Deze bonensalade is lekker, snel en vult goed. Je maakt het met een combinatie van bonen, verse tuinboontjes en verse kruiden. Hier koos ik voor peterselie.

Gemengde bonensalade met verse tuinbonen

Bonensalade met verse tuinbonen

Een bonensalade kan echt zo heerlijk zijn en lekker makkelijk om op tafel te zetten. Je kunt er in doen wat je lekker vindt en het staat binnen een kwartiertje op tafel. Het is makkelijk om mee te nemen, vult goed en smaakt nog beter.

Wat wil je nog meer? Voor deze bonensalade gebruikte ik borlottibonen, verse tuinbonen en bruine bonen, maar je kunt dit natuurlijk prima variëren. Maak het bijvoorbeeld eens met kikkererwten of mung boontjes.

Gemengde bonensalade met peterselie | simoneskitchen.nl

Om mee te nemen

Deze salade is ideaal om mee te nemen. Er zit niet zoveel in wat kan verleppen. Eigenlijk alleen de verse kruiden, maar die zou je los mee kunnen nemen. Overigens valt het verleppen wel mee van de peterselie dus er al in verwerken is ook eigenlijk wel prima.

Voor de dressing van de bonensalade gebruikte ik eenvoudig olijfolie en ik mengde dit met kokosazijn. Ik had dat gekregen een eeuwigheid geleden en het paste erg goed bij de dressing. Maar heb je geen kokosazijn dan kun je natuurlijk willekeurig welke andere azijn gebruiken. Of een beetje citroensap is ook prima.

Gemengde bonensalade | simoneskitchen.nl

Dubbeldoppen

Voor de tuinboontjes heb ik – zoals gezegd – verse tuinbonen gebruikt en omdat ik dat het allerlekkerste vind heb ik ze gedubbeldopt.

Wat is dubbeldoppen van tuinbonen?

Tuinbonen kunnen nogal een taai schilletje hebben. Dat is een beetje afhankelijk van hoe oud ze zijn. Vroeg in het seizoen heb je jonge tuinbonen en die zijn nog wel lekker, maar ik ben nu eenmaal niet zo’n fan van die taaie vellen van de tuinbonen. Dus voor deze bonensalade besloot ik om ze te dubbeldoppen.

Je kookt hiervoor de tuinbonen gaar en laat ze iets afkoelen zodat je ze weer kunt vasthouden. Dan knijp je in de gekookte tuinbonen of je breekt het vel open en dan onthuld zich een prachtig groen kleiner tuinboontje. Die is knapperig en heerlijk.

Het dubbeldoppen is wel even werk en je houdt uiteindelijk niet heel veel over als je een enorme berg tuinbonen hebt gekocht. Ik gebruik al snel een kilo voor 1 persoon. Want wat je dan overhoudt is niet zo veel dus.

Of je de tuinbonen voor de bonensalade wilt dubbeldoppen is dus aan jou. Deze bonensalade met roquefort is ook heerlijk trouwens.

Bonensalade met verse tuinbonen

Bonensalade met verse tuinbonen en peterselie

4.50 van 2 stemmen
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse

Lekker snel en lekker makkelijk. Ideaal als lunch om mee te nemen of als avondmaaltijd
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr bulghur of couscous
  • 1 klein blikje Witte reuzenbonen
  • 100 gr tuinbonen gedopte verse
  • 100 gr borlottibonen uitgelekte
  • 50 gr granaatappel pitjes
  • 1 handje peterselie

Dressing:


  • Kook de bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat even afkoelen.
  • Spoel de witte bonen en borlotti bonen af en doe door elkaar. Kook de tuinbonen even kort en haal het velletje eraf. Dit heet dubbel doppen. Het hoeft niet als de boontjes jong zijn maar zodra ze wat ouder worden wordt het taai en vind ik het lekkerder. Maar de keus is aan jou.
  • Doe de tuinboontjes bij de andere bonen en meng met de gehakte peterselie en de granaatappelpitjes.
  • Voor de dressing gebruikte ik kokosazijn met nootmuskaat van Cocofina. Heb je dat niet gebruik dan een andere frisse azijn. Heb je een zoetere azijn (onze appelcider zou erg lekker zijn ook hier) laat dan de ahornsiroop weg.
  • Proef even of het geheel niet te zuur is en voeg eventueel nog iets meer siroop toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 667kcal | Koolhydraten: 99g | Eiwit: 22g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 3g | Natrium: 20mg | Kalium: 916mg | Vezels: 28g | Suiker: 7g | Vitamine A: 421IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 111mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.