Linzensalade met wortel en tahinidressing
Een lekkere linzensalade met geroosterde worteltjes, granaatappelpitjes, feta en een tahinidressing. Past perfect in deze tijd van het jaar!
Linzensalade met wortel
Van de week was ik samen met Alex bezig met het filmen van een aantal stylingdemo’s voor de FoodieAcademie. Maar voor de meeste demo’s heb je natuurlijk een onderwerp nodig. We besloten dus om dan maar twee dingen te combineren en ik maakte twee recepten die we vervolgens gebruikten als onderwerp. De eerste is deze heerlijke makkelijke linzensalade met geroosterde worteltjes.
Grappig genoeg maakten we ooit, jaren geleden, ook een kikkererwten-linzensalade met feta als onderwerp voor een shoot. Blijkbaar is dat een salade die je in no time in elkaar kunt zetten en meteen kan dienen als lunch.
Wortels roosteren
Voor deze linzensalade begin je met het roosteren van de wortels. Ik gebruikte hier bospeen omdat ik die fotogenieker vindt dan die kleine wortels die je al kant- en klaar in een zak kunt kopen. Ik verwijderde het grootste gedeelte van het groen en gebruikte het wortelgroen ook als decoratie op de salade.
Granaatappel en feta
Om de salade af te maken gebruikte ik granaatappelpitjes en feta. Ik vind die combinatie altijd echt geweldig lekker. Hou je niet van feta dan kun je dat eventueel weglaten of vervang het door bijvoorbeeld parmezaanflakes. Dat kan ook.
De tahinidressing maakt de linzensalade echt af. Ik maakte hem snel een eenvoudig door te mengen met citroen en mayonaise. De citroen heb je nodig om de dressing weer een beetje dunner te maken. Gebruik je alleen tahini en mayonaise dan zul je zien dat de mayo indikt door het gebruik van de tahini. Kan overigens ook, maar het verdeeld wat minder goed.
Ook heerlijk als bijgerecht op de kersttafel
Deze linzensalade zou het ook prima doen als bijgerecht tijdens de kerstdagen. Het is makkelijk en door de granaatappelpitjes ziet het er ook nog eens lekker feestelijk uit. Kijk dan of de tahinidressing past bij de rest van je maaltijd en pas dat eventueel aan. Het zou ook kunnen dat de feta in dat geval beter achterwege gelaten kan worden.
Linzensalade met wortel en tahinidressing
Ingrediënten
- 1 bos bospeen
- 1 el olijfolie
- 310 gr linzen (= 1 blik)
- 75 gr granaatappelpitjes
- 75 gr feta
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Maak de bospeen schoon en snij dikke wortels in de lengte doormidden of in kwarten.
- Verdeel de wortels over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en peper en zout. Rooster de wortels in ongeveer 20-30 minuten gaar. Spoel de linzen af en laat uitlekken.
- Neem een grote schaal of kom en verdeel hierin de bospeen en de linzen. Strooi de granaatappelpitjes en de verbrokkelde feta eroverheen.
- Maak de dressing door mayonaise, tahini en citroensap te mengen tot een geheel. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.