Makreelsalade met granaatappelpitjes
Graten… Ik heb er echt een bloedhekel aan. En vis… laat daar nou toevallig meestal wel her en der een graatje inzitten… Nu ben ik best dol op vis, maar ik kan heerlijk aan het genieten zijn van een stukje schol (om maar wat te noemen) en dan op een graatje stuiten. Eetlust vergaan… Vervolgens zorgvuldig elk stukje uitpluizen voor het mijn mond ingaat. En dat eet niet zo lekker. Schiet ook al niet op, want je bent even zoet met het zoeken naar minuscuul kleine graatjes.
Makreel is nou typisch zo’n vis die een drama is, graattechnisch. Ik haalde ooit een verse makreel bij de visboer en heb vervolgens redelijk professioneel die hele vis om zeep geholpen in een poging de graten eruit te plukken. Wat een toestand. Sinds die tijd hou ik het bij makreel meestal op de gerookte en al van graten ontdane filets. Zelfs dan kan er nog wel eens een verdwaald graatje te vinden zijn (en je kunt er donder op zeggen dat dat graatje op míjn bord ligt!)
Fijn overigens voor de mensen die met/bij mij eten want die graten liggen toch bij mij. Haha…
Gerookte makreel in een salade vind ik wel echt erg lekker en doordat het een flink vette vis is, geeft het ook meteen wat vulling aan een verder vrij lichte salade. Bovendien past vette vis heel erg goed in een gezonde levensstijl dus het verdiend aanbeveling om er toch zo nu en dan eens iets mee te doen!
Mocht jij nou toevallig ook een graatjes fobie hebben en makreel mijdden als de pest, dan kun je dat ook natuurlijk prima vervangen door bijvoorbeeld gerookte kip. Of als je liever geen vlees of vis eet, dan is dit ook erg lekker met feta of krokant gebakken halloumi….
Hoe eet jij je makreel het liefst? (of een tip om de makreel graatvrij te maken zonder hem volledig te vermoorden is ook welkom… Ik heb al een gratentang overigens..)
Makreel salade met granaatappel
Ingrediënten
- 75 gr gerookte makreelfilet
- 50 gr bladsla ik gebruikte hier jonge bladsla mengsel
- 75 gr geraspte wortel 2-3 wortels
- 3 el granaatappel pitjes
- 75 gram aspergetips even kort gekookt
- 4 radijsjes fijn gesneden
Dressing:
- 1 el appelciderazijn
- 1 el olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Snij of breek de makreelfilet in kleine stukjes en doe in een kom. Voeg hier de geraspte wortel, de bladsla, de radijsplakjes, de aspergetips en de granaatappelpitjes aan toe en schud even door elkaar
- Maak een dressing door de olijfolie en appelazijn door elkaar te mengen en af te maken met peper en zout. De verhouding olijfolie op azijn is ongeveer 3:1 maar het hangt af van de zuurheid van je azijn. Ik deed het ongeveer half om half. Proef het en voeg meer olie of azijn toe waar nodig.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Huh.?
Dacha dat ik een reactie achter had gelaten…
Nog een keer:
Op onze volgende date laat ik je wel even zien. Het is echt heel simpel! Zoals dat met alles is: als je het eenmaal weet…. 😉
Hij moest approved worden. Ik weet ook niet waarom!
Bij onze volgende date zal ik het je laten zien! Het is echt super makkelijk. Als je het eenmaal weet, zoals dat meestal gaat he? 😉
Ik ben dol op gerookte makreel maar ik moet echt de geest hebben om er een te kopen…vanwege dat schoonmaken. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. En toch koop ik geen kant en klaar makreelfilet. haha. Nee, een heel beest wat aangepakt moet worden.
Heb pas ook een makreelsalade gepost, met chorizo en appel. Was zo lekker. Heb ook een filmpje erin geplaatst waarin je kan zien hoe je ‘m schoonmaakt.
Ohja en de grap is dat nadat ik mijn salade had gepost en ik een tijdje later de laatste Delicious kocht, hij daar in stond!!! haha. Das toevallig.
Nee je hebt natuurlijk gelijk maar ik vind het zo’n gedoe om die dingen schoon te maken! Echt… hopeloos… Klinkt ook lekker met chorizo en appel! En ik weet soort van wel hoe ik hem schoon moet maken, maar ik doe het gewoon niet goed/de vis is te vers/ enzovoort… 😉