Tortano met cheddar, salami en pesto
Er wordt minder brood gegeten hoor ik op het journaal van de week. Mede door de populariteit van dieeten zoals het oerdieet en het voedselzandloper dieet raakt brood blijkbaar een beetje uit de gratie. Het idee dat ik nooit meer brood zou eten… dat is toch wel een soort van schrikbeeld hoor. Als je gezondheid het niet toelaat, dan heb je geen keus. Dat snap ik. En na een maand geen brood of andere granen te hebben gegeten kan ik het ook nog wel begrijpen dat minder misschien beter is, maar het is zo verdraaid lekker!
Neem nou deze tortano… Het is een brood dat ik voor het eerst zag in het boek van Leila Lindholm – One More Slice (aanrader overigens!) en het zag er zoooo goed uit dat ik het wel moest proberen. En jee, wat was dit lekker. Het fijne van een tortano is dat je hem kunt vullen met van allerlei lekkers dat je nog hebt liggen. In mijn geval met cheddar, salami en pesto. En als ik nu naar de foto’s kijk, krijg ik alweer trek!
Lekker!!
Tortano met cheddar, salami en pesto
Ingrediënten
- 7 gr instant gist
- 300 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
- 1 el honing
- 1,5 el zeezout
- 175 gr harde bloem
- 275 gr bloem
- paar eetlepels pesto
- 100 gr salami
- 75 gr geraspte cheddar
Instructies
- Doe je gist in een kom en voeg het lauwwarme water eraan toe. Roer even om. Voeg de olijfolie, honing en het zout toe.
- Terwijl je keukenmachine draait voeg je de twee soorten bloem toe aan de kom en kneed tot je een elastisch deeg hebt. Dit duurt ongeveer tien minuten.
- Doe wat olijfolie in een grote kom en wrijf hem er goed mee in. Doe je deeg erin. Dek af met plastic en een schone theedoek en laat dit voor ongeveer 40 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in maat.
- Duw het deeg (niet uitrollen want dan gaat er teveel lucht verloren) tot je een rechthoekige vorm hebt van ongeveer 1 cm dik.
- Dek het deeg af met vulling naar keuze. In dit geval smeer je de pesto over het deeg heen maar laat de zijkanten vrij, dek de pesto af met de salami en eindig met de geraspte kaas.
- Strijk wat water op de zijkanten van het brood en rol het op tot een dikke worst. Buig de twee einden naar elkaar toe en plak ze aan elkaar met water.
- Verwarm de oven voor tot 250 C.
- Zet je tortano op een bakplaat bedekt met bakpapier. Doe wat bloem op de bovenkant, dek af met een theedoek en laat het nog eens 30 minuten rijzen.
- Doe je brood in de oven en verlaag de temperatuur tot 200C. Bak het brood voor ongeveer 30-35 minuten en laat afkoelen op een rooster.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Voor dat ie de oven in gaat