Simone's Kitchen

Tonijnburger (met vis uit blik)

tonijnburger

Vis uit blik

Eigenlijk is het best grappig als je erover nadenkt; maar ik gebruik tonijn uit blik vaak (wel altijd die van Bart’s Fishtales – geen reclame) omdat het makkelijk is en veelzijdig. Maar de tonijn warm maken dat deed ik eigenlijk nooit. Ik meen me te herinneren dat ik ooit een pasta heb gemaakt met zalm uit blik die echt verschrikkelijk vies was. Sinds die tijd voor mij dus geen warme vis uit blik dus.

Maar nu

Maar ja sommige dingen moet je gewoon nog een keer proberen en dus maakte ik dit keer een tonijnburger Van vis uit blik. En man die was lekker!

De dressing erbij is wel essentieel vind ik. En met de groene salade erbij (waar je de dressing ook weer voor kunt gebruiken) is het een top gerechtje. Snel klaar, superlekker en gezond.

Bart’s Fish Tales

Met de manier waarop we met onze oceanen omgaan, de vervuiling en de overbevissing is het altijd wel zaak om goed te kijken naar de kwaliteit van de vis die je koopt. Ik ben fan van de blikjes vis van Bart en koop die dan ook altijd. Op de site van Bart vind je bovendien veel informatie over verantwoord vissen, recepten en een hoop meer. In het kookboek van Fish Tales staan ook nog eens veel lekkere recepten met vis uit blik!

Tonijnburger
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Tonijnburgers

Bereidingstijd: 20 min
Porties: 4 burgers

Ingrediënten

  • 2 blikjes tonijn van 160 gr
  • 1 ei
  • 60 gr amandelmeel
  • 1 el kokosmeel
  • 1 lente-ui heel fijn gesneden
  • ½ el mosterd
  • 1 el fijngesneden bieslook
  • 1 el kokosolie

Dressing:

  • 3 el mayonaise
  • 1 el mosterd
  • 1 el citroen
  • 1 tl citroenrasp
  • peper en zout

Instructies

  • Meng in een kom de tonijn (even laten uitlekken voor je het in de kom doemet het ei, amandelmeel, kokosmeel, bieslook, mosterd, bosuitje en wat peper en zout.
  • Is het mengsel te vochtig voeg dan wat extra amandelmeel toe. Het moet bij elkaar blijven als je er een burger van maakt.
  • Verhit een koekenpan met 1 el kokosolie en bak hier de burgers gaar en goudbruin.
  • Maak de dressing door alle ingredienten te combineren en serveer de burgers met een groene salade en de dressing.

Voedingswaarde

Calorieën: 215kcal, Koolhydraten: 5g, Eiwit: 5g, Vet: 20g, Verzadigd vet: 5g, Cholesterol: 45mg, Natrium: 151mg, Kalium: 15mg, Vezels: 3g, Suiker: 1g, Vitamine A: 122IU, Vitamine C: 4mg, Calcium: 38mg, Ijzer: 1mg

Check ook alle recepten met vis op de site of probeer zeker eens deze overheerlijke zalmburger!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Avatar

    Hey Simone, wat zijn jou gedachtes over de hoge hoeveelheden zware metalen in (blik) tonijn en andere vis-soorten? Zag in het coop krantje dat het tonijn in de uitverkoop was maar na het lezen van nieuws over de zaremetalen in vis weet ik geen raad meer… :/ Jij zal hier vast wat over kunnen vertellen!

    • Simone van den Berg

      He Xavier, O dat is een hele lastige om zo te beantwoorden. Inderdaad zijn er bepaalde vissoorten die meer kwik bevatten dan andere. Ik hou hiervoor meestal de adviezen aan van Het Blue Ocean Institute. Zij hebben een handig lijstje van vissoorten waarbij een laag kwikniveau is gemeten tot vissen met een heel hoog gehalte. Als je het interessant vind dan is hier een heel artikel over metalen in vis http://safinacenter.org/documents/2012/07/boi-mercury-report.pdf/ Het is wel alweer een oud report maar de meeste dingen zijn nog steeds van toepassing. In sommige landen zijn inmiddels goede maatregelen genomen om het kwikgehalte te verlagen maar helaas in Azie dan net weer niet. Dus per saldo blijft het lastig. Vis is natuurlijk ook ontzettend gezond en een van de weinige echt goede bronnen van omega-3. Dus ja hoewel vis gezond is, is het niet aan te raden om elke dag vis te eten. Denk ik. Ik ben geen expert natuurlijk. De vissoorten met weinig kwik zijn gelukkig wel vissen die ook makkelijk verkrijgbaar zijn en gezond. Tonijn zit overigens in de tweede ring waarbij witte tonijn het minste kwik bevat. Nogmaals, de cijfers zijn een beetje verouderd maar even googlen op mercury levels voor 2019 krijg je wel wat nieuwere informatie te zien. Niet heel erg veranderd voor zover ik kan zien. Nou een heel verhaal maar zeker geen eenvoudig probleem!

      • Avatar

        Ontsettend bedankt Simone, ik zal het eens even bekijken! 🙂 Gelukkig kan ik deze keer nog gewoon het recept uit proberen en genieten 😉 Met al dat vervuilen zal het alleen maar lastiger worden om het niet binnen te krijgen lijkt mij… 🙁

  2. Pingback: Geroosterde venkel met kabeljauw | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!