Tonijnburger (met vis uit blik)
Vis uit blik
Eigenlijk is het best grappig als je erover nadenkt; maar ik gebruik tonijn uit blik vaak (wel altijd die van Bart’s Fishtales – geen reclame) omdat het makkelijk is en veelzijdig. Maar de tonijn warm maken dat deed ik eigenlijk nooit. Ik meen me te herinneren dat ik ooit een pasta heb gemaakt met zalm uit blik die echt verschrikkelijk vies was. Sinds die tijd voor mij dus geen warme vis uit blik dus.
Maar nu
Maar ja sommige dingen moet je gewoon nog een keer proberen en dus maakte ik dit keer een tonijnburger Van vis uit blik. En man die was lekker!
De dressing erbij is wel essentieel vind ik. En met de groene salade erbij (waar je de dressing ook weer voor kunt gebruiken) is het een top gerechtje. Snel klaar, superlekker en gezond.
Bart’s Fish Tales
Met de manier waarop we met onze oceanen omgaan, de vervuiling en de overbevissing is het altijd wel zaak om goed te kijken naar de kwaliteit van de vis die je koopt. Ik ben fan van de blikjes vis van Bart en koop die dan ook altijd. Op de site van Bart vind je bovendien veel informatie over verantwoord vissen, recepten en een hoop meer. In het kookboek van Fish Tales staan ook nog eens veel lekkere recepten met vis uit blik!
Tonijnburgers
Ingrediënten
- 2 blikjes tonijn van 160 gr
- 1 ei
- 60 gr amandelmeel
- 1 el kokosmeel
- 1 lente-ui heel fijn gesneden
- ½ el mosterd
- 1 el fijngesneden bieslook
- 1 el kokosolie
Dressing:
- 3 el mayonaise
- 1 el mosterd
- 1 el citroen
- 1 tl citroenrasp
- peper en zout
- Meng in een kom de tonijn (even laten uitlekken voor je het in de kom doemet het ei, amandelmeel, kokosmeel, bieslook, mosterd, bosuitje en wat peper en zout.
- Is het mengsel te vochtig voeg dan wat extra amandelmeel toe. Het moet bij elkaar blijven als je er een burger van maakt.
- Verhit een koekenpan met 1 el kokosolie en bak hier de burgers gaar en goudbruin.
- Maak de dressing door alle ingredienten te combineren en serveer de burgers met een groene salade en de dressing.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Check ook alle recepten met vis op de site of probeer zeker eens deze overheerlijke zalmburger!
Dag Simone, gebruik jij mosterd zonder suiker en, zo ja, welke? Ik kan alleen maar gezoete vinden….
Groet, José
He Jose,
Ik gebruik inderdaad zonder suiker. Ze zijn er wel hoor en grappig genoeg vaak de goedkoopste varianten. Ik koop de mijne bij de Plus en nu kan ik dus met de beste wil van de wereld het merk niet meer bedenken… Maar even zoeken en je vindt het gegarandeerd!
Hey Simone, wat zijn jou gedachtes over de hoge hoeveelheden zware metalen in (blik) tonijn en andere vis-soorten? Zag in het coop krantje dat het tonijn in de uitverkoop was maar na het lezen van nieuws over de zaremetalen in vis weet ik geen raad meer… :/ Jij zal hier vast wat over kunnen vertellen!
He Xavier, O dat is een hele lastige om zo te beantwoorden. Inderdaad zijn er bepaalde vissoorten die meer kwik bevatten dan andere. Ik hou hiervoor meestal de adviezen aan van Het Blue Ocean Institute. Zij hebben een handig lijstje van vissoorten waarbij een laag kwikniveau is gemeten tot vissen met een heel hoog gehalte. Als je het interessant vind dan is hier een heel artikel over metalen in vis http://safinacenter.org/documents/2012/07/boi-mercury-report.pdf/ Het is wel alweer een oud report maar de meeste dingen zijn nog steeds van toepassing. In sommige landen zijn inmiddels goede maatregelen genomen om het kwikgehalte te verlagen maar helaas in Azie dan net weer niet. Dus per saldo blijft het lastig. Vis is natuurlijk ook ontzettend gezond en een van de weinige echt goede bronnen van omega-3. Dus ja hoewel vis gezond is, is het niet aan te raden om elke dag vis te eten. Denk ik. Ik ben geen expert natuurlijk. De vissoorten met weinig kwik zijn gelukkig wel vissen die ook makkelijk verkrijgbaar zijn en gezond. Tonijn zit overigens in de tweede ring waarbij witte tonijn het minste kwik bevat. Nogmaals, de cijfers zijn een beetje verouderd maar even googlen op mercury levels voor 2019 krijg je wel wat nieuwere informatie te zien. Niet heel erg veranderd voor zover ik kan zien. Nou een heel verhaal maar zeker geen eenvoudig probleem!
Ontsettend bedankt Simone, ik zal het eens even bekijken! 🙂 Gelukkig kan ik deze keer nog gewoon het recept uit proberen en genieten 😉 Met al dat vervuilen zal het alleen maar lastiger worden om het niet binnen te krijgen lijkt mij… 🙁