Makreelsalade met gepofte zoete aardappel
Recept voor makreelsalade met zoete aardappel
Mijn missie om meer vis te eten dit jaar is nog niet heel erg succesvol tot nu toe. Ja ik eet meer vis met lekkere recepten als deze tonijnburger maar er is nog wel veel ruimte voor verbetering.
Dus bedacht ik de combinatie van een lekkere makreelsalade met een geroosterde zoete aardappel. En dat is echt een winnende combinatie. Makkelijk en lekker en meteen weer vis naar binnen.
Makreel is een van mijn favoriete vissoorten maar ik ben geen fan van de graten in een makreel. Ik pluis hem dan ook meestal goed uit voor ik het verwerk in de salade maar dat is ook wel een beetje mijn afwijking. Visgraatafwijking. Haha…
Ook lekker op een cracker
Nu heb ik hier de makreelsalade gecombineerd met een gepofte zoete aardappel en dat is natuurlijk heerlijk, maar het poffen van de zoete aardappels kost wel wat tijd.
De makreelsalade is echter ook lekker op een heerlijke lijnzaadcracker of een stukje knapperig brood. Combineer het met een grote groene salade en je kunt er zelfs een heel diner omheen bouwen. Voor de makreel gebruik ik in dit geval makreel uit blik, maar je kunt natuurlijk ook prima een gerookte makreel gebruiken die je bij de visboer haalt.
De smaak van de makreelsalade is nu redelijk neutraal. Je kunt dit goed wat pittiger maken door er bijvoorbeeld wat druppels tabasco aan toe te voegen of snij er een klein rood pepertje doorheen. Chilivlokken werkt ook altijd goed als je wat meer pit wilt hebben.
Gebakken zoete aardappel met makreelsalade
Ingrediënten
- 2 grote zoete aardappels liefst een beetje rond
- ½ el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 150 gr makreel uitgelekt
- 2 el mayonaise
- 2 el kokosyoghurt
- 1 el verse dille
- 1 el verse peterselie
- peper en zout
- ¼ komkommer in kleine blokjes
- 1 el kappertjes beetje fijn gesneden
- 1 el citroen plus wat rasp
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Snij de zoete aardappel doormidden en wrijf het snijvlak goed in met wat olijfolie en de knoflook. Schuif in het midden van de oven. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten maar check het even goed door met een vork in de aardappel te prikken of het al gaar is.
- Terwijl de zoete aardappels roosteren maak je de makreelsalade. Doe de makreel in een kom en haal een beetje uit elkaar.
- Maak de dressing door de mayonaise, kokosyoghurt en de verse kruiden te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
- Mix dit met de makreel, de kappertjes, de citroen en de komkommerblokjes.
- Serveer de geroosterde zoete aardappel met de makreelsalade erop en bestrooi met nog wat extra verse kruiden.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.