 gram gemengde sla met rucola
  • 25 gram waterkers
  • 1 stronk witlof 1 grote of 2 kleine
  • 75 gram gemengde gezouten noten grof gehakt
  • 0,5 bosje peterselie
  • 0,5 bosje basilicum

Dressing

  • 0,25 bosje dille
  • 2 el lekkere olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tl mosterd

  • Verwarm de oven op 200°C. Boen de bieten goed schoon en pak stuk voor stuk in aluminiumfolie. Leg op een rooster in de oven en laat 20 tot 50 minuten poffen, afhankelijk van de grootte. Als je er makkelijk doorheen prikt, zijn ze gaar.
  • Laat de bieten een beetje afkoelen en pel de schil er vanaf. Snijd in stukken.
  • Pluk alle kruiden.
  • Maak een vinaigrette van de mosterd, azijn en olie.
  • Spoel de linzen af onder de koude kraan en laat uitlekken.
  • Hussel de sla, witlof, groene kruiden en waterkers door elkaar met de vinaigrette en meng de linzen en biet erdoor.
  • Doe in een mooie schaal en strooi de gehakte noten er overheen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 354kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 15g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Natrium: 130mg | Kalium: 1032mg | Vezels: 14g | Suiker: 11g | Vitamine A: 2764IU | Vitamine C: 23mg | Calcium: 85mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze salades met linzen:

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.